Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
SQ8MVY Online
Paweł
****

Liczba postów: 574
Dołączył: 30-07-2011
Post: #821
RE: Analizator EU1KY
(27-11-2019 15:36)SP9RQA napisał(a):  Nie, nic nie usuwałem. Dla tego dużego terminala 50R/12W zapisałem pod A,
a dla terminala SMD kalibrację zapisałem pod B i tyle. Nie wiedziałem, że tak trzeba.

Oczywiście mogę wykasować wszystko i powtórzyć badania.

Nie ma znaczenia pod jaką literką zapisałeś kalibrację.
Pliki konfiguracyjne nie są całkiem kompatybilne między firmware oryginalnym, a tym co obecnie masz.
Sam tego doświadczyłem. Dopiero usunięcie z karty plików oryginalnego firmware pozwoliło na poprawną pracę tego drugiego.

Obecnie u siebie mam zmodyfikowane firmware KD8CEC, które zapisuje konfigurację w innej nazwie katalogu. Dzięki temu mogę bez problemu przełączać się między nimi - EU1KY vs KD8CEC, bez wykonywania za każdym razem kalibracji.

Co do opcji auto. Nie, nie włączałem go na auto. Do testów włączyłem analizator i co jakiś czas ręcznie wyzwalałem skanowanie.

Analizator podepnij do powerbanku. Z USB z komputera, zasilanie jest bardzo słabej jakości - duży poziom zakłóceń wchodzi do analizatora.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-11-2019 17:48 przez SQ8MVY.)
27-11-2019 17:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 573
Dołączył: 20-10-2015
Post: #822
RE: Analizator EU1KY
Dziś sprawdziłem na kolejnych egzemplarzach EU1KY i także nie ma efektu zmiany pomiarów w czasie i to niezależnie czy w opcji Auto czy pojedynczego pomiaru. Poziom waha się w okolicach -60..-50dB w podstawowym zakresie częstotliwości, a tak przy okazji zmiana z -60 na -50dB to przyrost o ~0.11ohma - pomijalne w przypadku wspomnianego przez Krzysztofa strojenia filtrów.

Dla przypomnienia: po wgraniu oprogramowania KD8CEC należy ponownie przeprowadzić wszystkie kalibracje z HW włącznie (tak jak Paweł wspomniał najpierw usunąć pliki z karty - było w tym wątku poruszane.).

Tak zupełnie na marginesie dla czego nanoVNA dla dla 50 ohmów ma dokładniejszy pomiar S11 od analizatora EU1KY, odpowiedź można znaleźć w tym poście.

73 Sławek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-11-2019 22:01 przez SP9BSL.)
27-11-2019 22:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2EER Online
Użytkownik
***

Liczba postów: 151
Dołączył: 17-06-2009
Post: #823
RE: Analizator EU1KY
Witam - mam pytanie do osób które zainstalowały w swoim eu1ky moduł czasu rzeczywistego DS3231 jak zasilacie swoje moduły (3V3 czy 5V), czy u was działa bez problemu.
Mój zasiliłem z 3V3 moduł zapamiętuje datę ale nie pamięta godziny wsad to EU1KY AA v.3.0d, mod. DF1AKF, Build: 2018-10-03 08:36 UT.
z góry dziękuję za odpowiedzi.
pozdrawiam Jacek sq2eer.
01-12-2019 12:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HA3HZ Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 24
Dołączył: 14-04-2018
Post: #824
Photo RE: Analizator EU1KY
(01-12-2019 12:44)SQ2EER napisał(a):  Witam - mam pytanie do osób które zainstalowały w swoim eu1ky moduł czasu rzeczywistego DS3231 jak zasilacie swoje moduły (3V3 czy 5V), czy u was działa bez problemu.
İmage

73&dx: Gyula
02-12-2019 20:55
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8AQX Offline
Robert
***

Liczba postów: 167
Dołączył: 08-03-2010
Post: #825
RE: Analizator EU1KY
DS3231 zasilanie 3.3V, soft KD8CEC i zegarek działa poprawnie.

http://sq8aqx.blogspot.com/
03-12-2019 18:38
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 204
Dołączył: 26-01-2013
Post: #826
RE: Analizator EU1KY
(20-11-2019 23:06)EC4AGT napisał(a):  Witam
Mam trochę głupie pytanie. Długo nie śledzę tematu tego analizatora. Mam wersję z jednym wejściem i zastanawiam się czy nie przerobić na wersję z dwoma . I tu mam pytanie czy warto ?
I czy jest to skomplikowane ?
Tak jak pisze , temat analizatora i jego aktualizacje dawno nie śledzę i jestem trochę do tyłu

Pozdrawiam
Mając wyprowadzenie z CLK2 możesz mierzyć S21 okienko VNA w programie . Przykładowy przebieg .


Załączone pliki
.bmp  80MCGI.BMP (Rozmiar: 382.55 KB / Pobrań: 175)
03-12-2019 19:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2EER Online
Użytkownik
***

Liczba postów: 151
Dołączył: 17-06-2009
Post: #827
RE: Analizator EU1KY
Witam - dzięki Panowie za odpowiedzi - muszę mój zegarek przetestować na czymś innym bo nie chce działać na 3V3 oraz 5V.
pozdrawiam Jacek sq2eer.
03-12-2019 20:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości