Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
SP9HVW Offline
Józef
***

Liczba postów: 145
Dołączył: 14-06-2010
Post: #131
RE: Analizator EU1KY
Cześć Bogdanie, obudowa jest w fazie realizacji - DISCO będzie wsuwane do obudowy ( płyta czołowa obudowy jest wysuwana) tak że będzie dostęp do gniazd, ale na potrzeby miernika wystarczy 1- wyjście USB, wejście RF, gniazdo ładowarki - przy zasilaniu z AKU dobrze by było mieć pomiar napięcia akumulatora ( kwestia oprogramowania) - jak miernik będzie ukończony zrobię zdjęcia i umieszczę na forum.
Post #127- miałem taki sam problem - kwarc jest przebieg, ale brak impulsów na gnieździe CN5- piny A5,A4 - I2C był powodem braku sygnału. Po s krosowaniu na piny D14,D15 gniazda CN7 - I2C (I2C zgodne z adapterem DSP Husarek) sygnał na wyjściu SI5351A - OK. Dla uzyskania zgodności z DSP Husarek należy przeprojektować PCB na co zwrócił uwagę Adam SP5FCS.


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-11-2016 19:13 przez SP9HVW.)
06-11-2016 15:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 261
Dołączył: 18-10-2011
Post: #132
RE: Analizator EU1KY
Dzięki cierpliwości Piotra SP9FKP udało się uruchomić.
Na problem złożyło się kilka rzeczy , ale nie będę o nich pisał encyklopedi.
06-11-2016 21:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7BCN Offline
Marek
**

Liczba postów: 89
Dołączył: 04-11-2016
Post: #133
RE: Analizator EU1KY
czy płytki do analizatora są jeszcze dostępne , jestem zainteresowany ...
07-11-2016 8:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CGI Offline
Maciek
***

Liczba postów: 130
Dołączył: 31-05-2011
Post: #134
RE: Analizator EU1KY
Przemku, może nie encyklopedię ale choć parę słów dla potomnych przydało by się.
07-11-2016 16:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3GOK Offline
Robert
*

Liczba postów: 21
Dołączył: 12-04-2012
Post: #135
RE: Analizator EU1KY
(06-11-2016 15:58)SP9HVW napisał(a):  Post #127- miałem taki sam problem - kwarc jest przebieg, ale brak impulsów na gnieździe CN5- piny A5,A4 - I2C był powodem braku sygnału. Po s krosowaniu na piny D14,D15 gniazda CN7 - I2C (I2C zgodne z adapterem DSP Husarek) sygnał na wyjściu SI5351A - OK. Dla uzyskania zgodności z DSP Husarek należy przeprojektować PCB na co zwrócił uwagę Adam SP5FCS.

Czy mogę prosić o dokładniejszy opis "mapowania" ? A4 do D14 i A5 do D15 ? Czy inaczej ?
/SQ3GOK
07-11-2016 17:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9HVW Offline
Józef
***

Liczba postów: 145
Dołączył: 14-06-2010
Post: #136
RE: Analizator EU1KY
Koledzy którzy robią projekt wg. PCB- SP4JJH trzeba na module prze lutować zworki
SB3,SB5 na SB1,SB4 (jest to w poście Piotra #124). Ktoś kto moduł Discovery ma do DSP Husarek - a chce w miejsce adaptera podpiąć moduł pomiarowy i nie chce
" zworkować " to należy przeprojektować PCB albo dane SCL,SDA do SI5351A podpiąć pod CN7- D14,D15 - tak jak w DSP- Husarek. Zrzut z instrukcji
User manual
Discovery kit for STM32F7 Series with STM32F746NG MCU


Załączone pliki Miniatury
İmage
07-11-2016 23:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 597
Dołączył: 10-07-2009
Post: #137
RE: Analizator EU1KY
(07-11-2016 23:21)SP9HVW napisał(a):  Koledzy którzy robią projekt wg. PCB- SP4JJH trzeba na module prze lutować zworki
SB3,SB5 na SB1,SB4 (jest to w poście Piotra #124). Ktoś kto moduł Discovery ma do DSP Husarek - a chce w miejsce adaptera podpiąć moduł pomiarowy i nie chce
" zworkować " to należy przeprojektować PCB albo dane SCL,SDA do SI5351A podpiąć pod CN7- D14,D15 - tak jak w DSP- Husarek. Zrzut z instrukcji
User manual
Discovery kit for STM32F7 Series with STM32F746NG MCU

Wychodzi na to, że najprościej będzie nie lutować do płytki szpilek goldpinowych SCL i SDA, a punkty te podlutować kynarem do D14 i D15 złącza CN7. Dobrze kombinuję, czy ciąć ścieżki przy Si-5351?

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-11-2016 12:42 przez SP4LVC.)
08-11-2016 12:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 371
Dołączył: 23-03-2010
Post: #138
RE: Analizator EU1KY
(08-11-2016 12:40)SP4LVC napisał(a):  Wychodzi na to, że najprościej będzie nie lutować do płytki szpilek goldpinowych SCL i SDA, a punkty te podlutować kynarem do D14 i D15 złącza CN7.

Język polski jest trudny, jak się okazuje, nie tylko dla obcokrajowców. Czasem trudno zrozumieć sens cytowanych wypowiedzi. Aby więc była jasność......zdanie powyższe należy zakończyć w ten sposób:
Krosowanie należy wykonać na płytce adapterze analizatora EU1KY. Unikamy przez to przerabiania połączeń na płytce DISCO.
Sam przez całe popołudnie analizowałem rysunek płytek adapterów analizatora i Husarka, zanim załapałem o co chodzi. Więc prośba do Kolegów, udzielajmy pełnych i jasnych odpowiedzi, nie będzie wtedy zbędnych pytań na ten sam temat i rozwlekania tematu w nieskończoność.
Rysio!
08-11-2016 14:15
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7BCN Offline
Marek
**

Liczba postów: 89
Dołączył: 04-11-2016
Post: #139
RE: Analizator EU1KY
Nie dostałem jeszcze płytki ani modułu DISCO ale z opisów to trzeba zrobić tak:
Przy CN5 przeciąć 2 ścieżki lub nie montować 2 goldpinów (SDA,SCL) i przekrosować do CN7.
İmage
08-11-2016 15:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Qmar Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 21
Dołączył: 03-08-2010
Post: #140
RE: Analizator EU1KY
Źle. Należy przeciąć ścieżki idące do 4 i 5 nóżek SI5351A i odpowiednio te ścieżki podłączyć do 9 i 10 pinu CN7. Czyli 4 nóżka do 10 CN7, a 5 nóżka do 9 CN7. Można też poprosić EU1KY, aby zmienił w programie, specjalnie dla nas (tych, którzy wykorzystują płytkę SP4JJH) przydział pinów I2C na CN5 (Hi.) Chyba się nie zaplątałem, co ?

73` by Marian SP4FYE
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-11-2016 18:04 przez Qmar.)
08-11-2016 18:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości