Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 18 Głosów - 4.33 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SP5BMP Online
Janusz
****

Liczba postów: 555
Dołączył: 02-11-2010
Post: #1451
RE: HUSAREK DSP
Grzegorzu, zanim wylutujesz wzmacniacz operacyjny sprawdź proszę kondensatory C49, C50 i C65. Moze być w nich upływność, szczególnie w elektrolicie. Jego można wywalic.
Pozdrawiam, Janusz.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-01-2020 17:06 przez SP5BMP.)
21-01-2020 17:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MI Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 22
Dołączył: 14-10-2018
Post: #1452
RE: HUSAREK DSP
Wymieniłem C49, C50, C65 i na wszelki wypadek też C66 na nowe i nic się nie zmieniło. To chyba czas zamawiać nowy wzmacniacz, prawda?

Grzegorz
21-01-2020 17:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Online
Janusz
****

Liczba postów: 555
Dołączył: 02-11-2010
Post: #1453
RE: HUSAREK DSP
To jeszcze wymień opornik 5k6 , lub zrób zworę. W tym miejscu można zastosować tańszy MCP6002. Powodzenia, Janusz.
21-01-2020 17:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3TUM Offline
Krzysztof
*

Liczba postów: 20
Dołączył: 24-08-2010
Post: #1454
RE: HUSAREK DSP
Po ponad roku różnych modernizacji chyba (?) skończyłem swojego Husarka DSP. Główne modernizacje polegały na zamontowaniu skrzynki antenowej N7DDC i zwiększeniu mocy do ok. 100W, chociaż podczas prób bez problemu osiągałem 170W na wszystkich pasmach. Końcówkę wykonałem na D1028UK wg.SP9HVW a przedwzmacniacz na BFG591 + RH16HHF1. Napięcie zasilania końcówki to 25V i ok.10A przy maksymalnej mocy. Musiałem wyciąć okienko do wyświetlacza skrzynki i na radiatorze zamontować wentylatory, które pracują bardzo cicho.
Przeprowadziłem kilka łączności i otrzymałem pozytywne opinie.
İmage İmage İmage

Krzysztof
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-02-2020 21:47 przez SP3TUM.)
01-02-2020 21:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 661
Dołączył: 10-07-2009
Post: #1455
RE: HUSAREK DSP
No i o to chodzi Krzysztofie! Robić ile się da. Gdybyś kiedyś przy okazji zdjęcia pokrywy Husarka mógł cyknąć fotkę w okolicach wyświetlacza ATU byłbym bardzo wdzięczny. Chyba mnie zaraziłeś tym pomysłem. Dzięki za QSO dzisiejsze.

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-02-2020 23:48 przez SP4LVC.)
01-02-2020 23:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MI Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 22
Dołączył: 14-10-2018
Post: #1456
RE: HUSAREK DSP
Wymieniłem układ i już wszystko ok. Dziś dla mnie wielki dzień - zrobiłem pierwszą łączność na swoim Husarku z SQ5WRC SSB i dostałem raport 59. Okazało się, że uszkodzony był U3 MCP6022 i skutkowało to takim zachowaniem jak w poście 1446. Swoją drogą ciekawe czemu się uszkodził... Dziękuję jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc. Pierwsza łączność z własnoręcznie wykonanej konstrukcji - nadal mi się ręce trzęsą Wink Jeszcze raz dziękuję. 73!

Grzegorz
03-02-2020 22:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 661
Dołączył: 10-07-2009
Post: #1457
RE: HUSAREK DSP
Gratulacje Grzegorz!

Bogdan
03-02-2020 22:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Online
Janusz
****

Liczba postów: 555
Dołączył: 02-11-2010
Post: #1458
RE: HUSAREK DSP
Bardzo się cieszę Grzegorzu, że jesteś zadowolony i Husarek działa. W ostatniej wersji softu istniej mozliwośc prostego sterowania skrzynką antenową N7DCC. Opiszę to w najblizszym czasie. Powodzenia w QSO, Janusz.
04-02-2020 17:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości