Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 12 Głosów - 4.42 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SP5MI Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 14
Dołączył: 14-10-2018
Post: #1281
RE: HUSAREK DSP
Edit: przewinąłem transformator, dokładnie tak jak w opisie w podręczniku, drut DNE 0,3, bifilarnie, końce uzwojeń jak na schemacie i nadal nic. Zrobiłem jednak jeszcze jeden eksperyment. Tak, jak pisałem wcześniej, tranzystor przy częstotliwości 21 MHz ma wzmocnienie ok. 1. Ustawiłem NWT tak, że na bazie tego tranzystora było ~120 mV, na kolektorze pojawił się taki sam prąd. Na odczepie transformatora wychodzącym na rezystor 39R i dalej na zasilanie było już tylko ok. 40 mV. Natomiast na środkowym odczepie, który wychodzi na kolejny stopień wzmacniacza - 0 mV. Zaczynam podejrzewać, że trafił mi się jakiś drewniany rdzeń. Co prawda taki sam rdzeń, z tego samego źródła siedzi w VFO i tam działa, ale fakt faktem, że początkowo miałem i tam problem z transformatorem. Wrzucam jeszcze zdjęcie okolic Q2, może ktoś coś zauważy, czego ja nie widzę.
İmage İmage İmage

Grzegorz
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-02-2019 19:29 przez SP5MI.)
11-02-2019 19:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 509
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1282
RE: HUSAREK DSP
sprawdź jeszcze rezystory emiterowe, zmierz prąd płynący w obwodzie, wg napięcia które masz na emiterze powinno tam płynąć około 57mA prądu, zmierz spadek na rezystorze R11, powinno być około 2.2V. Sprawdź kondensator C13 czy nie jest pęknięty.

73 Sławek
11-02-2019 20:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MI Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 14
Dołączył: 14-10-2018
Post: #1283
RE: HUSAREK DSP
Rezystory emiterowe - jak na schemacie (zmierzyłem - R12 = 10,4, R13 = 33,6). Prąd kolektora 59,3 mA. Na R11 spadek wynosi 2,29 V. C13 wymieniłem na nowy. Nadal nic.

Grzegorz
11-02-2019 20:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CGI Offline
Maciek
***

Liczba postów: 128
Dołączył: 31-05-2011
Post: #1284
RE: HUSAREK DSP
Sądząc ze zdjęcia, źle jest połączony transformator. Przy nawijaniu bifilarnym z jednej strony transformatora są początki uzwojeń(oznaczone kropką) a z drugiej strony końce. Uzwojenia powinny być połączone szeregowo- koniec jednego z początkiem drugiego i to jest odczep środkowy idący do następnego stopnia. Natomiast pozostałe końce do kolektora i rezystora 39 oHm. Dla ścisłości to masz 2x9 zwojów a nie 2x8. W toroidzie każde przejście przewodu przez środek rdzenia jest zwojem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-02-2019 0:26 przez SP5CGI.)
11-02-2019 21:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 544
Dołączył: 10-07-2009
Post: #1285
RE: HUSAREK DSP
Grzesiu łączę się w bólu. To jakaś usterka z gatunku ,,niemożliwe, a jednak". Dojdziesz na spokojnie - tylko bez paniki. Coby tchnąć trochę optymizmu w nasze poczynania prezentuję projekt nowej podłogi Husarka ze stopkami z drukarki 3D. Identyczne będą w obudowie wzmacniacza. Tym sposobem Husarek i PA będą miały identyczne stopki, co jeszcze bardziej podkreśli charakter linii.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-02-2019 10:32 przez SP4LVC.)
12-02-2019 10:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 888
Dołączył: 02-07-2010
Post: #1286
RE: HUSAREK DSP
Ja bym zaczął od umycia tej płytki. Po każdym absolutnie lutowaniu przed podłączeniem napięcia trzeba płytkę umyć i wysuszyć, a potem jeszcze raz sprawdzić. Bezbłędnie zmontowany układ z wcześniej sprawdzonych elementów nie ma prawa nie działać. Może nie osiągać parametrów, ale musi działać. Rdzenie też trzeba sprawdzać - wystarczy nawinąć 10 zwojów dowolnego drutu i zmierzyć indukcyjność. Podać najmniejsze z możliwych napięcie zasilające, ustawić na zasilaczu ograniczenie prądowe, najpierw jako źródło prądowe, a potem po starcie przełączyć na szybkie wyłączenie - wcześniej odpiąć wszelkie kondensatory pomiędzy zasilaczem, a tranzystorami końcowymi. Zawarta w nich energia też potrafi upalać końcówki. I teraz dopiero powoli ustawiać minimalne prądy spoczynkowe, a potem powolutku podnosić wysterowanie i mierzyć co się dzieje. Najmniejsze odchylenie od normy to znak błędu w montażu, lub zły element i nie ma sensu czynność: podnosimy dalej ... zobaczy co będzie. Teoretyzuje :-) tak :-) ale już mi się kondensatory w PA paliły żywym ogniem jak zapałki - z powodu durnego błędu. W uruchamianiu jest największa przyjemność :-)

73 JERZY SQ9RFC
12-02-2019 15:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MI Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 14
Dołączył: 14-10-2018
Post: #1287
RE: HUSAREK DSP
Dziękuję Koledzy za pomoc. Pierwszy stopień ruszył. Pomogło umycie płytki Wink A tak poważnie, okazało się, że uszkodzony był tranzystor. Musiałem taki kupić. Dziwne, bo multimer pokazywał, że ma wzmocnienie. Może działał, tylko że nie na w.cz. Uruchamianie to największa frajda, zwłaszcza jak coś wychodzi. Jeszcze raz dziękuję za pomoc, bardzo dużo się nauczyłem.
PS. przepraszam za zdjęcia nieumytych płytek. Obiecuję, że więcej się to nie powtórzy.

Grzegorz
12-02-2019 17:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 544
Dołączył: 10-07-2009
Post: #1288
RE: HUSAREK DSP
Uffff!

Bogdan
12-02-2019 17:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości