Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 6 Głosów - 4.17 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SP4LVC Online
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 381
Dołączył: 10-07-2009
Post: #31
RE: HUSAREK DSP
Przecież Viwer Sprint-Layout v.6 jest darmowy. Można w nim można odpalić rysunki płytek i wydrukować. Z rozszerzenia w nazwie ściągniętego pliku wystarczy tylko odjąć ,,6" i plik staje się widoczny dla darmowej przeglądarki. Krótko mówiąc zmienić nazwę pliku (rozszerzenia) z .lay6 na .lay i wszystko.

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-09-2016 16:42 przez SP4LVC.)
24-09-2016 16:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9-06-109 Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 31
Dołączył: 22-10-2015
Post: #32
RE: HUSAREK DSP
Ale to nie jest problem, wiem ze przeglądarka to umożliwia, nie zależy mi na wykonaniu płytek domowym sposobem, wersja pełna sprinta daje możliwość generowania gerberów i to już by była dokumentacja do wykonania "firmowych" płytek z maskami i opisami. Ale gerberów nie ma to po prostu przerzucę tak czy inaczej schematy i płytki do programu, do którego mam pełny dostęp. Dodatkowym plusem będzie pełna dokumentacja. To chyba nie zaszkodzi Smile a w podziękowaniu za fajne opracowanie mogę dołożyć coś od siebie po prostu.

Pozdrawiam
Wojtek
24-09-2016 16:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 454
Dołączył: 02-11-2010
Post: #33
RE: HUSAREK DSP
Oczywiście, że pomogę i dziękuję koledzy za ofertę Wasze pracy. S-plan nie eksportuje połączeń do Layouta . Ja obecnie robię przygotowania aby móc wzbogacić Husarka DSP o CATa.
Pozdrawiam, Janusz.
24-09-2016 16:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9-06-109 Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 31
Dołączył: 22-10-2015
Post: #34
RE: HUSAREK DSP
No to i ja nie mogłem się doczekać i sprawdziłem wgranie oprogramowania Smile İmage

Pozdrawiam
Wojtek
24-09-2016 17:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Online
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 381
Dołączył: 10-07-2009
Post: #35
RE: HUSAREK DSP
Wszystko jasne - cel chwalebny. Wojtek tylko nie spiesz się z płytką adaptera. Jeżeli Janusz zrobi prezent w formie CAT-a to zapewne będzie ona inna od tej którą opublikował.

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-09-2016 21:20 przez SP4LVC.)
24-09-2016 21:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9-06-109 Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 31
Dołączył: 22-10-2015
Post: #36
RE: HUSAREK DSP
Janusz czy mógłbyś powiedzieć jaki konkretny typ przetwornicy izolowanej jest? Myślałem, że odczytam w programie sprint-layout poprzez właściwości danego elementu ale nie ma tam takich informacji.
Czy ta przetwornica miała za zadanie odseparować galwanicznie masy i zapewnić izolacje elektryczną na jakimś konkretnie poziomie? I właściwie w jakim celu jest ta separacja na płytce przetwornicy zrobiona? Ze schematu funkcjonalnego wynika, że i tak masy wejściowa 12V i masa pozostałych modułów łączą się więc tej separacji nie ma. Moje pytania wynikają z tego, że na projektowaniu urządzeń radiowych się nie znam więc mogę różnych niuansów nie "czuć" i nie wiedzieć wiele rzeczy.
Czy mógłbyś umieścić zdjęcia płytek, to mogłoby ułatwić lokalizację elementów na płytce i porównanie ze schematami ideowymi?

Pozdrawiam
Wojtek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-09-2016 7:13 przez SP9-06-109.)
25-09-2016 7:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 454
Dołączył: 02-11-2010
Post: #37
RE: HUSAREK DSP
Typ użytej przetwornicy to: SCW05A-05. Nie musi być ta, ale powinna być izolowana. Jej zadanie to obniżenie napięcia do 5V i izolacja zakłóceń, które wytwarza moduł Discovery.
Mam tylko zdjęcie modułu radiowego . Co do lokalizacji elementów na płytce to nie musi być dokładnie taka sama, skoro będziesz tworzył nową płytkę.
Pozdrawiam, Janusz.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage
25-09-2016 9:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9-06-109 Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 31
Dołączył: 22-10-2015
Post: #38
RE: HUSAREK DSP
Dziękuję za informacje, spróbuje trzymać się topologi oryginału, bo w końcu masz to już przećwiczone i będzie mniej szans na "wprowadzenie niespodzianek", dlatego też chciałem jakichś informacji, które pomogą mi na identyfikację elementów ze schematów ideowych i rozkładu tych elementów na twoich płytkach ale i bez tego dam radę Smile

Pozdrawiam
Wojtek
25-09-2016 9:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 874
Dołączył: 28-06-2009
Post: #39
RE: HUSAREK DSP
A ja chcę zaproponować nieco inne podejście dla modułu DISCO. Otóż, ze względu na dość wysoką cenę, proponuję zabudowę modułu do panelu, który dałby się wykorzystać do innych urządzeń (choćby analizatora EU1KY) na podobnej zasadzie jak wyjmowalny panel w odbiorniku samochodowym. Trzeba poszukać obudowę w której zmieściłby się panel, enkoder i złącza USB ew. Ethernet. Wtedy płytka zawierałaby tylko złącze do innych urządzeń, enkoder i przetwornicę 12V/5V. Reszta elementów dla Husarka na innej płycie łączonej paskiem. Pozostaje jeszcze kwestia sygnałów m.cz. Tutaj niestety trzeba albo separacji albo różnicowo bo problem masy na pewno bęðzie występował.
25-09-2016 10:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2EER Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 117
Dołączył: 17-06-2009
Post: #40
RE: HUSAREK DSP
Witam - czy Kolega SP9-06-109 przewiduje rozbudowę TRX'a o pasmo 10m.
pozdrawiam Jacek.
25-09-2016 11:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości