Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 4.33 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mierniki SWR
EC4AGT Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 255
Dołączył: 05-10-2014
Post: #51
RE: Mierniki SWR
OK

Dziekuje za odpowiedz i porade

Pozdrawiam

Wojtek

Toledo

Hiszpania
01-10-2017 0:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6RLW Offline
Stanisław
*

Liczba postów: 38
Dołączył: 16-10-2017
Post: #52
RE: Mierniki SWR
Witam.
Chciałem się podpiąć pod temat.
Chciałem wykonać ten miernik
https://sp5cib.rf.pl/Strony/Technika/SWR16F88.html miernik SWR
Nawinąłem transformator sprzęgacza na rdzeń z żarówki bifilarnie. Przy uruchomieniu sprżęgacza dało się regulować odbitą i zmniejszyć ją tylko o około 1V.. Po wyregulowaniu różnica pomiędzy odbitą a padającą była tylko około 0,2V. Nawinąłem trafo sprzęgacza ponownie bifilarnie ale skręconymi przewodami. Tym razem regulacja odbitej wyniosła tylko około 0,2V. Po wyregulowaniu różnica pomiędzy odbitą a padającą była też około 0,2V. Osoba która wykonała ten miernik opisuje ze sprzęgacz nawinęła na rdzeniu od żarówek i miernik działa dobrze. Co może być przyczyną. Dławik też nawinąłem na rdzeniu od żarówki, diody tak jak na tej stronie BAT 42. Regulacji wykonywałem przy mocy transceivera około 5W i na paśmie 10m, bo na innych pasmach regulacja odbitej była znacznie mniejsza, a na 80m nie było żadnej regulacji. Po wyregulowaniu napięcie na odbitej i padającej było około 5V, różniło się pomiędzy nimi tak jak pisałem około 0,2V. Czy moze być to jednak przyczyną użycie złego rdzenia?
Stanisław
31-07-2020 0:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 650
Dołączył: 20-09-2009
Post: #53
RE: Mierniki SWR
Witam!

T1.o co opisujesz dokładnie pasuje do stanu zwarcia lub rozwarcia wyjścia więc na początek sprawdż czy jest połączenie omowe wejścia z wyjściem i czy mierząc oporność na wejściu, przy podpiętym obciążeniu, widać oporność 50 omów?

2. Gdzie mierzysz napięcia fali padającej i odbitej? Jeśli to wskazania na wyświetlaczu to sprawdź proszę jakie są napięcia na diodach (wejściach Pad, Odb). być może mostek działa prawidłowo a oszukują wzmacniacze. Sprawdź jakie są napięcia na wejściach i wyjściach wzmacniaczy.

3. Uzwojenia transformatora mostka powinny być prawidłowo połączone tzn. koniec pierwszego uzwojenia z początkiem drugiego. Sprawdź proszę czy tu nie zrobiłeś pomyłki.[/u]

L.J.
31-07-2020 10:24
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6RLW Offline
Stanisław
*

Liczba postów: 38
Dołączył: 16-10-2017
Post: #54
RE: Mierniki SWR
Opisywałem tylko regulację sprzęgacza. No i właśnie błąd jest chyba tutaj że nawinąłem bifilarnie trafo, ale połączone są początki obydwu uzwojeń .
Czyli muszę połączyć koniec pierwszego z początkiem drugiego i powinno być dobrze (nigdzie nie jest to opisane, na schemacie tez nie jest to zaznaczone). Początek pierwszego uzwojenia podłączam od strony nadajnika. Jeśli nadajnik podłączam z lewej strony to z lewej jest odbita a od strony sztucznego obciążenia jest padająca. Czy dobrze myslę? Czy dławik musi być nawinięty czy taki w obudowie rezystora może być?
Stanislaw
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-07-2020 11:15 przez SP6RLW.)
31-07-2020 10:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LUN Offline
Andrzej
***

Liczba postów: 184
Dołączył: 01-09-2014
Post: #55
RE: Mierniki SWR
Upewnij się, że nie pomyliłeś końców uzwojeń.

.bmp  swr_A.bmp (Rozmiar: 795.53 KB / Pobrań: 89)

Andrzej
31-07-2020 10:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6RLW Offline
Stanisław
*

Liczba postów: 38
Dołączył: 16-10-2017
Post: #56
RE: Mierniki SWR
Kolejne pytanie, co podłącza się pod n.1 procesora PIC


Załączone pliki Miniatury
İmage
02-08-2020 20:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 650
Dołączył: 20-09-2009
Post: #57
RE: Mierniki SWR
Witam!

Staszku, dialog polega na pytaniach i odpowiedziach. Mam nadzieję, że nie uważasz, że nie masz żadnych zobowiązań wobec ludzi, któych prosisz o pomoc :-(
Czy będziesz uprzejmy odpowiedzieć czy rady jakie dostałeś wcześniej pomogły, co było skuteczne i jak sytuacja wygląda teraz?
To po pierwsze może pomóc innym idących Twoim śladem a po drugie, być może Twoje wcześniejsze odpowiedzi są niezbędne w wyjaśnieniu kolejnych problemów. Zadając jedynie pytania szanujesz oczywiście swój czas ale pamiętaj, że inni tracą go na bezinteresowną pomoc Tobie.

A wracając do meritum, czyli gdzie podłączyć pin 1 należałoby spytać autora, który w tym zakresie się nie spisał. Zwykle sygnał do pomiaru mocy powstaje w oddzielnym detektorze szczytowym zasilanym z wyjścia mostka ale tu mamy jedynie detektory fali padającej i odbitej więc wyboru nie ma dużego. Podłącz ten pin do suwaka potencjometru fali padającej.

L.J.
03-08-2020 12:42
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6RLW Offline
Stanisław
*

Liczba postów: 38
Dołączył: 16-10-2017
Post: #58
RE: Mierniki SWR
Słuszna uwaga, przepraszam, dostało mi się. Po właściwym podłączeniu końcówek transformatora sprzęgacz ładnie się zestroił. Czy dobrze, sprawdzę jak uruchomię cały miernik. Jak uruchomię resztę to dam znać. Na razie mam problem bo po podłączeniu zasilania na wyświetlaczu świecą mi się tylko kwadraty, muszę sprawdzić czy gdzieś nie zrobiłem błędu. Dziękuję i jeszcze raz przepraszam.
Stanisław
03-08-2020 12:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LUN Offline
Andrzej
***

Liczba postów: 184
Dołączył: 01-09-2014
Post: #59
RE: Mierniki SWR
W tej wersji miernika pin 1 procesora jest niepodłączony. Wydaje się, że jest to pozostałość z poprzednich wersji projektu.

Andrzej
03-08-2020 17:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 650
Dołączył: 20-09-2009
Post: #60
RE: Mierniki SWR
Witam!

Dziękuję za informacje o stanie miernika i cieszę się, że masz postęp.

A co do pinu 1 to faktycznie nie ma potrzeby aby mierzył dodatkowo to samo napięcie co wejście sygnału fali padającej.

Po wykonaniu kalibracji mocy nie powinieneś zmieniać ustawień potencjometrów na wejściach do pomiaru fali padającej i odbitej bo kalibracja stanie się nieaktualna więc kalibrację mocy należy wykonać jako ostatnią czynność regulacyjną.

L.J.
03-08-2020 22:52
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości