Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 4.33 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mierniki SWR
SP4HKQ Offline
Zdzisław SK!
****

Liczba postów: 490
Dołączył: 19-08-2009
Post: #31
RE: Mierniki SWR
Proponuję wykonanie SWR_miarki w oparciu o procesor PIC16F876 na podstawie projektu IK3OIL. W załączeniu pdf jego strony. Wynik SWRa to wynik działania matematycznego SWR = (Ppad + Podb)/(Ppad - Podb). Podajemy 2 stałe napięcia na wejścia procesora np 2V i 1V SWR =3 bo (2+1)/(2-1), wiec łatwo sprawdzić czy to co zrobiliśmy działa prawidłowo. Druga zaleta to brak konieczności skalowania gdy podajemy mniejszą moc. (0.3V + 0.15V)/ (0.3V-0.15) = 3. Ograniczeniem jest tylko rozdzielczość pomiarowa przetworników i prawidłowe wykonanie sondy pomiarowej. Sondę można wykonać tak jak zaproponował konstruktor, ale też będzie prawidłowo działała każda inna jaką znajdziemy w literaturze czy internecie, niezależnie czy jest to KF czy UKF. Ja wykonałem tą konstrukcję do współpracy z dużym wyświetlaczem LCD 2x16. W zał. rys. płytki w SprintLayout. Przyciski są potrzebne tylko do uruchomienia i wyskalowania przyrządu, więc nie ma potrzeby umieszczać ich na ściance przedniej. Podstawą prawidłowego działania jest symetryczne wykonanie wyjść napięcia padającego i odbitego (jednakowe oporniki dzielące napięcie na wyjściach sondy). Dobieramy je tak aby przy najwyższej mocy pracy miernika napięcie na wyjściu U padające było w zakresie 4.5 - 4.7V i dokładnie identyczny dzielnik dajemy na wyjściu U odbite. Wielu kolegów daje w tym miejscu PRki, ale kręcąc nimi zapomina, że oba muszą realizować ten sam podział i potem wskazania są nieprawidłowe. Na płytce zrealizowano nieuwidocznione na schemacie zabezpieczenie wejść procesora opornik szeregowy 0.5 -1 kOm i dioda Zenera 5.1V do masy.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage

.pdf  SWR IK3OIL.pdf (Rozmiar: 232.26 KB / Pobrań: 6589)
.lay  SWR IK3OIL.LAY (Rozmiar: 32.79 KB / Pobrań: 847)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-01-2011 10:13 przez SP4HKQ.)
20-01-2011 9:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2LX Offline
Krzysiek
*

Liczba postów: 23
Dołączył: 09-09-2009
Post: #32
RE: Mierniki SWR
Koledzy zapytam tutaj bo nie chcę nowego wątku zakładać . Zmontowałem SWR-miarkę wg. OHNLT , i kiedy SWR pokazuje mi dobrze to nie wiem zabardzo jak poradzić sobie z kalibracją pomiaru mocy . Przeszukałem googlownice ale nie pomogła Sad .

Pozdrawiam Krzysiek SQ2LX

ex SQ3LX
24-10-2011 19:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4HKQ Offline
Zdzisław SK!
****

Liczba postów: 490
Dołączył: 19-08-2009
Post: #33
RE: Mierniki SWR
Ja co prawda nie robiłem tej wersji, ale zrobiłem wg IK3OIL. Pomiar SWR na obu miernikach wynika z matematyki i nie ma tu nic do kalibracji. Natomiast pomiar mocy zależny od wykonania mostka pomiarowego. Kalibracja tego pomiaru polega najczęściej na podaniu z nadajnika ściśle określonej mocy, wykonaniu pomiaru swoim mostkiem i zapisanie napięcia z mostka w pamięci procesora. Dalej to procesor porównuje zapisaną wartość z wartością aktualną i na tej podstawie wylicza i wystawia na wyświetlaczu moc. Mój miernik robi to odrobinę inaczej, podaję moc z nadajnika np 22 W (pomierzone innym skalibrowanym przyrządem) Naciskam przycisk zapisu do pamięci, a miernik pyta jaką moc ma zapisać. Przyciskami w dół/ w górę ustawiam moc 22 W z dokładnością 0.1W i zapisuję do pamięci. Moc z nadajnika musi być cały czas podawana na miernik do momentu ostatecznego zapisu, a więc skończenia kalibracji.
Jeszcze jedno. Oba wyjścia mostka muszą być dokładnie jednakowe. Jak masz PR-ki to oba muszą mieć taki sam podział. Podajesz ze swego nadajnika pełną moc i zanim podłączysz mostek do miernika dokonujesz pomiaru napięcia na wyjściu "padająca". To napięcie nie może być wyższe niż 5 V, najlepiej ustawić 4,5V. Mierzysz jaki podział jest na PRku i taki sam podział ustawiasz na PRku w gałęzi "odbita", bo inaczej będzie ci fałszowało pomiar SWR . Jak masz układ po 2 oporniki to te oporniki w obu gałęziach muszą być jednakowe. W żadnym przypadku napięcie z mostka podawane na PICa nie może przekraczać 5 V bo inaczej będzie ci mierzyło, ale nr buta, gdy podasz pełną moc.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-10-2011 22:30 przez SP4HKQ.)
24-10-2011 22:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2LX Offline
Krzysiek
*

Liczba postów: 23
Dołączył: 09-09-2009
Post: #34
RE: Mierniki SWR
No własnie tutaj jest taki psikus, że oprócz trymerka do kalibracji SWR nie ma nic poza tym Sad

ex SQ3LX
24-10-2011 22:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4HKQ Offline
Zdzisław SK!
****

Liczba postów: 490
Dołączył: 19-08-2009
Post: #35
RE: Mierniki SWR
Krzysiek ale podłącz mostek tz tylko płytkę ze sprzęgaczem do nadajnika i podaj swoją max moc, jeśli na wyjściu "padająca" napięcie nie przekracza 5 V to nie ma co kręcić. A na płytce z procesorem jakieś przyciski chyba są?
Zaraz popatrzę na schemat mostka pomiarowego. Masz 2 oporniki "obciążające" mostek R2 i R3. Gdyby było za duże napięcie to zamiast nich trzeba dać PRki jak jest mniej niż 5 V to nic nie trzeba robić. Ja mam wykonany taki mostek i działa prawidłowo od 5 W do 100W.
Natomiast kalibracja mocy jest na płytce z procesorem i jest to kalibracja programowa, przez zapisanie do pamięci procesora wartości napięcia z mostka dla znanej mocy przechodzącej przez mostek.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-10-2011 8:26 przez SP4HKQ.)
25-10-2011 8:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8NTY Offline
Waldek
*

Liczba postów: 33
Dołączył: 20-08-2009
Post: #36
RE: Mierniki SWR
Witam, proponuję obejrzeć tę stronę http://www.cqham.ru/forum/showthread.php?t=12716&page=1 Autor udostępnił dużo plików wsadowych każdy może przystosować pod siebie. Układ prawdopodobnie wzorowany na tym co podał Zdzisław.

Język przyjazdny to tylko rosyjski, angielski to translator.
25-10-2011 8:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2RXZ Offline


Liczba postów: 2
Dołączył: 23-10-2011
Post: #37
RE: Mierniki SWR
WITAM WSZYSTKICH

Jestem na etapie szukania, SWR i PWR metra.
I chyba zdecyduję się na wykonanie wersji w/g OH2NLT.

Znalazłem opracowania wykonane przez grupę Fox Delta.
W odróżnieniu od innych mają dodatkową możliwość przesyłania informacji
do komputera PC.
Opracowana jest wersja zarówno na RS232, jak i USB.
Są udostępnione schematy, wsady do PIC16F877A , jak i program pod
Windows'a.

http://www.foxdelta.com/products/swm2.htm
http://www.foxdelta.com/products/swm3.htm

Pozdrawiam
25-10-2011 11:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
3Z6AEF Offline
Waldek
***

Liczba postów: 233
Dołączył: 27-06-2009
Post: #38
RE: Mierniki SWR
(24-10-2011 22:47)SQ2LX napisał(a):  No własnie tutaj jest taki psikus, że oprócz trymerka do kalibracji SWR nie ma nic poza tym Sad

1. Sprzęgacz pomiarowy w mierniku OH2NLT nie m żadnych elementów regulacyjnych poza trymerem, który służy do równoważenia (podać sygnał na wejście TRX, wyjście ANT obciążyć 50-omowym rezystorem wzorcowym i ustawić trymerem tak, żeby na wyjściu pomiarowym REV było jak najmniejsze napięcie).

2. Program obsługi miernika OH2NLT (dostępny w źródle - język C) jest bardzo prosty i nie przewiduje żadnych regulacji/kalibracji pomiaru mocy. Po prostu konstruktor założył, że rezystory dzielnika oraz napięcie referencyjne 2.5V będą dokładne - stąd moc wyznacza jako (U*U)/348, gdzie U to zmierzone napięcie, a 348 to magic number, wyznaczony na podstawie: wartości rezystora obciążenia (68 omów), wartości rezystorów dzielnika (15 kOhm i 47 kOhm 1%) i wartości napięcia referencyjnego 2.5V (MAX6002).

3. Do wejść REV i FWD na płytce sterownika ma dochodzić napięcie maksymalnie 10,24 V, natomiast bezpośrednio na wejściach pomiarowych procesora: maksymalnie 2,5V - bo takie jest napięcie referencyjne dostarczane z zewnętrznego układu scalonego (w prostszych SWR-metrach, napięciem referencyjnym jest po prostu napięcie zasilania 5V).

4. Juha OH2NLT na swojej stronie z opisem miernika SWR napisał: "Don’t try this project if you do not know what you are doing." :-)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-10-2011 21:50 przez 3Z6AEF.)
25-10-2011 21:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4HKQ Offline
Zdzisław SK!
****

Liczba postów: 490
Dołączył: 19-08-2009
Post: #39
RE: Mierniki SWR
Witaj Waldek.
Ja jak wcześniej napisałem zrobiłem jedynie SWR-miarkę Włocha IK3OIL. Skoro w tym wypadku jest tak jak piszesz, to ten konkretny projekt zakłada, że wszystko zostanie wykonane zgodnie z zamysłem autora. Ale wystarczy inny rdzeń, inne diody inaczej nawinięte trafo i jest inny pomiar. Oczywiście w takim wypadku jest możliwość zgrania wyniku pomiaru mocy z rzeczywistością, ale osoba która tylko odwzorowuje projekt może sobie z tym nie poradzić.
26-10-2011 8:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2LX Offline
Krzysiek
*

Liczba postów: 23
Dołączył: 09-09-2009
Post: #40
RE: Mierniki SWR
No to się przyznaję troszke układ zmałpowałem, ale pomimo regulacji trymerkiem coś nadal jest nie tak, nie idzie tego wyregulować niby mój TS-520 ma 300W mocy wyjściowej Tongue chyba gdzieś jakiś babol się wkradł Smile Ale to już powinienem do tego dojść .

Dzięki za pomoc i pozdrawiam

Krzysiek SQ2LX

ex SQ3LX
26-10-2011 21:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości