Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nadajnik lampowy H-M
SP5RF Offline
Robert
****

Liczba postów: 307
Dołączył: 13-03-2010
Post: #1
Nadajnik lampowy H-M
Dzień dobry. Kupiłem na All. nadajnik CW/AM HM ale niemieckie i takie starannie wykonane. Dziwne bo fronty są wykonane tak jak fabryczne a reszta jak rzemiosło...

Nie włączałem bo nie wszystko wiem.
Np ten napis "Einpf-Betrieb"

Załączam foty.

Ps. Tam jest takie gniazdko mikrofonowe. Jakby ktoś miał taką wtyczkę albo wiedział gdzie kupić.... Jak nie to założę DIN-a lub Jack-a i też będzie...

Od dołu solidny zasilacz , wyżej modulator na 2 6L6, który mógłby nagłośnić nie jedną prywatkę, Smile Ta zielona żaróweczka (kontrolka) ma piękny diamentowy szlif i pewnie służy do reg, czułości mikrofonu.

Powyżej nadajnik. Klasyka. Nic nie będę zmieniał, ew lampę na jakąś bardziej dostępną jak ta straci emisję...
Na oko ma 20-50W czyli spoko.

Całość waży z 50 KG.

F.




No to ciąg dalszy wrażeń.. Pomierzyłem i nie ma mocy. Zasilacz daje 450V ale nie dochodzi do anody stopnia końcowego. Sprawdzę.

Trzeba poprawić:

- "piukanie" bo chyba jest kluczowane VFO. Trzeba wstawić ECL lub ECF i kluczować biasem. lub driverem, lub drugą siatką + 250V Widać że to piękny nadajnik AM a CW to opcja. O ile piukanie na 80 to uroczy drobiazg o tyle na 10 m jest już wyraźne.

-Potencjometr modulacji trzeba założyć z wyłącznikiem żeby wyłączać modulator. Tylko żarzenie. Jest to funkcja Eko-plus. Smile

-Zasilacz jest godny uwagi.

-Fajnie będzie dołożyć gniazdko do kwarcy - jak się da.

- To na razie tyle...

Frycz..


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage İmage İmage

73 Frycz SP5RF
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-06-2016 12:54 przez SP5RF.)
02-06-2016 18:01
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5RF Offline
Robert
****

Liczba postów: 307
Dołączył: 13-03-2010
Post: #2
RE: Nadajnik lampowy H-M
No to działamy dalej....

Powoli próbuję to zrozumieć. Napięcie anodowe już jest Smile sygnału nie ma Sad
Okazuje się że VFO to solidna fabryka. W 6L6 jest jakaś poświata. Podmienimy zobaczymy. Profil Alu. uniemożliwia wyjęcie lampy. Trzeba będzie podpiłować.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage İmage İmage

73 Frycz SP5RF
07-06-2016 10:15
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 491
Dołączył: 02-11-2010
Post: #3
RE: Nadajnik lampowy H-M
Ta lustrzana warstwa wewnątrz bańki lampy to jest getter. Kolor srebrny świadczy o dobrej próżni. Jak się zrobi biały to będzie świadczyło o braku próżni. Powodzenia Robercie, Janusz.
07-06-2016 10:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5RF Offline
Robert
****

Liczba postów: 307
Dołączył: 13-03-2010
Post: #4
RE: Nadajnik lampowy H-M
Wygląda na to że schemat mam schemat, choć nie doskonały.

http://victrolla.homeip.net/w4vas/junkpi...-3/Vfo.gif

Obrazek jest czarny ale po kliknięciu się otwiera.

To VFO jest kluczowane całe łącznie z 6L6 co powoduje "piukanie"
Ale to zmienię później....


Załączone pliki Miniatury
İmage

73 Frycz SP5RF
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-06-2016 15:24 przez SP5RF.)
07-06-2016 15:24
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9HHU Offline
Bartek
*

Liczba postów: 47
Dołączył: 05-09-2010
Post: #5
RE: Nadajnik lampowy H-M
Cześć Robert.Piękny nabytek.jak go opanujesz to podepnij pod antenę,daj znać i ciekaw jestem jak go będzie słychać w eterze.
10-06-2016 10:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5RF Offline
Robert
****

Liczba postów: 307
Dołączył: 13-03-2010
Post: #6
RE: Nadajnik lampowy H-M
No więc tak. Wymieniłem - dla pewności - lampy w VFO i moc się nieznacznie podniosła. Wymieniłem też lampę 6146 na nową. No ale cały czas jest 5W. Nie żebym był maniakiem mocy czy coś, ale te 30-50W powinno być w tej konfiguracji. Powymieniałem spalone oporniki. Owszem układ dał 15W po podniesieniu napięcia do 750V ale to lipa.

Modulator za to jest genialny! Ma ze 40-50W Mam pokusę podłączyć trafo i kolumny,

Myślę przerobić końcówkę mocy na klasyczną i kluczować podając +250V na siatkę drugą. Myślę też że 6P45S sprawdzi się lepiej. Jeśli klucz ma wbudowany układ filtrów (mam takie 3) to sygnał będzie czysty i prawidłowy.

Ten układ jest trochę "przekombinowany", jakieś wszędzie biegnące kabelki, przełączniki. :/

Potencjał jest.. Smile


Załączone pliki Miniatury
İmage

73 Frycz SP5RF
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-06-2016 12:15 przez SP5RF.)
15-06-2016 12:15
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5RF Offline
Robert
****

Liczba postów: 307
Dołączył: 13-03-2010
Post: #7
RE: Nadajnik lampowy H-M
Wizyta warta jest 100 maili.

W ten poniedziałek zagościł u mnie Jerzy z rodziną. I sprawy nadajnika ruszyły. Naprawiliśmy kondensator i uzyskaliśmy magiczne 12,5 W (docelowo będzie 50 i OK)

Nazajutrz rano Jerzy połączył się z Krakowem. Filmik umieszczę na YT. Nadajnik działa sygnał ładny co mnie cieszy... Smile Kluczowanie VFO jest OK ale zrobimy lepiej.

Pozdr!


Załączone pliki Miniatury
İmage

73 Frycz SP5RF
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-07-2016 14:29 przez SP5RF.)
13-07-2016 14:29
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 809
Dołączył: 02-07-2010
Post: #8
RE: Nadajnik lampowy H-M
Z Kawką Fryczu. To niedaleko Lublina. Radia przedpotopowe, ale QSO da się zrobić. Teraz trenować Fryczu trzeba. CW

73 JERZY SQ9RFC
13-07-2016 22:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości