Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Moduły DDS AD9851 z Chin
BUBAMUBA Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 25
Dołączył: 15-03-2016
Post: #1
Moduły DDS AD9851 z Chin
Hey

Zastanawiam się nad kupnem modułu z DDSem od analoga AD9851 z Aliexpress. Zastanawia mnie tylko ta niska cena. Koszt modułu z chin to 11-15 $ rozumiem że małe chińskie rączki robią wszystko bardzo tanio ale u dystrybutorów (farnell/mouser) przy ilości 1000+ nie znalazłem ceny niższej niż 60zł ~ 15$. Tak więc zastanawia mnie jakim cudem jest to tak tanie. Czyżby podróbki ? Ktoś z was może takie moduły już zamawiał ?

Pozdrawiam Dawid
20-03-2016 0:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 561
Dołączył: 20-09-2009
Post: #2
RE: Moduły DDS AD9851 z Chin
To jest tylko moduł generatora DDS z układem AD9850.Ja kupowałem ten moduł po 45zł.
Będzie potrzebny jeszcze sterownik.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-03-2016 7:58 przez SP6AUO.)
20-03-2016 7:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 468
Dołączył: 02-11-2010
Post: #3
RE: Moduły DDS AD9851 z Chin
Dawidzie,
proponuję zainteresować się układem Si570. jest wiele opracowań sterowników do tego układu. Tu na Forum kolega Zdzisław SP4HKQ sk. zamieścił wzór płytki do tego układu według opracowania 4Z5KY. Zainteresuj się konstrukcjami SDR kolegi YU1LM. są to konstrukcje proste o dobrych parametrach. Pozdrawiam, Janusz
20-03-2016 10:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 167
Dołączył: 30-09-2009
Post: #4
RE: Moduły DDS AD9851 z Chin
(20-03-2016 0:15)BUBAMUBA napisał(a):  Hey

Zastanawiam się nad kupnem modułu z DDSem od analoga AD9851 z Aliexpress. Zastanawia mnie tylko ta niska cena. Koszt modułu z chin to 11-15 $ rozumiem że małe chińskie rączki robią wszystko bardzo tanio ale u dystrybutorów (farnell/mouser) przy ilości 1000+ nie znalazłem ceny niższej niż 60zł ~ 15$. Tak więc zastanawia mnie jakim cudem jest to tak tanie. Czyżby podróbki ? Ktoś z was może takie moduły już zamawiał ?

Pozdrawiam Dawid

Nie porównuj cen z Aliexpressu z cenami z Mousera, czy Farnella. To są dwa różne światy.
W tej cenie to i na ebay'u można kupić:
http://www.ebay.com/itm/AD9851-DDS-Signa...SwstxVHjR8

co zresztą sam uczyniłem jakiś czas temu.
20-03-2016 10:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,003
Dołączył: 29-01-2010
Post: #5
RE: Moduły DDS AD9851 z Chin
Jasne, że nie ma co porównywać. Układy AD9850, AD9851 jak i AD8307 w bardzo "dobrej" cenie to są po prostu podróbki.
20-03-2016 11:14
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
BUBAMUBA Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 25
Dołączył: 15-03-2016
Post: #6
RE: Moduły DDS AD9851 z Chin
Andrzeju, Januszu
Wiem że są to tylko układy DDS i trzeba do nich jeszcze sterownika. Tylko w tym rzecz że ja chce poćwiczyć sterowanie tym z mikroprocesora i zobaczyć co będę w stanie z tego "wycisnąć".

Tak widziałem już układ Si570 i też mam zamiar się nim zainteresować tylko że zasada działania ad9851 i Si750 jest z grubsza inna.

Krzysztofie
Wiem że alliexpress to zupełnie inny świat i ceny. Jednak zauważ że ja porównuje cenę samego scalaka w europie z ceną całego modułu na aliexpress. Oczywiscie wiem że ceny u dystrybutorów są większe jednak ja nie patrzyłem na progi cenowej dla pojedynczych sztuk ale na ceny hurtowe a wtedy już farnell czy mouser nie odstaje od innych dostawców (oczywiście renomowanych u których masz na pewno części oryginalne) Na stronie analoga ten układ dla ilości 1000+ kosztuje 13$. Czyli średnia cena całego moduły na alliexpress. A co do ebay to tam ludzie wystawiają moduły kupione na alliexpress, albo i ten sam sprzedawca ogłasza się w obydwu miejscach.

Rafale
Myślę że masz racje i mogą być to podróbki pytanie tylko jak dobre.
20-03-2016 13:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6IYY Offline
miso(michal]
***

Liczba postów: 122
Dołączył: 21-09-2009
Post: #7
RE: Moduły DDS AD9851 z Chin
(20-03-2016 13:01)BUBAMUBA napisał(a):  Rafale
Myślę że masz racje i mogą być to podróbki pytanie tylko jak dobre.
Witam Ja się nie pytam jak dobre pytam czy działają i działają kupiłem kilka sztuk i jest OK
z LCD 5110 gorzej z 20 szt. 4 katastrofa

Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
20-03-2016 13:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
AdamC Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 48
Dołączył: 28-05-2010
Post: #8
RE: Moduły DDS AD9851 z Chin
(20-03-2016 11:14)SQ4AVS napisał(a):  Jasne, że nie ma co porównywać. Układy AD9850, AD9851 jak i AD8307 w bardzo "dobrej" cenie to są po prostu podróbki.
Miałeś może okazję porównać oryginał z podróbką ?
Ciekawe jakiej jakości sygnał z dds analoga i chińczyka.
20-03-2016 13:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 167
Dołączył: 30-09-2009
Post: #9
RE: Moduły DDS AD9851 z Chin
(20-03-2016 13:01)BUBAMUBA napisał(a):  (...)
Krzysztofie
(...)Na stronie analoga ten układ dla ilości 1000+ kosztuje 13$. Czyli średnia cena całego moduły na alliexpress. A co do ebay to tam ludzie wystawiają moduły kupione na alliexpress, albo i ten sam sprzedawca ogłasza się w obydwu miejscach.

To, że na stronie analoga tyle pisze, to też nic nie znaczy, tyle tylko, że jakbyś chciał sobie indywidualnie kupić to pewnie tyle zapłacisz, choć i tak pewnie by Cię odesłali do lokalnego dystrybutora. To są ceny
oficjalne,
Ja kupowałem te wszystkie scalaki na ebay i jak na razie na moje amatorskie potrzeby są wystarczające. To już gorzej z podróbkami FTDI.
20-03-2016 13:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,003
Dołączył: 29-01-2010
Post: #10
RE: Moduły DDS AD9851 z Chin
Z FTDI jest inny problem, producent tak zmodyfikował sterowniki by podróbki nie chodziły. Problemy z podróbkami AD9851: problemy z mnożnikiem gdy na oryginałach wszystko jest ok, dużo wyższy poziom śmieci.
20-03-2016 14:46
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości