Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 1 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator wektorowy NA02
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 440
Dołączył: 20-09-2009
Post: #21
RE: Analizator wektorowy NA02
No, rysunek doprawdy imponujący. Mnie na pewno by się przydał bo oko już nie to co dawniej ;-)

Wspominałem wcześniej, że zamierzam zająć się również układem AD9850 jako generatorem DDS do NA02. I ta pora właśnie przyszła.
Na początek krótkie porównanie:

İmage İmage

Na pierwszym zdjęciu, pierwszy od góry to AD9851 z "kwarcem" 30MHz a poniżej AD9850 z "kwarcem" 125MHz. Na drugim zdjęciu byłoby trudno rozpoznać, który układ jest na której płytce bo obie są jednakowe. No, może po nóżkach wlutowanego generatora kwarcowego można poznać, że AD9850 jest poniżej.
Elektrycznie oba układy są niemal identyczne. Różnią się poborem mocy bo AD9851 pobiera 555mW@180Mhz a Ad9850 380mW@125MHz (180 i 125 to częstotliwości zegara). W przypadku AD9851 i zasilania 5V to 110mA a dla AD9850 76mA. Zakres pracy AD9850 to połowa częstotliwości zegara czyli 62.5MHz. Teoretycznie , AD9851 powinien działać do 90MHz choć nie wyczytałem tego w opisie układu tak jak to wyraźnie napisano dla AD9850. Jedyna informacja na temat częstotliwości to
"Wideband Spurious-Free Dynamic Range ... Analog Out (DC to 72 MHz)"
Porównanie kosztów obu układów na ebay to 12.5$ i 8$ (najtańsze jakie znalazłem). Ja swoje układy kupowałem właśnie na ebay, wszystkie są sprawne choć nie mam technicznej możliwości sprawdzenia jak zachowują się powyżej 50-60MHz. Tak więc należy zastanowić się jaki układ zastosować biorąc pod uwagę zarówno pobór mocy (dłuższa lub krótsza praca na baterii), koszty, dostępność jak i spodziewany zakres pracy.

Jak pisałem wcześniej, układ AD9850 nie działał wprost z kodem dla AD9851 i nieco zajęło mi dlaczego, bo samo słowo sterujące częstotliwością jest identyczne. Inne są jednak bity sterujące rejestrem obu układów. Obecnie zmieniłem kod programu, który ma w tej chwili wersję 1.5 w taki sposób, że przy starcie pojawia się komunikat z jakim DDS-em pracuje układ. Zmiany typu DDS-a dokonuje się podczas startu urządzenia. Przed włączeniem zasilania należy nacisnąć i przytrzymać, do pojawienia się komunikatu o typie DDS-a, środkowy klawisz dla AD9851 lub skrajny lewy klawisz dla AD9850. Oczywiście, procedurę tą wykonuje się tylko podczas inicjacji układu lub podczas zmiany układu DDS. Przy okazji, procedura ta ustawia domyślne wartości podstawowych parametrów takich jak częstotliwość startu (1MHz), stopu (30MHz), krok zmiany częstotliwości (1MHz) i inne. Z powodu możliwości użycia obu układów DDS procedura ta jest obecnie obowiązkowa dla tej i kolejnych wersji oprogramowania.

İmage İmage

Gdyby dla tego układu użyć podstawki, to można byłoby używać obu DDS-ów zamiennie ;-), Niemniej, jak pisałem wcześniej, każdy z tych DDS-ów można wstawić do płytki głównej bez lutowania a otwory są na tyle ciasne, że zapewniają pewny kontakt.
Nowe oprogramowanie można znaleźć pod adresem:

Na02 wersja 1.5

L.J.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-04-2016 13:15 przez SP6FRE.)
16-04-2016 13:10
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7HJB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 67
Dołączył: 29-07-2013
Post: #22
RE: Analizator wektorowy NA02
Leszek czy jest mała szansa na tryb vfo?
Wtedy już moje nwt może iść na allegro.
Pozdrawiam Marek
16-04-2016 13:55
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 440
Dołączył: 20-09-2009
Post: #23
RE: Analizator wektorowy NA02
Hmm, jeśli to nie żart i znajdzie się życzliwa dusza, która wskaże na czym tryb vfo polega to mogę się przyjrzeć czy jest to możliwe. A może istnieje jakaś formalna specyfikacja "trybu vfo" (link?)?
L.J.
18-04-2016 8:56
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7HJB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 67
Dołączył: 29-07-2013
Post: #24
RE: Analizator wektorowy NA02
Dokładnie chodziło mi o generator sygnałowy.
Taki najprostszy.
Ustawiam jakąś częstotliwość i mam ją na wyjściu.
Pozdrawiam Marek
18-04-2016 9:11
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 440
Dołączył: 20-09-2009
Post: #25
RE: Analizator wektorowy NA02
Spróbuję tak zmienić kod aby przy jednakowych częstotliwościach startu i stopu generowana była jedna częstotliwości (o ile tak już nie jest - musze to sprawdzić?). Może uda się podpiać na pinach programowania impulsator co pozwoli na łatwe przestrajanie z zadanym w głównym menu krokiem?
L.J.
18-04-2016 10:16
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EJT Offline
Marcin
****

Liczba postów: 266
Dołączył: 06-05-2011
Post: #26
RE: Analizator wektorowy NA02
(18-04-2016 8:56)SP6FRE napisał(a):  Hmm, jeśli to nie żart i znajdzie się życzliwa dusza, która wskaże na czym tryb vfo polega to mogę się przyjrzeć czy jest to możliwe. A może istnieje jakaś formalna specyfikacja "trybu vfo" (link?)?
L.J.
Ja tryb VFO widze tak :
https://www.youtube.com/watch?v=gkgRqK8IVRA
Big Grin
18-04-2016 11:41
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7HJB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 67
Dołączył: 29-07-2013
Post: #27
RE: Analizator wektorowy NA02
Może być impulsator.
Ale można wykorzystać przyciski które już są.
18-04-2016 12:57
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1HQA Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 103
Dołączył: 21-10-2009
Post: #28
RE: Analizator wektorowy NA02
(18-04-2016 10:16)SP6FRE napisał(a):  ...Spróbuję tak zmienić kod aby przy jednakowych częstotliwościach startu i stopu generowana była jedna częstotliwości...
Przydałaby się również możliwość ustawienia odpowiedniego poziomu sygnału. Przyda się np. do skalowania S-metra.

Pozdrawiam - Witek.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-04-2016 13:35 przez SP1HQA.)
18-04-2016 13:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7HJB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 67
Dołączył: 29-07-2013
Post: #29
RE: Analizator wektorowy NA02
NA-02 uruchomione. Teraz wykonam jeszcze klawiaturę po swojemu.
O ile moje miernik nie kłamią to pomiar mocy odbywa się przy 10MHz.
Jak będzie klawiatura to wykonam pierwsze pomiary.
Z pewnością trzeba będzie troszkę poprawić ułożenie zwojów na sprzęgaczu.
İmage
23-04-2016 22:26
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 440
Dołączył: 20-09-2009
Post: #30
RE: Analizator wektorowy NA02
Dla zainteresowanych kolegów próbujących uruchomić pomiar impedancji wektorowej i mających wątpliwości podaję przybliżone poziomy napięć na wyjściach układu AD8302 podczas podstawowych stanów odniesienia na wejściu pomiarowym. Te stany to rozwarcie, dopasowanie oraz zwarcie. Napięcia w poprawnie działającym układzie powinny być zbliżone do podanych w zestawieniu poniżej.

piny 9-10 piny 12-13
rozwarcie 0.1V 0.89V
51 omów 0.78V 0.18V
zwarcie 1.94V 0.91V

Aby pomiar był możliwie zbliżony do warunków porównania proponuję ustawić częstotliwości pomiaru na: Star - 10.000MHz, Stop 10.001MHz, ilość pomiarów na 6.
Dla prawidłowego działania pomiaru wektorowego impedancji muszą być zamontowane w płytce oba przekaźniki. W przekaźniku prawym działają przy pomiarze styki normalnie zwarte (a więc ten przekaźnik nie powinien być aktywny) natomiast przekaźnik lewy jest aktywny w czasie pomiaru wektorowego impedancji i działają styki normalnie rozwarte. Przypominam, że ze względu na polaryzację, przekaźniki te należy wlutować od spodu płytki. Oznaką prawidłowego działania tego przekaźnika jest słyszalne załączenie styków podczas wejścia do pomiaru wektorowego impedancji oraz słyszalne zwolnienie styków przy wyjściu z tego pomiaru.
Może to jest oczywiste, ale na wszelki wypadek przypominam, że wektorowy pomiar impedancji odbywa się na gnieździe prawym a więc tam gdzie pojawia się napięcie z generatora. I to jest naturalne, bo wektorowy pomiar impedancji bada interakcję wyjścia generatora z jego obciążeniem poprzez sprzęgacz kierunkowy.
L.J.

Pewien wpływ na pomiary ma także poziom napięcia z generatora jaki jest na wyjściu pomiarowym. Poziom ten zależy od wzmocnienia układu AD8014 co jest regulowane za pomocą potencjometru RV2. Napięcie na suwaku tego potencjometru wynosi u mnie 3.71V względem masy co powinno odpowiadać napięciu zmiennemu na wyjściu rzędu 1.25Vpp. Wyjście jest przy tym obciążone opornikiem dopasowanym 51 omów. Pomiar wykonywany był na częstotliwości 10MHz (Star=10.000MHz, Stop=10.001MHz).
L.J.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-04-2016 17:29 przez SP6FRE.)
28-04-2016 17:09
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości