Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 3.33 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SDR z http://yu1lm.qrpradio.com/
SQ8NZD Online
Adrian
****

Liczba postów: 483
Dołączył: 11-02-2011
Post: #1
SDR z http://yu1lm.qrpradio.com/
Witam

Zanadziłem się na ten SDR receiver, bo mam do niego części : YU1LM http://yu1lm.qrpradio.com/DR2B%20HF%20SD...-YU1LM.pdf

Czy wystarczy obciąć wyprowadzenia 9 i 10 z 74HC4053 by mieć poprawnie działający odbiornik ? // Załącznik //


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-09-2015 13:04 przez SQ8NZD.)
25-09-2015 13:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9NJE Offline
Przemek
**

Liczba postów: 86
Dołączył: 23-03-2010
Post: #2
RE: SDR z http://yu1lm.qrpradio.com/
Adrian, a zaglądnąłeś do PDFa, który podlinkowałeś?

Poczytaj może jak działa detektor próbkujący Tayloe. Zasada działania nie jest skomplikowana, będziesz wiedział co budujesz i co masz podłączyć do nóżek 9 i 10.

Przemek SQ9NJE
http://www.sq9nje.pl
25-09-2015 13:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Online
Adrian
****

Liczba postów: 483
Dołączył: 11-02-2011
Post: #3
RE: SDR z http://yu1lm.qrpradio.com/
My english is poor. :-)

Powiedz mi czy będzie działał bez podpiętych nóżek 9 i 10, bo niepotrzebne jest mi to rozszerzenie o wyższe częstotliwości.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-09-2015 13:19 przez SQ8NZD.)
25-09-2015 13:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 540
Dołączył: 20-09-2009
Post: #4
RE: SDR z http://yu1lm.qrpradio.com/
W ogóle nie będzie działał.Na pin 9 i 10 muszą być podane dwa sygnały prostokątne i przesunięte w fazie o amplitudzie 5Vpp.

Andrzej
25-09-2015 13:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Online
Adrian
****

Liczba postów: 483
Dołączył: 11-02-2011
Post: #5
RE: SDR z http://yu1lm.qrpradio.com/
(25-09-2015 13:22)SP6AUO napisał(a):  W ogóle nie będzie działał.Na pin 9 i 10 muszą być podane dwa sygnały prostokątne i przesunięte w fazie o amplitudzie 5Vpp.

OK. Tnx
25-09-2015 13:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LUN Offline
Andrzej
**

Liczba postów: 61
Dołączył: 01-09-2014
Post: #6
RE: SDR z http://yu1lm.qrpradio.com/
Nawet CAŁY układ nie wystarczy do poprawnego działania.
Potrzebny jest zewnętrzny generator ( podłączony do wejścia External LO ), np DDS generator
i komputer z kartą dźwiękową ( wyjścia PC sound card ) z odpowiednim programem.
Zamiast komputera można użyć filtra polifazowego.

Andrzej
25-09-2015 13:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9NJE Offline
Przemek
**

Liczba postów: 86
Dołączył: 23-03-2010
Post: #7
RE: SDR z http://yu1lm.qrpradio.com/
(25-09-2015 13:19)SQ8NZD napisał(a):  My english is poor. :-)
To może chociaż obrazki pooglądaj...

Jeśli chcesz zbudować prosty odbiornik SDR to zainteresuj się konstrukcjami Rafała SQ4AVS publikowanymi w EdW. Będzie Ci łatwiej, bo tekst po polsku, dostępna płytka itp.

Przemek SQ9NJE
http://www.sq9nje.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-09-2015 20:21 przez SQ9NJE.)
25-09-2015 13:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8AQX Offline
Robert
***

Liczba postów: 112
Dołączył: 08-03-2010
Post: #8
RE: SDR z http://yu1lm.qrpradio.com/
Zastosuj taki generator:
http://www.kreocen.pl/img/p/1598065/1/YI...2000-3.jpg
Generator ma mieć 4xwiększą częstotliwość od odbieranej.

Najlepiej zrób ZetaSDR:
http://www.qrz.lt/ly1gp/SDR/

http://sq8aqx.blogspot.com/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-09-2015 22:12 przez SQ8AQX.)
25-09-2015 22:12
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Online
Adrian
****

Liczba postów: 483
Dołączył: 11-02-2011
Post: #9
RE: SDR z http://yu1lm.qrpradio.com/
Witam ponownie

http://yu1lm.qrpradio.com/DR3X%20HF%20SD...-YU1LM.pdf

Chodzi mi o dobór rezonatora kwarcowego jakiego należy użyć w tym układzie. Pasmem, które chcę odbierać to 2-15 MHz.

Tutaj na stronie drugiej jest schemat oraz kondensatorami w tabelce jakie trzeba umieścić w tym radiu. Wiem, że musi pracować wyżej od pasma, które ma być odbierane. Jaki rezonator najlepiej by było zastosować dla tego bandu ?

Mam generator kwarcowy 24 MHz. Jedyny cztero nóżkowy jaki posiadam. Jak to widzicie ?

Proszę o radę.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-02-2016 13:07 przez SQ8NZD.)
02-02-2016 13:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8AQX Offline
Robert
***

Liczba postów: 112
Dołączył: 08-03-2010
Post: #10
RE: SDR z http://yu1lm.qrpradio.com/
http://www.mikrofale.net/pdf/Odbiornik%20SDR.pdf

http://sq8aqx.blogspot.com/
02-02-2016 13:44
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości