Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 8 Głosów - 3.5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SP5WW - Jerzego Węglewskiego
SQ4IOP Offline
Piotr
*

Liczba postów: 25
Dołączył: 31-10-2009
Post: #101
RE: SP5WW - Jerzego Węglewskiego
SP5WW modernizacja wg. SP2JQR z generatorami BFO
Filtry 7x7 221 14zw/3zw w filtrach 231 jest 14zw/1 zw trzeba trzeba zmienić 1zw na 3 zw


Załączone pliki Miniatury
İmage

.lay  modern sp5ww + BFO.LAY (Rozmiar: 1.51 MB / Pobrań: 1163)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-02-2020 10:05 przez SQ4IOP.)
08-01-2014 1:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4IOP Offline
Piotr
*

Liczba postów: 25
Dołączył: 31-10-2009
Post: #102
RE: SP5WW - Jerzego Węglewskiego
Znalazłem 1 błąd w wersji bez BFO jest dioda 1N4148 a powinien być C 10n


Załączone pliki Miniatury
İmage
13-01-2014 20:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5IZX Offline
Janusz
*

Liczba postów: 25
Dołączył: 23-06-2009
Post: #103
RE: SP5WW - Jerzego Węglewskiego
Witam

Wyjąłem z szuflady moduł sp5ww w oryginale (zakup allegro) i chciałem uruchomić na testy. Coś mi nie idzie i czy może koledzy pomogą?

- zrobiłem przy nim tylko trafo 1:9 które sprawdziłem analizatorem i jest ok.

- podłączyłem moduł bez filtrów bpf bezpośrednio do anteny
- vfo podłączyłem DL4JAL
- bfo generuje poprawnie częstotliwości
- vfo generuje w okolicach 5,280.00

Podłączyłem wzmacniacz mcz na lm386 i w głośniczku słychać szumy i czasem słabo coś w CW ale zero fonii na 3,7mhz.
Co może być przyczyną ?
14-06-2014 19:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7WMX Offline
Jacek
**

Liczba postów: 69
Dołączył: 08-07-2012
Post: #104
RE: SP5WW - Jerzego Węglewskiego
Za niski poziom sygnału na wejściu,jakiś wzmacniacz by dodać? Albo za niski poziom vfo z ddsa.To drugie bym obstawiał na początek.Jeśli to ta "kultowa" płytka z 86r to mieszacz diodowy czyli 0,6V potrzeba.Z tego co pamietam ta płytka u mnie ruszyła bez problemów i chyba jak dobrze pamiętam bez niczego na wejściu( prócz anteny) odbierałem ssb poprawnie,ale z oryginalnym vfo.Wtedy o ddsach nikomu się nie śniłoSmile.Z "gołego" DL4JAL za mały pozom.
14-06-2014 20:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5IZX Offline
Janusz
*

Liczba postów: 25
Dołączył: 23-06-2009
Post: #105
RE: SP5WW - Jerzego Węglewskiego
(14-06-2014 20:20)SP7WMX napisał(a):  Za niski poziom sygnału na wejściu,jakiś wzmacniacz by dodać? Albo za niski poziom vfo z ddsa.To drugie bym obstawiał na początek.Jeśli to ta "kultowa" płytka z 86r to mieszacz diodowy czyli 0,6V potrzeba.Z tego co pamietam ta płytka u mnie ruszyła bez problemów i chyba jak dobrze pamiętam bez niczego na wejściu( prócz anteny) odbierałem ssb poprawnie,ale z oryginalnym vfo.Wtedy o ddsach nikomu się nie śniłoSmile.Z "gołego" DL4JAL za mały pozom.

Dziękuje za odpowiedź. Myślałem że dl4jal da radę ale niestety jak kolega wspomniał ma za słaby sygnał. Wzmacniacz będę musiał dorobić.
Aktualnie mam podłączony nwt7 i radio żyje i słucham pasma 80m.

Pozdrawiam
Janusz
14-06-2014 23:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8LUV Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 121
Dołączył: 12-05-2011
Post: #106
RE: SP5WW - Jerzego Węglewskiego
Jest możliwość zwiększenia sygnału bezpośrednio z DDS/DL4JAL, poprzez zmianę rezystancji Rset (dolutowując równolegle rezystory), jeśli to starsza wersja DL4JAL/SP3SWJ:
LINK DO OPISU
15-06-2014 12:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EIB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 68
Dołączył: 10-12-2010
Post: #107
RE: SP5WW - Jerzego Węglewskiego
Witam. Wstawić PR jak opisane w dalszej części tego linku i można wyregulować poziom sygnału.Wyjście DDS trzeba zrobić transformatorowe.Nawinąć 3 przewodami 0,3mm 8 zw na rdzeniu FT 37/43 .Opis jest też dalej w tym linku.
15-06-2014 21:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
bolanren Offline
Jerzy SP5RZM
****

Liczba postów: 404
Dołączył: 10-04-2011
Post: #108
RE: SP5WW - Jerzego Węglewskiego
Mimo dawnego już zakończenia wątku TRX`a sp5ww temat wydaje się być atrakcyjny, zwłaszcza dla początkujących krótkofalowców. Szczególnie zainteresowała mnie udoskonalona wersja tego urządzenia, w kontekście ewentualnej możliwości porównania jego pracy z wersją opartą o układy Plessey`a serii SL1600. Wiele opinii uzytkowników konstrukcji sp5ww twierdzi, że polska wersja była pod względem osiągniętych parametrów zdecydowanie lepsza od brytyjskiej. Ciekawe czy ktoś jest w stanie to potwierdzić?
23-07-2014 0:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,313
Dołączył: 23-08-2009
Post: #109
RE: SP5WW - Jerzego Węglewskiego
Choć to dla mnie już historia, to jakieś 25 lat temu porównywaliśmy pośrednie. Nasza była lepsza. Za dużo czasu jednak minęło i szczegółów nie pamiętam.
23-07-2014 9:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
bolanren Offline
Jerzy SP5RZM
****

Liczba postów: 404
Dołączył: 10-04-2011
Post: #110
RE: SP5WW - Jerzego Węglewskiego
(23-07-2014 9:19)SP2JQR napisał(a):  Choć to dla mnie już historia, to jakieś 25 lat temu porównywaliśmy pośrednie. Nasza była lepsza. Za dużo czasu jednak minęło i szczegółów nie pamiętam.
Dziekuje za informacje. To jest kolejna opinia i w dodatku osoby, do której mam pełne zaufanie. Pytalem nie bez kozery, bo mam jeszcze w szufladach troche tych Plessey`ow i mam ochote na pojscie tropem "archeologicznych" konstrukcji. Pozdrawiam - Jerzy sp5rzm
24-07-2014 0:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości