Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Antena aktywna
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 499
Dołączył: 11-02-2011
Post: #1
Antena aktywna
Witam

Mam problem jakimi zamiennikami można zastąpić te tranzystory ?

W swoich zasobach mam BF966, BF961, BF199, 2n3904 i inne.

Proszę o pomoc

Adrian, SQ8NZD


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-03-2015 14:14 przez SQ8NZD.)
27-03-2015 14:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SUZ Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 220
Dołączył: 30-09-2013
Post: #2
RE: Antena aktywna
Ja uzywam BF964 i daje radę. Natomiast co do klasycznego tranzystora , wejdz na datashiedarchive ( taka strona internetowa) i odszukaj ten tranzystor a wraz z nim będą podane odpowiedniki europejskie. Przynajmniej jeden z nich musi pasować.
28-03-2015 0:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 499
Dołączył: 11-02-2011
Post: #3
RE: Antena aktywna
Szukałem zamienników tego tranzystora u dołu..... Znalałem 3 odpowiedniki, ale i tak nie są one dość popularne by je zakupić w sklepie za pośrednictwem internetu.

Temat jest ciekawy. Sporo osób korzysta z dongla na USB by skanować 25-1700 MHz i takie rozwiązanie układowe by się nam wszystkim przydało.

Jeszcze raz proszę o pomoc.

Adrian, SQ8NZD
29-03-2015 7:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7WMX Offline
Jacek
**

Liczba postów: 58
Dołączył: 08-07-2012
Post: #4
RE: Antena aktywna
Nie lepiej zastosować PGA103+? 26dB wzmocnienia przy 50MHz,katalogowo chodzi od 50MHz do 4GHz ale pewnie trochę niżej też.Prosta aplikacja.Parametry szumowe i dynamiczne to chyba aż za dobre do dongla. Za 15zł znajdziesz.
29-03-2015 9:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,003
Dołączył: 29-01-2010
Post: #5
RE: Antena aktywna
Ogólnie z tym układem oryginalnym i donglem to będziesz miał jazgot na pasmach.
29-03-2015 10:01
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 499
Dołączył: 11-02-2011
Post: #6
RE: Antena aktywna
(29-03-2015 10:01)SQ4AVS napisał(a):  Ogólnie z tym układem oryginalnym i donglem to będziesz miał jazgot na pasmach.

To jaki układ byś polecił ?

Układ powinien być oparty na popularnych elementach...........
29-03-2015 14:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,003
Dołączył: 29-01-2010
Post: #7
RE: Antena aktywna
najlepiej żaden, bez filtrów to będziesz miał sieczkę, te dongle nie są odporna na silne sygnały a w sobie już mają wzmacniacz, za duże wzmocnienie to też problem
29-03-2015 15:30
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
****

Liczba postów: 494
Dołączył: 26-09-2012
Post: #8
RE: Antena aktywna
Jednak na VHF/UHF jakiś LNA by się przydał, ale to prawda, najważniejszą rzeczy do tych "dongli" jest zestaw filtrów pasmowych wycinających silne sygnały spoza pasma.
30-03-2015 11:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9JXT Offline
Tomek
****

Liczba postów: 375
Dołączył: 05-04-2011
Post: #9
RE: Antena aktywna
(29-03-2015 14:50)SQ8NZD napisał(a):  To jaki układ byś polecił ?

Układ powinien być oparty na popularnych elementach...........

Dokładnie, zamiast się bawić w niesprawdzone układy zajmij się na początek czymś sprawdzonym w tysiącach egzemplarzy:

http://www.eham.net/data/classifieds/images/322012.jpg
http://pdf.textfiles.com/manuals/SCANNER...manual.pdf
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-03-2015 12:11 przez SQ9JXT.)
30-03-2015 12:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 499
Dołączył: 11-02-2011
Post: #10
RE: Antena aktywna
(30-03-2015 12:11)SQ9JXT napisał(a):  
(29-03-2015 14:50)SQ8NZD napisał(a):  To jaki układ byś polecił ?

Układ powinien być oparty na popularnych elementach...........

Dokładnie, zamiast się bawić w niesprawdzone układy zajmij się na początek czymś sprawdzonym w tysiącach egzemplarzy:

http://www.eham.net/data/classifieds/images/322012.jpg
http://pdf.textfiles.com/manuals/SCANNER...manual.pdf

Dobra Smile , ale to ma być na UHF/VHF. Prosiłem "wójka" google o wyszukanie dobrego wzmacniacza, jednak tylko dostałem schemat zamieszczony w pierwszym poście.

Napiszcie jaki ma być trazystor u dołu to wtedy sobie go zmontuję i zobaczymy jak to chodzi !
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-03-2015 9:22 przez SQ8NZD.)
31-03-2015 9:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości