Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Antena aktywna
SQ5KVS Offline
Karol
****

Liczba postów: 437
Dołączył: 26-09-2012
Post: #11
RE: Antena aktywna
Abyś miał okazję do pogłówkowania, znajdź wśród tych które masz taki o najmniejszych szumach, pracujący na tych pasmach na których chcesz. Następnie znajdź do niego notę aplikacyjną i zastosuj. Jeśli nie ma noty, poszukaj w wyszukiwarce jakiś projektów na to pasmo z tym tranzystorem. Jeśli nie znajdziesz, sprawdź w nocie aplikacyjnej przy jakim prądzie (kolektor-emiter, lub dren-źródło) ten tranzystor ma najmniejsze szumy, i postaraj się zgodnie z zasadami sztuki (a w uproszczeniu - patrząc na podobne układy na sieci) zrobić takiż wzmacniacz.
31-03-2015 10:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 438
Dołączył: 11-02-2011
Post: #12
RE: Antena aktywna
(31-03-2015 10:33)SQ5KVS napisał(a):  Abyś miał okazję do pogłówkowania, znajdź wśród tych które masz taki o najmniejszych szumach, pracujący na tych pasmach na których chcesz. Następnie znajdź do niego notę aplikacyjną i zastosuj. Jeśli nie ma noty, poszukaj w wyszukiwarce jakiś projektów na to pasmo z tym tranzystorem. Jeśli nie znajdziesz, sprawdź w nocie aplikacyjnej przy jakim prądzie (kolektor-emiter, lub dren-źródło) ten tranzystor ma najmniejsze szumy, i postaraj się zgodnie z zasadami sztuki (a w uproszczeniu - patrząc na podobne układy na sieci) zrobić takiż wzmacniacz.

Coś znalazłem

A czy zamiast tego tranzystora można z powodzeniem wcisnąć BFR93 ?


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-03-2015 18:38 przez SQ8NZD.)
31-03-2015 18:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9JXT Offline
Tomek
****

Liczba postów: 351
Dołączył: 05-04-2011
Post: #13
RE: Antena aktywna
(31-03-2015 18:38)SQ8NZD napisał(a):  A czy zamiast tego tranzystora można z powodzeniem wcisnąć BFR93 ?

Spokojnie możesz spróbować, przy czym dla tego tranzystora prąd kolektora dobierz na max 10mA (na moje oko, R5 musisz znacznie zwiększyć)
Nie przekonasz się jak samodzielnie nie popróbujesz. Najlepsza szkoła to praktyka. Spalisz kilka półprzewodników to się nauczysz Smile
Pzdr!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-04-2015 8:41 przez SQ9JXT.)
01-04-2015 8:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości