Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 7 Głosów - 4.14 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
SP5HBT Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 87
Dołączył: 04-12-2014
Post: #31
RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
Część filtrowo przedzwmacniaczową ominąłem. Na filmie widać kabelek z kondensatorem.
J310 jest pojedynczy ma 45-50 stopni ale daje radę.
W mieszaczu odizolowałem od masy nóżkę 3 lub 4 (nie pamiętam) i połączyłem razem. Tego wymaga mój mieszacz SBL-1.
A co masz na myśli " L1 zwarłeś?"
Aaa już kumam. Tak zwarłem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-01-2015 15:29 przez SP5HBT.)
29-01-2015 14:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
bolanren Offline
Jerzy SP5RZM
****

Liczba postów: 401
Dołączył: 10-04-2011
Post: #32
RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
Mietku,

Z dociekaniem co jest przyczyną źle działającego filtru m.cz. jest jak z maścią na szczury. Można ten segment wyłączyć, można szukać błędu, a można też wymienić NE5534 na uA741 smd . Ja bym zaczął od tego ostatniego. "Psie czucie" podpowiada mi, że tam zaczaił się chochlik Smile . Nieważne jaką przyjmie się metodę, ważny jest rezultat.

Pozdrawiam
sp5rzm Jerzy
29-01-2015 16:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5HBT Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 87
Dołączył: 04-12-2014
Post: #33
RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
Może nie pisałem, NE5534 już nie ma na płytce od paru dni.
Wlutowałem uA741 i niewiele się poprawiło. A konkretniej nic się nie poprawiło.
Wczoraj obmierzyłem pośpiesznie i to co widzę to ten 741 albo całkiem padnięty
albo coś jeszcze innego bo na wejściu i wyjściu statycznie ma zamiast połowy
U zas. tylko 2.45V. Z NE była połowa prawie jak drut.
Jak mnie naleci na dłubanie w płytce to się tym kawałkiem układu zajmę na porządnie.

Mietek
29-01-2015 18:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
bolanren Offline
Jerzy SP5RZM
****

Liczba postów: 401
Dołączył: 10-04-2011
Post: #34
RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
Mietku,

A może tam w ścieżkach wokół tego filtru jest jakiś błąd?

pozdrawiam
sp5rzm Jerzy
29-01-2015 20:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9LVZ Offline
Piotr
***

Liczba postów: 194
Dołączył: 13-01-2015
Post: #35
RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
Witam, ja niestety nie miałem w ostatnich dniach czasu, więc ani nie zacząłem składać płytki, ani się nie odzywałem. Mam nadzieję iż zacznę walczyć z płytką od weekendu.

Pytanie do tych co już składają czy po przerwaniu błędne połączonego zasilania (+) TBA180 z pinem (+)TX ze złącza krawędziowego będziecie zasilać TBA na stałe na (+) i blokować wejście, czy łączycie do (+) RX? Zostawienie na stałe na zasilaniu ma ten plus że nie pyka w głośniku lub słuchawkach przy przechodzeniu z RX/TX.

Sprawdzałem obwody wokół tego NE5534 (uA741) i chyba jest wszystko dobrze. Proponował bym poczekać z tym dylematem obwodu filtra ze wzmacniaczem operacyjnym do uruchomienia całości, bo ten filtr na BC109 jest wtórnikiem emiterowym, czyli na wzmocnienie 1 (a dokładniej mniej niż 1), a ten wzmacniacz operacyjny ma wzmocnienie napięciowe 8 (R14/R13=8), więc nie należy się tu spodziewać jakiegoś wzmocnienia sygnału bo nie to to chodzi w tym obwodzie! Można zwiększyć wzmocnienie tego wzmacniacza operacyjnego zwiększając R14 (jest 100k). Zaczekajmy jak ruszy odbiornik w całości, wg. mnie będzie to dobrze pracowało.

Co do tematu MMBFJ310 we wzmacniaczu rewersyjnym, to po przemyśleniu sprawy chyba przylutuję tam jeden duży J310. W miejscu oznaczonym L1 nie pasuje dawać nic innego tylko zworkę bo to jest ścieżka do bramki tranzystora.

http://sp9lvz.sp-radio.eu/kacik-konstruk...sey-g4clf/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-01-2015 22:34 przez SP9LVZ.)
29-01-2015 22:34
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
bolanren Offline
Jerzy SP5RZM
****

Liczba postów: 401
Dołączył: 10-04-2011
Post: #36
RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
Witaj Piotrze,

Jeśli jest błąd w podłączeniu zasilania "+" układu scalonego m.cz. TBA810S, to skrzętnie zapisuję tę uwagę w notatniku, bo zgodnie z umową z projektantem PCB wszystkie ewentualne błędy w ścieżkach mają zostać poprawione. Przy okazji zwracam się do osób składających płytkę, o informowanie o podobnych sprawach.

Pozdrawiam
Jerzy
29-01-2015 23:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5HBT Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 87
Dołączył: 04-12-2014
Post: #37
RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
Z zasilaniem toru odbiorczego i nadawczego nie jest tak źle. Zasilanie odbiornika zrobione jest z pinu nr 14 (łącznie z TBA810).
Zasilanie elementów nadajnika z pinu nr 1.
Przełączanie nadawanie/odbiór odbywa się to przez podanie + 12V (działa od 9-12V) na odpowiedni pin i podanie 0 na pin w danej chwili niewykorzystywany.
Inaczej mówiąc jak odbiór to + na pin 14 a 0 na pin 1
Jak nadawanie to + na pin 1 a 0 na pin 14.
Jest to błąd na schemacie, w stosunku do oryginału G4CLF.
U mnie tak to działa.

Mietek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-01-2015 0:38 przez SP5HBT.)
30-01-2015 0:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9LVZ Offline
Piotr
***

Liczba postów: 194
Dołączył: 13-01-2015
Post: #38
RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
Faktycznie, odnośnie tego zasilania płytki TX/RX - błąd nie jest w ścieżkach, ale na schemacie w odwrotnym oznaczeniu pinów złącza krawędziowego TX jest pin 1, a RX jest pin 14.

Pytanie w kwestii mieszacza diodowego i VFO do płytki, ja będę używał syntezy DDS (AD9850), do mieszaczy diodowych jest potrzebny duży sygnał (+7dB) na 50 omach, żeby to uzyskać stosuję po syntezie dodatkowy wzmacniacz na układzie w technice 50 omowej np. na SGA-3286 http://allegro.pl/wzmacniacz-w-cz-sga-32...61126.html może warto by w kolejnych płytkach zaprojektować już taki wzmacniacz na płytce wzbudnicy?


Załączone pliki Miniatury
İmage

http://sp9lvz.sp-radio.eu/kacik-konstruk...sey-g4clf/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-01-2015 9:17 przez SP9LVZ.)
30-01-2015 9:16
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
bolanren Offline
Jerzy SP5RZM
****

Liczba postów: 401
Dołączył: 10-04-2011
Post: #39
RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
Piotrze,

Wnoszę Twoją obecną ideę do pakietu potencjalnych zmian. Niektóre syntezy mają podobno wyjściowe napięcia w granicach 3V. Jeśli tak jest, to czy proponowany przez Ciebie wzmacniacz nie powinien mieć również możliwość jego ominięcia?

Pozdrawiam
Jerzy
30-01-2015 9:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9LVZ Offline
Piotr
***

Liczba postów: 194
Dołączył: 13-01-2015
Post: #40
RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
Układy VFO (DDS) z wysokim poziomem sygnału (pow. +7 dBm) na 50 omach są potrzebne tylko do mieszaczy diodowych, więc w większości przypadków nie robi się takich przy projektach uniwersalnych VFO (DDS). Z syntezy DDS na AD9850 otrzymujemy przykładowo -8dBm na 50 omach, czyli musimy sygnał jeszcze wzmocnić +15dB, żeby uzyskać potrzebny poziom do SBL-1.
Ta kwestia poziomu sygnału wejściowego nie jest problemem, przed wzmacniaczem można dołożyć tłumik rezystancyjny o dowolnej konfiguracji tłumienia i będzie można indywidualnie dobrać poziom sygnału do mieszacza diodowego lub go pominąć (wlutować R=0). Tłumik będzie faktycznie potrzebny bo można stosować różne wzmacniacze o różnym wzmocnieniu i każdy będzie mógł ustawić sobie wymagany poziom sygnału do mieszacza.

http://sp9lvz.sp-radio.eu/kacik-konstruk...sey-g4clf/
30-01-2015 10:13
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości