Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Up converter napięcia
SP3UQW Offline
SP3UQW

Liczba postów: 4
Dołączył: 02-10-2010
Post: #1
Up converter napięcia
Cześć,

Chciałbym wykonać konwerter który umożliwiałby odbiór fal krótkich na popularnym DVBt konwerterze na USB. Konwerter byłby zasilany z napięcia 5V z portu USB a jednocześnie miałby zasilać aktywna antenę. Aby uniknąć dodatkowego zasilacza najlepszy byłby up converter który z 5V dawałby 12V. W związku z tym pytanie: jaki układ byłby najlepszy? Chdzi też o to aby taki konwerter napięcia nie geberował zbyt dużo zakłóceń.

Z gry dziękuje za podpowiedzi.
Zbyszek
12-01-2015 20:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3PJV Offline
Darek
**

Liczba postów: 61
Dołączył: 08-04-2012
Post: #2
RE: Up converter napięcia
Wzorowałem się na przykładzie http://www.george-smart.co.uk/wiki/FunCube_Upconverter nawet zastosowałem wzmacniacz zasilałem z 5V ale dziwnie wtedy się wzbudzał. Napięcie zwiększyć można za pomocą np. MC34063 pracuje w górę i w dół i przy różnych częstotliwościach wręcz katalogowo go zastosowałem w Piligrimie nawet na płytce z AVT Przykład z Piligrima. Został bez wzmacniacza ale z filtrami na każde pasmo inne np jakie opisał SQ1GU http://sq1gu.tobis.com.pl/index.php?opti...Itemid=108 Bardzo fajnie pracowało to z płytką filtrów z DW-Radio.

Darek
13-01-2015 0:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Online
Radjoamator.
****

Liczba postów: 465
Dołączył: 05-04-2010
Post: #3
RE: Up converter napięcia
Dla leniwych :
http://www.tme.eu/pl/Document/0478063943...AM1S-Z.pdf

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-01-2015 10:08 przez SQ6ADE.)
13-01-2015 10:07
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,018
Dołączył: 29-01-2010
Post: #4
RE: Up converter napięcia
Te przetwornice są niestabilizowane. Czasami może to być wadą.
13-01-2015 14:26
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Online
Radjoamator.
****

Liczba postów: 465
Dołączył: 05-04-2010
Post: #5
RE: Up converter napięcia
Używam takie z 24V na 5V z tej palety . Napięcie jest idealnie 5V niezależnie od obciążenia.
Działają bezawaryjnie w trudnych przemysłowych warunkach i jeszcze żadna nie klękła.

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
13-01-2015 18:17
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3UQW Offline
SP3UQW

Liczba postów: 4
Dołączył: 02-10-2010
Post: #6
RE: Up converter napięcia
Dzięki za informacje, a czy testował któryś z kolegów te przetwornice w układach radiowych? Ponieważ działają impulsowo mogą generować jakieś zakłócenia w pasmie radiowym.
13-01-2015 18:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,018
Dołączył: 29-01-2010
Post: #7
RE: Up converter napięcia
Stosowane przeze mnie egzemplarze przy małym obciążeniu o przełożeniu 1/1 (w celu izolacji galwanicznej) zawyżały napięcie wyjściowe o 10 procent względem wyjściowego
13-01-2015 19:37
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Online
Radjoamator.
****

Liczba postów: 465
Dołączył: 05-04-2010
Post: #8
RE: Up converter napięcia
(13-01-2015 18:34)SP3UQW napisał(a):  Dzięki za informacje, a czy testował któryś z kolegów te przetwornice w układach radiowych? Ponieważ działają impulsowo mogą generować jakieś zakłócenia w pasmie radiowym.

Tych co proponuję nie testowałem pod kątem zakłóceń RF ale należy spodziewać się
że wiele step-up impulsowych będą miały coś za uszami co trzeba będzie odfiltrować.
Te zasilałki PLUG zapalniczkowe od navi sieją mega na CB a są często na tym
popularnym czipie 8 nóg z 2 postu.

Jakby tak chcieć zrobić taki niesiejący zasilacz w samym sobie to trzeba zrobić na klasik transformatorze z rdzeniem z permaloju i zasilić go sinusem 50Hz Smile
Mała F , brak harmonicznych ....
Utopia ze względu na pobór prądu i rozmiary biorąc pod uwagę aplikację
autora tematu.


Acha - warto napisać jaki pobór prądu ma być bo są przecie scalaki co podwyższają napięcie bez indukcyjności Smile
Można je łączyć kaskadowo. Coś jak ICL7660 .

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-01-2015 20:35 przez SQ6ADE.)
13-01-2015 20:34
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości