Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ATU HOMADE typu T
robsmok Offline


Liczba postów: 4
Dołączył: 09-09-2009
Post: #1
ATU HOMADE typu T
moja skrzynka jest już prawie gotowa w mojej głowie Smile
nurtuje mnie jednak jena sprawa

czy obudowa tego urządzenia musi być metalowa i ekranowana ?
oraz czy są jakieś wytyczne co do typu przełącznika indukcyjności (spotkałem sie z tym że musi być ceramiczny)

Dzięki za pomoc
POZDRAWIAM
20-11-2009 17:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4CTK Offline
Grzegorz
**

Liczba postów: 57
Dołączył: 13-07-2009
Post: #2
RE: ATU HOMADE typu T
Hej .
Większość małych automatycznych nie posiada ekranowania - czasami cześć cyfrowa jest oddzielana od reszty . W twoim przypadku jeżeli mówimy o skrzynce 100W można zrezygnować z ekranu . będzie natomiast oddziaływać na skrzynkę a dokładnie na jej indukcyjność środowisko zewnętrzne .
Przełącznik powinien być mało stratnym elementem więc porcelana czy pochodne ewentualnie teflon sa materiałami jak najbardziej na miejscu .
Powodzenia w budowie !
20-11-2009 17:27
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5IOU Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 70
Dołączył: 02-05-2013
Post: #3
RE: ATU HOMADE typu T
Hej.
Co do ekranowania, to posiadam dwie skrzynki antenowe fabryczne: LDG Z-11 Pro II (do 150W) i MFJ-941E (Do 300W).
Obydwie mają solidne metalowe obudowy, więc są ekranowane.
Jak jest w srodku zbudowana LDG nie wiem, bo ma plombę gwarancyjną, natomiast MFJ ma powietrzną cewkę z drutu srebrzonego fi 1.4 mm, dwa identyczne kondensatory strojeniowe powietrzne o odstępie płytek 0.9mm. Przełącznik cewki jest obrotowy i ma płytkę tekstolitową, Przełącznik gniazd jest plastikowy. Całość zmontowana na zwykłej płytce z laminatu szklanego. Szczerze mówiąc to wygląda na solidne wykonanie amatorskie, ale tak ponoć ma MFJ.

Zastanawia mnie co w tej skrzynce MFJ limituje dopuszczalną moc. Czy skala miernika krzyżowego SWR, czy rdzeń baluna do anten symetrycznych, czy grubości drutów cewki i połączeń czy odpowrność na przebicie przełaczników i kondensatorów?

A dlaczego mnie zastanawia? No bo mam wzmacniacz (IC-KL2) o mocy wyjściowej 500W i w niektórych sytuacjach potrzebna jest skrzynka do uzyskania dopasowania, przy którym wzmacniacz nie będzie ograniczał mocy. I tak sobie myślę że bez wykorzystania baluna, przy antenach z koncentrycznymi fideram, skrzynka powinna przenieść te 500W bez szwanku. Chętnie poczytał bym o doświadczeniach kogoś kto taki eksperyment robił.



Odważyłem się.
Fider 75 omowy, antena motylek - wielopasmowy inv-V.
Skrzynka MFJ-941E (300 watowa) wytrzymuje pełne 500W bez szwanku.
Miernik mocy wylatuje poza skalę, ale dosyć spokojnie. Wskazówka się nie wygina. Można go przeskalować na większą moc PR-kami, ale nie jest to niezbędne. Zastanawiam się czy nie wywalić tego krzyżowego miernika i wsadzić cyfrowy pomiar na procesorku atmel i wyświetlaczu od Nokii.
Myślę że głównym ograniczeniem jest balun do anten symetrycznych. Jest dosyś wątły, ale przy fiderach koncentrycznych nie jest używany. A iskry mogły by strzelać przy wysokooprorwych antenach np. LW.
SWR daje się w większości przypadków zjechać do jedynki.
Szkoda tylko że go trzeba dostrajać ręcznie, a stroi się dosyć ostro. To przy pewnej wprawie podobna fatyga jak strojenie pi-filtra.

73's Marcin.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-07-2013 18:24 przez SP5IOU.)
29-07-2013 18:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4BJO Offline
Karol
***

Liczba postów: 114
Dołączył: 09-12-2010
Post: #4
RE: ATU HOMADE typu T
(29-07-2013 18:49)SP5IOU napisał(a):  Zastanawiam się czy nie wywalić tego krzyżowego miernika i wsadzić cyfrowy pomiar na procesorku atmel i wyświetlaczu od Nokii.

Masz gdzieś opis tego miernika? Podzielisz się?
25-05-2014 18:31
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5ETB Offline
Andrzej
*

Liczba postów: 30
Dołączył: 17-08-2011
Post: #5
RE: ATU HOMADE typu T
(29-07-2013 18:49)SP5IOU napisał(a):  Zastanawiam się czy nie wywalić tego krzyżowego miernika i wsadzić cyfrowy pomiar na procesorku atmel i wyświetlaczu od Nokii.Hej.

Nie rób tego. Naprawdę lepiej stroi się na mierniku analogowym. I podczas pracy - jeden rzut oka i widzisz, gdzie stoi wskazówka, a przy mierniku cyfrowym musisz to sobie w głowie przeliczyć. No, chyba że będą to wyświetlane "słupki".
26-05-2014 20:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości