Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FT817 podgląd RS 232
SQ9GAC Offline
Sławek
**

Liczba postów: 97
Dołączył: 23-03-2010
Post: #1
FT817 podgląd RS 232
Witam,
Nasunął mi się pewien pomysł , ale do jego realizacji potrzebuje wiedzieć co Yeasu FT817 wysyła za pomocą złącza RS 232 jak można to sprawdzić , czy za pomocą terminala to wypali ?... połączenie z komputerem mam sprawdzałem na programie CAT

Pozdrawiam
Sławek
SQ9GAC
28-09-2014 18:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3SWF Offline
Olgierd
*

Liczba postów: 32
Dołączył: 26-09-2013
Post: #2
RE: FT817 podgląd RS 232
Najprościej to drugim komputerem, wepnij się w linię TX z FT-817 do PC i masz w terminalu wszytko jak na dłoni. (albo tym samym komputerem z drugim usb-rs232)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-09-2014 19:58 przez SQ3SWF.)
28-09-2014 19:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9GAC Offline
Sławek
**

Liczba postów: 97
Dołączył: 23-03-2010
Post: #3
RE: FT817 podgląd RS 232
nie można inaczej,
28-09-2014 20:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 471
Dołączył: 05-04-2010
Post: #4
RE: FT817 podgląd RS 232
(28-09-2014 20:02)SQ9GAC napisał(a):  nie można inaczej,

Można - można podłączyć pod port TX diodę LED z rezystorem. Musisz tylko szybko rejestrować ciąg bitów okiem.

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
28-09-2014 20:27
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9GAC Offline
Sławek
**

Liczba postów: 97
Dołączył: 23-03-2010
Post: #5
RE: FT817 podgląd RS 232
ok zrobiłem, jak kolega poradził ale nic terminal nie wyświetla
28-09-2014 20:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 198
Dołączył: 30-09-2009
Post: #6
RE: FT817 podgląd RS 232
(28-09-2014 20:44)SQ9GAC napisał(a):  ok zrobiłem, jak kolega poradził ale nic terminal nie wyświetla

A co potrzebujesz wiedzieć konkretnie?



Zobacz sobie na ten wątek:
http://sp-hm.pl/thread-1964-page-3.html

bo podglądałem to wtedy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-09-2014 21:59 przez SP9RQA.)
28-09-2014 21:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MHI Offline
 
*

Liczba postów: 29
Dołączył: 15-09-2010
Post: #7
RE: FT817 podgląd RS 232
Ale co tak właściwie chcesz zrobić? Czy chcesz a) podglądać co wysyła radio gadając z jakimś istniejącym programem, czy b) pod terminalem wysłać komendę do radia i dostać odpowiedź?
Jeśli a) - jest takie coś jak Portmon - http://technet.microsoft.com/en-us/sysin...96644.aspx - wybierasz port do śledzenia(menu Capture->Ports->...), odpalasz "Capture" i uruchamiasz program który chcesz podsłuchać. Dostaniesz bardzo szczegółowy log aktywności na porcie. Czasami za dokładny Wink.
Jeśli b) to musisz się zaopatrzyć w listę komend radia - np. http://www.ka7oei.com/ft817_meow.html i program terminala pozwalający wysyłać kody szesnastkowe. Ja używam Br@y - hex wprowadza się z dolarem - i np. jeśli zapytam o częstotliwość: $00$00$00$00$03 to radio odpowiada mi np. 14 52 06 72 01 - co oznacza "145206.72 USB"
PS. Ostrożnie z komendami, bo są np. takie kasujące całą konfiurację z pamięci radia...
28-09-2014 22:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9GAC Offline
Sławek
**

Liczba postów: 97
Dołączył: 23-03-2010
Post: #8
RE: FT817 podgląd RS 232
Właśnie odpaliłem Portmon , ale nie mogę wybrać portu RS
29-09-2014 16:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 198
Dołączył: 30-09-2009
Post: #9
RE: FT817 podgląd RS 232
Może zdradzisz co kombinujesz?
Protokół jest dość dobrze opisany więc nie wiem po co te zabawy z podglądanie
transmisji.
No chyba, że to coś bardzo nietypowego...
29-09-2014 17:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9GAC Offline
Sławek
**

Liczba postów: 97
Dołączył: 23-03-2010
Post: #10
RE: FT817 podgląd RS 232
Chce wyprowadzić kilka klawiszy i wyświetlacz za pomocą AVR ,żeby nie grzebać w menu
29-09-2014 17:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości