Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DVSP
SQ9MDD Offline
Rysiek
****

Liczba postów: 378
Dołączył: 01-02-2009
Post: #1
Copyleft DVSP
Witam.

Zgodnie z zapowiedzią na spotkaniu w kampinosie, wrzucę w tym wątku
wszystkie pliki projektu pod roboczą nazwą DVSP.

DVSP to bramka radiowa tzw. HotSpot do sieci DSTAR oparta o transceiver i modem GMSK. Obie funkcje realizuje układ ADF7021. Urządzenie może być podłączane do sieci za pomocą portu USB lub bezpośrednio do Raspberry PI poprzez złącze GPIO.

http://www.analog.com/static/imported-fi...DF7021.pdf

Sterowanie oparte jest o Arduino Nano.

Co potrzebujemy by wykonać urządzenie?

Po pierwsze musimy wyprasować płytkę-podstawkę. Płytka ta jest wykonana
w Sprint Layoucie z szerokimi ścieżkami i praktycznie w całości w
montażu przewlekanym. Tak by jej wykonanie nie stanowiło problemu. Wzór
płytki poniżej w załączeniu.

İmage

Następnie musimy zaopatrzyć się gotowy moduł radiowy RF7021SE (dostępne
od chińczyków na aliexpress.com za niecałe 21USD. Moduł ten wymaga niewielkiej,
kosmetycznej przeróbki.

Należy wyprowadzić na złącze modułu brakującą nogę ADF7021 i usunąć generator kwarcowy.

Zdjęcia:
İmage İmage

Więcej zdjęć w maksymalnej rozdzielczości mozna znaleźć pod tym linkiem.


Przylutowanie brakującej nogi nie jest trudne, pod warunkiem odpowiedniego przygotowania. Tak jak pokazano na rysunku, najlepiej użyć nogi rezystora/kondensatora - oczywiście trzeba wybrać najcieńszą. Najpierw przylutować od strony złącza modułu, Pin oznaczony jako NC. Następnie dociąć jak na zdjęciu, tak aby była możliwość wykonania "mostka", dopasować długość i kształt tak aby po dociśnięciu koniec wylądował na wyprowadzeniu ADF-a. Pocynować końcówkę, lutownicę najeży przyłożyć 2-3mm przed
końcem tak aby rozgrzanie końcówki nastąpiło poprzez przepływ ciepła.

Druga modyfikacja modułu radiowego RF7021SE to odlutowanie generatora kwarcowego 16MHz. Ten element nie będzie już potrzebny, więc należy zadbać o PCB modułu a nie o element Odlutować generator poprzez nagrzanie go poprzez obudowę. Zastąpi go generator kwarcowy 14.7456 MHz.

Kolejny element to dwukierunkowy konwerter napięć 5V/3.3V. Można go wykonać samodzielnie lub też zakupić od Pana chińczyka na Aliexpress.com albo allegro.
Szukamy pod hasłem logic level converter. Należy zwrócić uwagę, aby był 4 kanałowy.

Całość łączymy jak na załączonych obrazkach a następnie do Arduino
wgrywamy zamieszczone w załączniku oprogramowanie.
(Uwaga, podaczs programowania Arduino na płytce-podstawce należy zdjąć zworkę.)

Następnie podłączamy urządzenie do komputera i uruchamiamy programy
"D-Star Repeater" oraz "ircDDBGateway".
W obu aplikacjach należy zmienić znak na swój.
W DSTAR Repeater w zakładce MODEM ustawić DVMEGA, Radio, 70cm, zapisać ustawienia.

Tutaj możemy posłużyć się opisem kolegi Artura SP5QWK

https://onedrive.live.com/view.aspx?cid=...bBQ0-8zbVg

Poniżej dwa fimiki prezentujące urządzenie podczas pracy.








UPDATE 04.07.2014

Jeśli podczas programowania arduino załączonym softem pojawi się komunikat błędu związany z LCD5110. Może to być spowodowane brakiem odpowiedniej biblioteki. Można to łatwo naprawić pobierając bibliotekę adres poniżej:

http://www.henningkarlsen.com/electronic....php?id=44

Bibliotekę nalezy rozpakować do katalogu "libraries" w folderze gdzie zainstalowało się arduino.

İmage

UPDATE 11.07.2014
Dodałem nową wersję firmware.

UPDATE 11.08.2014
Otrzymałem od Karola SP4SKD zmodyfikowaną wersję firmware (2.26). Wersja ta poprawia współpracę z ID-31.
Wrzucam poniżej do pobrania.


Załączone pliki Miniatury
İmage

.lay  raspberry-pi-dstar-extender.LAY (Rozmiar: 112.65 KB / Pobrań: 782)
.ino  DVSP_R225.ino (Rozmiar: 57.75 KB / Pobrań: 430)
.ino  DVSP_R226.ino (Rozmiar: 57.8 KB / Pobrań: 523)

...przede wszystkim nie zakłócać...
11-07-2014 19:52
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 366
Dołączył: 18-06-2009
Post: #2
RE: DVSP
Cześć Rysiu

Ja mam pytanie , może opisać krótko celowość wykonywania takiego urządzenia nie do końca rozumiem idee do czego to służy ? , starałem się coś wyszukać na ten temat ale mam wrażenie że czegoś nie wiem.

z góry dzięki za wyjaśnienie

Pozdrawiam

Andrzej
18-07-2014 23:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9MDD Offline
Rysiek
****

Liczba postów: 378
Dołączył: 01-02-2009
Post: #3
RE: DVSP
Andrzej to bardzo proste.
Jeśli jesteś użytkownikiem DSTAR i nie masz w pobliżu przemiennika wpiętego do sieci to taki nod umożliwia Ci pracę w całej sieci.
Dzięki temu urządzeniu jesteś w stanie zlinkować się z dowolnym przemiennikiem, reflektorem (coś jak serwer konferencyjny) lub też dzięki protokołowi CCS z dowolnym innym użytkownikiem sieci DSTAR niezależnie od jego lokalizacji.
Reasumując jest to urządzenie zapewniające radiowy dostęp do sieci DSTAR, taki radiowy punkt dostępowy.

...przede wszystkim nie zakłócać...
20-07-2014 21:57
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 366
Dołączył: 18-06-2009
Post: #4
RE: DVSP
Rysiu ok ale czy do tego potrzebny jest jakiś TRX nie ? , bo tam jest cześć radiowa "od chinczyka" która robi nam za radio ?, czy radiem fabrycznym wchodzisz na to urządzenie i się łączysz z siecią ?

Pozdrawiam

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-07-2014 22:10 przez SQ1GYQ.)
20-07-2014 22:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9MDD Offline
Rysiek
****

Liczba postów: 378
Dołączył: 01-02-2009
Post: #5
RE: DVSP
Niestety jest potrzebne radio DSTAR z uwagi na ten kodek którym jest zakodowany dźwięk. Ten nod przepuszcza już zakodowany sygnał, kanał dźwiękowy i dane. Do tego dobieramy się do danych i wrzucamy je na LCD.
Czyli masz radiowy punkt dostępowy do sieci DSTAR a sam musisz dysponować radiem DSTAR jakiś ręczniak czy coś.
Ogólnie chłopaki od DSTAR z tego co wiem na pewno to ze 30 sztuk tych nodów już złozyli. 52 płytki z pierwszej serii wydruku rozeszło się w godzinę. Kolejne można zamawiać już bez ponoszenia kosztów przygotowania druku (namiar na forum DSTAR).
Dwie płytki wysłałem do Jakarty i kolejne dwie do Bułgarii. Koresponduję z Japończykami którzy się przygotowują do budowy nodów.
Ogólnie temat chwycił mocno w środowisku DSTAR-owców.

...przede wszystkim nie zakłócać...
20-07-2014 22:30
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 366
Dołączył: 18-06-2009
Post: #6
RE: DVSP
Dzięki Rysiu za wyjaśnienie :-) teraz już wiem co i jak :-)

Dzięki pozdrawiam

Andrzej
20-07-2014 22:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MRN Offline
MAc
****

Liczba postów: 697
Dołączył: 29-08-2009
Post: #7
RE: DVSP
Jak jest z tym kodekiem do Dstara - zrobił to już ktoś?
Pamiętam dyskusję sprzed paru lat, że z jednej strony patenty a z drugiej przepisy, które zabraniają posługiwania się na pasmach amatorskim "niepublicznym" kodowaniem...
MAc
mrn

@MDD: DORJI już "dispatched to overseas" ;-)

PZK OT-50 Gliwice
pzk.gliwice.pl zapraszamy wszystkich chętnych z całej Polski
21-07-2014 11:16
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9MDD Offline
Rysiek
****

Liczba postów: 378
Dołączył: 01-02-2009
Post: #8
RE: DVSP
Nieoficjalnie to tak, możesz to softłerowo dekodować. Jest jakiś kawałek aplikacji nie pomne nazwy co w powiązaniu z SDR-em pozwala na dekodowanie.

Patent kończy się za rok więc jak znam życie chińczycy będą ambę w kostkach sprzedawać za parę $.

...przede wszystkim nie zakłócać...
21-07-2014 18:15
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9MDD Offline
Rysiek
****

Liczba postów: 378
Dołączył: 01-02-2009
Post: #9
RE: DVSP
Miło mi poinformować że DVSP2 zawędrowało do Japonii.

http://todovc.blogspot.com/2015/04/dvsp2.html

...przede wszystkim nie zakłócać...
03-07-2015 12:44
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
I3YBD Offline


Liczba postów: 1
Dołączył: 18-07-2015
Post: #10
RE: DVSP
help

I can not run the module RF7021SE

I did as told, where am I wrong?

Maybe even the ADF7021 to be programmed?

I kept the quartz installed 19.680 or made the connection that you said on the NC pin.

Any idea how I can check and operation of RF7021SE?

Thank you, 73, Maurizio Verona Italy
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-07-2015 17:38 przez I3YBD.)
18-07-2015 17:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości