Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Generator na Si5351A
SQ5KVS Offline
Karol
****

Liczba postów: 461
Dołączył: 26-09-2012
Post: #21
RE: Generator na Si5351A
O, dokładnie, dzięki. Pamiętam że na ARISS w Łowiczu chyba Waldek 3Z6AEF coś mi o tym wspominał. Z tym ze to droższe - moduł 33$ + antena...
20-11-2014 16:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6VWX Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 22
Dołączył: 02-01-2012
Post: #22
RE: Generator na Si5351A
Nie wiem czy dobrze interpretuje, ale GPS serii Neo firmy ublox ma możliwość ustawienia częstotliwości pulsu wzorcowego w dość szerokich granicach. Karta katalogowa strona 6a.
Neo-7 ublox

Robert
20-11-2014 21:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8AQX Offline
Robert
***

Liczba postów: 105
Dołączył: 08-03-2010
Post: #23
RE: Generator na Si5351A
(20-11-2014 21:23)SP6VWX napisał(a):  Nie wiem czy dobrze interpretuje, ale GPS serii Neo firmy ublox ma możliwość ustawienia częstotliwości pulsu wzorcowego w dość szerokich granicach. Karta katalogowa strona 6a.
Neo-7 ublox

Robert

Dobrze, dobrze Smile
Już klikam i kupuje taki.

http://sq8aqx.blogspot.com/
20-11-2014 22:40
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
****

Liczba postów: 461
Dołączył: 26-09-2012
Post: #24
RE: Generator na Si5351A
do 10MHz?! Toż to gotowy generator!
Po ile to? (teraz nie wyszukam). Moze jakieś zbiorowe zamówienie? Hi..

Pozdrawiam
21-11-2014 1:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6VWX Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 22
Dołączył: 02-01-2012
Post: #25
RE: Generator na Si5351A
(21-11-2014 1:00)SQ5KVS napisał(a):  do 10MHz?! Toż to gotowy generator!
Po ile to? (teraz nie wyszukam). Moze jakieś zbiorowe zamówienie? Hi..

Pozdrawiam

Na chińskim portalu wersja M za 13$, wersja N (z Flashem) 30$.
W swojej konstrukcji mam wersję NEO-6M z EEPROMem po I2C i w sumie daje radę za kwotę poniżej 10$, ale zegara nie sprawdzałem w zakresach MHzowych. Miłe jest, że GPS ma dedykowany port USB po którym za pomocą firmowego oprogramowania można wszystko prosto ustawić.

Robert
21-11-2014 10:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2ONG Offline
Waldek
*

Liczba postów: 39
Dołączył: 22-10-2013
Post: #26
RE: Generator na Si5351A
Jeśli chcecie kupic ublox-6M lub 7M to w cenie rozsądnej tu sa:

https://elty.pl/pl/p/UART-GPS-Module%2C-...board/1023

https://elty.pl/pl/p/UART-GPS-Module%2C-...board/1053

73 Waldek
http://www.qrz.com/db/SP2ONG
21-11-2014 11:38
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8AQX Offline
Robert
***

Liczba postów: 105
Dołączył: 08-03-2010
Post: #27
RE: Generator na Si5351A
Ja kupiłem tu za 80zl z przesylką.

http://www.ebay.pl/itm/301199083821?ssPa...1497.l2649

http://sq8aqx.blogspot.com/
21-11-2014 12:13
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6VWX Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 22
Dołączył: 02-01-2012
Post: #28
RE: Generator na Si5351A
Przemek,

Generator na SI5351 już się dał zsynchronizować z GPS i teraz mam wzorzec dla generatora funkcyjnego. Jeszcze tylko dojść dlaczego faza sygnału WY z generatora pływa względem wzorca.

https://m.youtube.com/watch?v=Lpr6wi8zF3c


Robert
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-12-2014 23:18 przez SP6VWX.)
30-12-2014 23:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9NJE Online
Przemek
**

Liczba postów: 85
Dołączył: 23-03-2010
Post: #29
RE: Generator na Si5351A
Robert,

Na blogu NT7S zaprezentowane są wyniki pomiarów szumów fazowych http://nt7s.com/2014/11/si5351a-investigations-part-7/

Natomiast wydaje mi się, że po prostu oba sygnały mają u Ciebie niezupełnie jednakowe częstotliwości. Na oko wydaje mi się, że różnica jest rzędu 0.25Hz. Popatrz tu https://www.youtube.com/watch?v=2OHMNGi1RUY

Przemek SQ9NJE
http://www.sq9nje.pl
30-12-2014 23:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6VWX Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 22
Dołączył: 02-01-2012
Post: #30
RE: Generator na Si5351A
Kiedy porównuje wzorzec jaki podaje na generator funkcyjny jako zewnętrzny sygnał wzorcowy z tym co produkuje generator funkcyjny.
Generator ma takie wejście do synchronizacjii z zewnątrz.
Teraz zaś mi przyszło do głowy, że wszystko jest OK. Poprostu generator funkcyjny też ma swoją rozdzielczość i ustawiona częstotliwość przecież może się różnić o +/- jedną cyfrę.
Pomierze jutro kręcąc gałą w jedną i drugą stronę czy różnica jest większa od najmniejszej działki i w którą stronę. Sprawdzimy co ten chinol wart
Hey,

Ostatni test w tym roku Big Grin
Zmiana o jedną działkę daj wyraźnie większe rozjechanie się przebiegów. Może Przemek twój szacunek nie jest daleki od prawdy.

Szampańskiej zabawy dla wszystkich!

Robert.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-12-2014 13:54 przez SP6VWX.)
31-12-2014 0:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości