Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.44 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 823
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1561
RE: Transceiver wg. M0NKA
Teraz to mam mętlik.
Metodą DFU (przez małe usb) wgrywam nie bootloader a firmware.
Od samego początku tak robię.Jeszcze się nie zdarzyło,żeby jakąś wersję nie chciał wgrać.
Sławek,zostawmy ten problem w spokoju.
Mam bootloader 0.0.0.9, fw2.11.89 , m0nka ver.06 bezdotykowa (bo za małe LCD).
Żadnych problemów z eksploatacją tego zestawu i niech tak zostanie.
Ale i tak dziękuję za wszelkie sugestie i podpowiedzi.

Andrzej
10-09-2020 12:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 632
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1562
RE: Transceiver wg. M0NKA
Andrzeju,
metodą DFU wgrasz wszystko do procesora, zarówno bootloader jak i firmware bo to mechanizm wbudowany przez producenta (ST) w pamięć nieulotną (ROM). Kwestia wyboru sposobu, jeśli jesteś zadowolony z tej metody to ok.

73 Sławek
10-09-2020 12:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 632
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1563
RE: Transceiver wg. M0NKA
(04-09-2020 22:49)EC4AGT napisał(a):  Jeden z kolegów krótkofalowców z hiszpani składa ten transceirver i poprosił o pomoc w y konaniu cewek z rdzeniami toroidalnymi. Pisze, że zalecany jest pomiar przed ich zamontowaniem na płytce a nie tylko zwykłe nawinięcie wg opisu wykonania. Do pomiarów używa Nano VNA i zrobił trzy pomiary i każdy pokazuje co innego. Dlatego też ma wątpliwości jak taki pomiar zrobić. Podejrzewam że tu, w tym wątku jest opisany sposób pomiaru ale z uwagi na to że jest już 157 stron nie mam teraz czasu aby przeglądać wszystkie. Dlatego też proszę o krótki opis jak należy te cewki poprawnie mierzyć

Wojtku,
Generalnie VNA nie służą do pomiaru elementów, można to zrobić ale trzeba dokładnie wykalibrować tzw. fixturę czyli punkt w który wpinasz mierzony element (fachowo reference plane), stąd domyślam się rozbieżności w pomiarach.
Przeszkodą będzie także zasada działania nanoVNA. Mostek rezystancyjny na jego wejściu ma dużą dokładność dla pomiaru 50ohm, im dalej od tego punktu tym dokładność będzie gorsza. Lepiej pod tym względem wygląda EU1KY który mierzy prąd i napięcie zamiast zrównoważenia jak w nanoVNA, ma z resztą tryb pracy jako mostek w wersji KD8CEC. Proponuję zatem pomiary elementów wykonać mostkiem RLC a po złożeniu w całość konkretnego filtra zmierzyć jego parametry nanoVNA.

73 Sławek
14-09-2020 12:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9TKW Offline
Marek
*

Liczba postów: 10
Dołączył: 08-05-2018
Post: #1564
RE: Transceiver wg. M0NKA
(10-09-2020 11:04)SP9BSL napisał(a):  
(10-09-2020 10:28)SP9TKW napisał(a):  Kolejny krok to muszę znaleźć informacje jak wykalibrować wyświetlacz i jestem gotowy na modyfikacje PA.

Włącz radio z wciśniętym touch panelem lcd, zastosuj się do instrukcji na ekranie i to wszystko. Pamiętaj żeby potem zapisać kalibrację, czyli po przejściu do normalnej pracy zauważysz że przycisk MENU jest podświetlony na pomarańczowo - to jest znak że nie zostały zapisane zmienione dane - trzeba go przycisnąć (przycisk MENU) i przytrzymać.

Ok, dzięki Sławku - wszystko działa jak należy.

Niestety mam kolejne pytanie. Podczas weekendu, gdy aktywowałem górki, będąc na nasłuchu radio ni stąd ni zowąd wyłączyło się. Takie zachowanie zaobserwowałem co najmniej 3-4 razy podczas ok. 4 godzin pracy (2* 2h). W każdym przypadku tylko słuchałem i nie stroiłem czy regulowałem radia.

Czy ktoś z Was miał coś takiego?

73 de Marek
15-09-2020 14:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 632
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1565
RE: Transceiver wg. M0NKA
Marku, jedyne co mi przychodzi do głowy to wyłączenie z powodu niskiego napięcia AKU. W menu "Standard Menu" masz Low Voltage Shutdown - sprawdź czy masz wyłączone. U mnie sprzęt chodzi czasem kilka dni bez wyłączania.

73 Sławek
15-09-2020 22:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9TKW Offline
Marek
*

Liczba postów: 10
Dołączył: 08-05-2018
Post: #1566
RE: Transceiver wg. M0NKA
Planuję w najbliższym tygodniu rozpocząć prace nad podniesieniem maksymalnej mocy wyjściowej. Chciałbym uzyskać 15W na pasmach 80/40/20 i 10W na pasmach 15 i 10.

Po pierwsze mam takie pytanie w kwestii miejsca pomiaru.

Czy nie byłoby lepsze mierzenie maksymalnej mocy na wyjściu z PA przed filtrami LPF? Chodzi mi o ustawianie parametrów przy kalibracji. Kwestię dostrojenia filtrów i zminimalizowania strat na filtrach zostawić jako osobny temat?

Jeśli chodzi o poprawę mocy wyjściowej z dotychczasowych porad jakie otrzymałem (głównie od Andrzeja SP6AUO) to
1. zmiana liczby uzwojeń na T7 z 1:3T na 1:2T użycie drutu fi=0.6mm
2. zmiana standardowego T5 na CX2074NL
3. zmiana Q3 i Q4 na BFQ19 (FGS67)
4. ustawić PA Bias standardowo na 500mA

Czy kolejność zmian, ma znaczenie? Planowałem wdrażać pojedynczo i po każdej zmianie ponownie mierzyć i kalibrować moc wyjściową.

Wersja 0.6.3.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i porady.
16-09-2020 16:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,320
Dołączył: 23-08-2009
Post: #1567
RE: Transceiver wg. M0NKA
Moc zawsze mierzy się po filtrach. Powodem są zniekształcenia przebiegu wyjściowego, które w zależności od metody pomiaru mogą wnosić nawet bardzo duże błędy. W zasadzie tylko dobrym analizatorem widma sprzężonym z wzorcowym tłumikiem mocy można dokładnie pomierzyć moc na podstawowej harmonicznej bez filtrów. Każda inna metoda będzie obarczona większym lub mniejszym błędem, a interesuje nas tylko moc na podstawowej częstotliwości , a nie z harmonicznymi.
Dobre filtry na podstawowej częstotliwości mają tłumienie około 0,3dB, trochę gorsze max 0,5dB. To tłumienie można zmierzyć przy pomocy NWT.
Tłumienie filtru jest zawsze kompromisem dotyczącym minimalizacji jego wymiarów, przy założeniu, że elementy są najwyższej jakości.

Co do sposobu podniesienia mocy to jest to za długi temat, za słabo znam to radio. Widziałem jednak egzemplarz, w którym pomierzona moc na wyjściu wynosiła 20W. Miał dołożony z boku radiator.
17-09-2020 8:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 632
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1568
RE: Transceiver wg. M0NKA
PA w tym radiu to temat rzeka... Ciężko coś sensownego zaproponować bo jest tam zbyt mało miejsca. Należy zacząć od porządnego radiatora jak sugeruje Henryk bo w porywach kilkanaście W tam się wydzieli (np. przy pracy ciągłej z FT8). Pomiary po filtrach dają mentalny spokój że nie zmierzymy harmonicznych - ok ale pozostaje jeszcze IMD którego filtr nie wytnie. Niestety tutaj bez analizatora widmowego (z odpowiednią rozdzielczością) lub drugiego radia się nie obejdzie. Pomiary oscyloskopem sygnału dwutonowego też coś oczywiście pokażą ale trzeba mieć wprawę. Marku kiedyś Paolo IZ6MAF przygotował takie materiały, może się przydadzą -nie wiem jak z rzetelnymi pomiarami bo takich nie widziałem dla mcHF):
.doc  IZ6MAF mcHF RF TX - SWR notes.doc (Rozmiar: 4.69 MB / Pobrań: 30)
.pdf  IZ6MAF mcHF New Low Pass Filters.pdf (Rozmiar: 614.33 KB / Pobrań: 32)

73 Sławek
17-09-2020 11:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 823
Dołączył: 20-09-2009
Post: #1569
RE: Transceiver wg. M0NKA
A co ze skalą mocy na ekranie.Miejsce jest na 10W.
Procesor wytrzyma przesterowanie ? Sam Pa po zmianie tranzystorów DXT3150 na BFQ19 spisuje się bardzo poprawnie.
Naprawdę można napisać,że jest szerokopasmowy.
Dodam,że pomiar mocy wyjściowej jest na wszystkich pasmach jednakowy pod warunkiem
utrzymania jednakowego napięcia sterującego.Tak niestety w m0nku nie jest.
Piszę o swojej wersji 06.Na wyjściu mieszacza na T4 w pasmach 80m,40m,20m jest na maksa 1Vpp.
Autor nie zaleca przekraczania tego napięcia.
Na 10m jest tylko 0,3Vpp i dlatego na wyjściu Pa nie ma 15W a tylko 8-9W.
PA 20W to wersja na czerwonych płytach.Jest to Pa od "tulipana".
Też mam taką wersję.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 13:19 przez SP6AUO.)
17-09-2020 13:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9TKW Offline
Marek
*

Liczba postów: 10
Dołączył: 08-05-2018
Post: #1570
RE: Transceiver wg. M0NKA
Uwzglęniając Wasze sugestie i uwagi, myślę że w pierwszej kolejności zmienię tranzystory Q3 i Q4 i zobaczę jaki będzie efekt. Następnie za pomocą VNA sprawdzę filtry LPF i zminimalizuję straty które potencjalnie się tam pojawiają. Dam znać jakie to przyniosło skutki.

Jeszcze raz dziękuję za wsparcie w temacie.

73 de Marek
18-09-2020 9:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 13 gości