Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 7 Głosów - 4.29 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP8TLH Offline
Robert

Liczba postów: 3
Dołączył: 11-10-2016
Post: #681
RE: Transceiver wg. M0NKA
Podczas uruchamiania SDR M0NKA na ekranie startowym mam komunikat
Warning: Freq. Translation is OFF
Translation is Strangly recommended
Przejrzałem wszystkie ustawienia i nie udało mi się znaleźć tego ustawienia.
Prosiłbym o pomoc w zazielenieniu tego ustawienia.
Pewnie jest na widoku i nie potrafię go zlokalizować.

73! Robert SP8TLH
05-11-2016 21:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
***

Liczba postów: 191
Dołączył: 18-10-2011
Post: #682
RE: Transceiver wg. M0NKA
A sprawdzałeś tu:
https://sp-hm.pl/thread-1984-post-26388.html#pid26388
05-11-2016 21:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8TLH Offline
Robert

Liczba postów: 3
Dołączył: 11-10-2016
Post: #683
RE: Transceiver wg. M0NKA
Dzięki za informację. Ja mówią najciemniej jest pod latarnią.
Patrzyłem nie raz na to ustawienie i nie przyszło mi do głowy aby zmienić ustawienie.

73! Robert SP8TLH
05-11-2016 22:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SO5HMI Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 14
Dołączył: 16-05-2016
Post: #684
RE: Transceiver wg. M0NKA
Pojawił się oficjalny, stabilny fimware z obsługą FreeDV - 1.4.0, mając bootloader 1.2.0 można zaktualizować go bezpośrednio z pendrive.
Czy ktoś próbował zrobic QSO wykorzystując FreeDV? Dziś chciałem nawiązać jakąś łączność na 20m, ale ciężko znaleźć jakąś stację. Na http://qso.freedv.org/ zazwyczaj 3-4 osoby. Jakoś marnie z popularnością.
20-11-2016 21:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 190
Dołączył: 18-11-2010
Post: #685
RE: Transceiver wg. M0NKA
Kolejna modyfikacja m0nka MCHF
https://www.youtube.com/watch?v=-ib8wd-iLl0

Pozdrawiam
28-12-2016 18:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9MYQ Offline


Liczba postów: 8
Dołączył: 12-04-2011
Post: #686
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam panowie, wszedłem w posiadanie trx M0NKA zmontowanego przez pewnego kolegę, miał być sprawny, wyszło jak zwykle Smile sprawdziłem montaż było kilka zimnych lutów, poprawiłem ale radio dalej nie działa tak jak powinno.
po pierwsze, na wszystkich pasmach bez podłączonej anteny mam szpilki jak na zdjęciu,
po drugie, radio odbiera w zasadzie tylko w pasmach 80/40m wyżej tylko szpilki pokazujące się kilka sekund po uruchomieniu radia.
po trzecie moc, PA wyglada nie tak jak na zjęciach ze strony M0NKA, brakuje jednego transformatora, zamiast niego jest kondensator (foto)
moc na 80/40 około 10W, powyżej 3W, a na 10m to juz mniej niż 1W.

generalnie lutownica nie jest mi obca, ale potrzebuję wskazania kierunku, szczególnie jeśli chodzi o te szpilki, PA to pewnie odbuduje tak jak w oryginale.
z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.




İmage İmage İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-01-2017 19:45 przez SQ9MYQ.)
04-01-2017 19:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 190
Dołączył: 18-11-2010
Post: #687
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam,
Pełna lista modyfikacji pod MCHF:
https://world.taobao.com/item/4545442040....16.jBE14W

https://bg5uhu.world.taobao.com/?spm=a31...0.0.jBE14W

Pozdrawiam
09-01-2017 11:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9MYQ Offline


Liczba postów: 8
Dołączył: 12-04-2011
Post: #688
RE: Transceiver wg. M0NKA
(09-01-2017 11:29)GREG napisał(a):  Witam,
Pełna lista modyfikacji pod MCHF:
https://world.taobao.com/item/4545442040....16.jBE14W

https://bg5uhu.world.taobao.com/?spm=a31...0.0.jBE14W

Pozdrawiam

dzieki Greg, co prawda w pierwszym linku pismo obrazkowe, ale powinno wystarczyć, drugi niestety to link do jakiegoś portalu chinskiego zapewne.

jak by ktoś miał jeszcze jakieś pomysły to chętnie poczytam.
na razie przelutowałem wszystkie scalaki i wymyłem płytki w myjce ultradzwiękowej bo były poklejone fluxem, jest lepiej, ale powyżej 15m widzę spore DC. da się to wyeliminować?

jeśli chodzi o PA to czekam na rdzenie, drut i tranzystory, będę montował od początku.

btw. z myjki wypadło mi SPORO opiłków cyny, które gołym okiem nie były widoczne.
İmage
09-01-2017 20:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 258
Dołączył: 14-02-2015
Post: #689
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam,

Czy ktoś z Kolegów używał kodeka TLV320AIC23IPW?
Jeżeli tak, to z jakim skutkiem? Jakieś opinie?

73 Staszek SP2GNB
22-01-2017 16:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 258
Dołączył: 14-02-2015
Post: #690
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam,
Po małej przerwie uruchamiam ver.05 płytkę UI. Bootloader v.09 wchodzi, dowolny .bin też, ale ekran HY28B zachowuje się jakby nie miał totalnie synchronizacji poziomej jak bardzo stare telewizory... Ekran jest szary z widocznymi przebiegami linii. Piny ekranu - zw, rozw, zw. Ekran reaguje na POWER i ściemnia się, tak jak to powinno być... Procek na liniach do LCD przefluksowany...
Ekran jest na podstawce, tak jak to radził Andrzej SP6AUO...
Proszę o radę, gdzie szukać, a może ktoś to miał i rozwiązał?

73 Staszek SP2GNB
02-02-2017 23:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości