Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 7 Głosów - 4.29 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 606
Dołączył: 20-09-2009
Post: #31
RE: Transceiver wg. M0NKA
Artur.
Wybierz Hardware kliknij schematics,poczekaj aż się otworzy i pobierz plik mcHF_rf1.pdf
To samo :pobierz plik mcHF_ui.pdf. Pobierz wszystkie 5 plików .2 pliki to lista materiałowa. drugie dwa to schematy,
1 plik to mchf_block.Jak coś to pytaj.Bo to na tych schematach są opisy i średnice drutu.

Andrzej
22-07-2014 18:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
****

Liczba postów: 549
Dołączył: 19-09-2013
Post: #32
RE: Transceiver wg. M0NKA
Andrzeju filtr pasmowy u mnie wygląda tak: http://s18.postimg.org/k7y9n2pe1/pasmo.jpg
Zadnych informacji o nawinięciach (tego wlasnie szukam).
Może moja przegladarka pdf nie wyswietla wszystkich warstw.

Artur
22-07-2014 20:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 606
Dołączył: 20-09-2009
Post: #33
RE: Transceiver wg. M0NKA
Akurat filtr pasmowy jest zrobiony na dławikach smd 0805 (lista materiałowa) i nie na dławikach ferytowych a na dławikach cewkowych.Kupujemy nie z nazwy a po numerze np : L1 2,2uH ma numer katalogowy w farnellu (wklepujemy 166-9889) to pokazuje dopiero właściwy element
TDK - NLV25T-2R2J-PF - INDUCTOR, SIGNAL LINE, 2.2UH, 1005 i to jest pełna nazwa.Numeracja to jest piąta kolumna
na liście materiałowej.
Kupiłem z nazwy układ U9 74LVC1G17SE-7 i niestety nie ta wielkość, do wyrzucenia.Dopiero nr 189-3834 pokazał jaka to obudowa. itd.
Kliknij Gallery otworzy się strona ze zdjęciami tam wszystko widać.
İmage

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-07-2014 21:04 przez SP6AUO.)
22-07-2014 21:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
****

Liczba postów: 549
Dołączył: 19-09-2013
Post: #34
RE: Transceiver wg. M0NKA
O faktycznie, myslalem ze na plytce jest na tyle dużo tych kółek by starczyło na jeden i na drugi filtr. Filtr pasmowy na elementach LC smd to chyba nie jest najlepszy pomysl, jeszcze na dodatek nie strojony. Dzieki za pomoc. Teraz już wszystko jasne.

Artur
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-07-2014 21:06 przez SP3OSJ.)
22-07-2014 21:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 606
Dołączył: 20-09-2009
Post: #35
RE: Transceiver wg. M0NKA
Zapewniam,że bardzo dobry pomysł tylko trzeba się przyłożyć przy montażu kondensatorów.Muszą mieć taką wartość jak na schemacie.Niestety kupione u nas nie mają swoich wartości np: 470pF ma 487pF,100pF ma 131pF.I ten rozrzut wartości daje w d... .Dziś sprawdziłem tor 80m i 40m.
Tor 80m zestroił się od 3,5MHz do 3,6MHz.A tor 40m stroi w paśmie 6,7MHz do 7,0Mhz czyli przed pasmem.
Zmontowałem z tego co miałem.Jutro muszę wylutować piki i jeszcze raz dobrać precyzyjniej.Dławiki też pewnie mają rozrzut, ale trzeba to jakoś pokonać.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-07-2014 21:29 przez SP6AUO.)
22-07-2014 21:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LTP Offline
Zbyszek
***

Liczba postów: 176
Dołączył: 02-02-2010
Post: #36
RE: Transceiver wg. M0NKA
(22-07-2014 12:37)SP3OSJ napisał(a):  Mam jeden problem moze ktos juz posiadl taka informacje.
Chris wykorzystuje uniwersalnie 3 rodzaje wyswietlaczy do tego TRX-a. HY28A ze zlaczem szeregowym, HY28A ze zlaczem rownoleglym, i najnowszy HY28B ktory ma oba te dwa zlacza. Jednak na tej najnowszym HY28B ma na swojej plytce zamontowany wyswietlacz LCD do gory nogami (przy matrycy to zaden problem), ale przez to jest on troche przesuniety w stosunku do dolnych przyciskow po zamontowaniu na plytce TRX-a. Dodatowo zlacza te do komunikacji w HY28B znajduja sie w innych miejscach, i trzeba to dostosowac montujac odpowiednio rezystory R"0" tylko nigdzie nie znalazlem w opisie ktore maja byc wlutowane a ktore nie. Nie moge tez doszukac sie a stronie informacji o nawinieciach drutu i ich srednicach na amidony.

Najnowszy soft obsługuje wszystkie trzy typy wyświetlaczy, trzeba tylko odpowiednio wlutować rezystory R0. Do wyświetlacza HY28B nie lutujemy żadnych rezystorów.
22-07-2014 21:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
****

Liczba postów: 549
Dołączył: 19-09-2013
Post: #37
RE: Transceiver wg. M0NKA
Gdyby filtry były strojone zniwelowalbyś ten rozrzut. Wtedy można probowac zestroić to na ucho nie trzeba mieć wobulatora. Jeśli ktoś znalazł bledy w dokumentacji to niech się tutaj z nami podzieli. Zaczne jako pierwszy. Blad w dokumentacji przy polaryzacji kondensatorow C5 i C6.


Załączone pliki Miniatury
İmage

Artur
22-07-2014 22:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 192
Dołączył: 18-11-2010
Post: #38
RE: Transceiver wg. M0NKA
Schemat w załączniku:
.pdf  mcHF_rf1_v02.pdf (Rozmiar: 1.88 MB / Pobrań: 1032)
23-07-2014 0:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 606
Dołączył: 20-09-2009
Post: #39
RE: Transceiver wg. M0NKA
A jaka to jest wersja płyty UI.
Ja mam wer 0.3 i są białe + po prawej stronie.
Można powiedzieć,że zmontowałem cały TRx i nie zauważyłem ani jednego błędu.
Wszystkie kondensatory użyte do filtrów LPF są na 100v i wszystkie mają wartości większe to pasmo przenoszenia jest niższe od wymaganego.To samo jest w BPF.
Pomiar szerokości pasma wykonuję tak:
Ustawiam Tx na 0,5W i załączam go S13 (tune) na wyjściu do gniazda antenowego daję trójnik a do trójnika 50 om i oscyloskop.Ustawiam krok na 10kHz i kręcę gałą E4 od 3.400Mhz do 3,800MHz.
Widać jak przenoszą filtry Na czas pomiaru BPF blokuję LPF.
Jest to sposób pomiaru mało elegancki ale skuteczny (przy braku wobulatora).

Andrzej
23-07-2014 4:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
****

Liczba postów: 549
Dołączył: 19-09-2013
Post: #40
RE: Transceiver wg. M0NKA
(22-07-2014 21:58)SP6LTP napisał(a):  Najnowszy soft obsługuje wszystkie trzy typy wyświetlaczy, trzeba tylko odpowiednio wlutować rezystory R0. Do wyświetlacza HY28B nie lutujemy żadnych rezystorów.
Ja to inaczej odczytuję:
Że do wyświetlacza właśnie trzeba przylutować rezystory "R0" do IM2 i IM0. Jeśli tego nie zrobisz będziesz musial wyświetlacz z powrotem wylutowac z PCB bo po jego zamontowaniu tych punktów juz nie dotkniesz lutownicą. Oto co napisał autor na Twitterze:
"important step before soldering the new HY28B LCD onto the #mcHF UI board - adjust the jumpers, IM2 and IM0 connected.

Nastepna sprawa. Nie wiecie dlaczego autor zaleca usuniecie czarnych podstawek z kondensatorow 220uF i po zalutowaniu potraktowanie ich klejem na gorąco?

Artur
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-07-2014 10:38 przez SP3OSJ.)
23-07-2014 10:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości