Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 7 Głosów - 4.29 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SP6AUO Online
Andrzej
****

Liczba postów: 603
Dołączył: 20-09-2009
Post: #21
RE: Transceiver wg. M0NKA
Myślę,że bez problemu możesz lutować detale.Ja budowałem po kolei Rx od głośnika do anteny i Tx od S13 do anteny.
Wszystko działa.Został mikrofon.Właśnie wpadła mi do głowy myśl.Chyba jest jakaś regulacja siły sygnału z mikrofonu.
Może mam ustawione na 0.Idę dłubać.
Jest.Właśnie zrobiłem QSO z SP2ZAO/2 .Dostałem 5,9.
Potrzebuję rozszyfrować skrót STG i WPM .
Pozdrawiam

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-07-2014 19:44 przez SP6AUO.)
19-07-2014 19:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,049
Dołączył: 02-02-2009
Post: #22
RE: Transceiver wg. M0NKA
WPM - Words Per Minute - szybkość klucza w grupach/minutę.

Andrzej czy mógłbyś tak zupełnie orientacyjnie oszacować koszt gratów na to radio (pcb, LCD + ważniejsze elementy). Kilku kolegów zastanawia się czy nie zbudować tej konstrukcji dlatego szacunkowy koszt jest ważny. Gdybyś mógł również napisać kilka zdań na temat Twojej oceny jakości odbiornika i funkcji DSP.

73 Adam
19-07-2014 20:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Online
Andrzej
****

Liczba postów: 603
Dołączył: 20-09-2009
Post: #23
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam Adamie.
Kosztów nie notowałem.Zepsułem jedną płytę UI i dwa stm32f407.Teraz dopiero dostałem przekaźniki oryginalne a wcześniej zakupiłem inne.Mam jeszcze do kupienia transformatorki. Co się dało to zastąpiłem podobnymi elementami.
Na razie jest tylko 3,7MHz bo tylko taką mam antenę. Znawcą nie jestem ale dsp mnie zadawala.Sygnał jest czysty i faktycznie przepuszcza tak jak nastawione.Ustawiam 2,6kHz i słucham.Na innych pasmach coś się dzieje.Bez anteny tło jest na 1s ale coś przemiata z częstotliwością około 1Hz i siłą na s3.Tak pyka.
Wybieram się do Burzenina,to może się spotkamy.

Andrzej
19-07-2014 20:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Online
Artur
****

Liczba postów: 521
Dołączył: 19-09-2013
Post: #24
RE: Transceiver wg. M0NKA
Posiadam takie czesci do TRX-a (na niektore jeszcze czekam), jakby ktos czegos potrzebował to niech do mnie napisze.

UA78M33CKVURG3 (zam. NCP5501DT33) 3zl
TLV2464CD 8zl
SN74LVC2G17 2,5zl
SN74LS145D 3,5zl
SN74CBT3253C 4zl
SI570 58zl
RD16HHF1 20zl
PMEG6010CEH 2zl
PMBFJ112 1,8zl
74HC4066 2,8zl
OPA2350UA 14zl
NDS356AP 2zl
MCP9801 6zl
MA4P7102F 13zl
LM2941CT 6zl
LM2931CDG 4zl
LM386M-1 3zl
ISP817XSM (zam. PC817) 1,5zl
DXT3150 2zl
CX2074NL 17zl
BFR93A 1zl
BAT54A 1zl
74LVC1G17SE-7 1zl
74LCX74M 1,5zl
74HCT02 2zl
WM8731 15zl
FOX924B-16.000 12zl
Micro włączniki 1zl
FERRYT T37-2 1,25zl

Artur
20-07-2014 0:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Online
Artur
****

Liczba postów: 521
Dołączył: 19-09-2013
Post: #25
RE: Transceiver wg. M0NKA
Mam jeden problem moze ktos juz posiadl taka informacje.
Chris wykorzystuje uniwersalnie 3 rodzaje wyswietlaczy do tego TRX-a. HY28A ze zlaczem szeregowym, HY28A ze zlaczem rownoleglym, i najnowszy HY28B ktory ma oba te dwa zlacza. Jednak na tej najnowszym HY28B ma na swojej plytce zamontowany wyswietlacz LCD do gory nogami (przy matrycy to zaden problem), ale przez to jest on troche przesuniety w stosunku do dolnych przyciskow po zamontowaniu na plytce TRX-a. Dodatowo zlacza te do komunikacji w HY28B znajduja sie w innych miejscach, i trzeba to dostosowac montujac odpowiednio rezystory R"0" tylko nigdzie nie znalazlem w opisie ktore maja byc wlutowane a ktore nie. Nie moge tez doszukac sie a stronie informacji o nawinieciach drutu i ich srednicach na amidony.

Artur
22-07-2014 12:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Online
Użytkownik
***

Liczba postów: 191
Dołączył: 18-11-2010
Post: #26
RE: Transceiver wg. M0NKA
Info o konfiguracji LCD pojawiło się tutaj:
https://twitter.com/M0NKA_/status/473869343726796800

Co do amidonów, w instrukcji jest umieszczone info o drucie 0.315 i ilościach zwojów (T) : İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-07-2014 13:33 przez GREG.)
22-07-2014 13:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Online
Andrzej
****

Liczba postów: 603
Dołączył: 20-09-2009
Post: #27
RE: Transceiver wg. M0NKA
Ja, nawinąłem drutem 0,5. Średnica nie ma znaczenia.Byle się zmieściło i u mnie 27 zwoje jest w jednej warstwie i jeszcze ma luz.To pozostałe tym bardziej się zmieszczą.

Andrzej
22-07-2014 14:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Online
Artur
****

Liczba postów: 521
Dołączył: 19-09-2013
Post: #28
RE: Transceiver wg. M0NKA
Z kad masz ta instrukcje? Ja znalazłem na stronie (do sciagniecia) tylko schematy blokowe komputera, jak polaryzować kondensatory na tej plytce, instrukcja składania wykonana przez G0MJI, TX Power Amplifier i schemat blokowy. Na nic więcej nie mogę trafic na stronie http://www.m0nka.co.uk/.

Artur
22-07-2014 14:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Online
Andrzej
****

Liczba postów: 603
Dołączył: 20-09-2009
Post: #29
RE: Transceiver wg. M0NKA
Home
Gallery
What is mcHF
Features
User Controls
LCD Controls
Hardware
Schematics
Local Oscillator
Bandpass Filters
RX Detector
TX Quad preamp
TX Mixer
TX Power Amplifier
Lowpass Filters
Antenna Switching
Power supply
Codec and Audio switching
Front Panel User Controls
Mcu, Power and Clocks
Software
Bootloader Install
Firmware Upgrade
CAT Control
Latest Releases
Source Code
TX Modulator process
Enclosure
Builders Guide
Order
About
To jest spis menu z jego strony.Tylko klikać i otwierać

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-07-2014 14:44 przez SP6AUO.)
22-07-2014 14:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Online
Artur
****

Liczba postów: 521
Dołączył: 19-09-2013
Post: #30
RE: Transceiver wg. M0NKA
Zgodnie z tym co napisał Andrzej interesuje mnie Hardware i Lowpass Filters i po otworzeniu
u mnie nie ma pelnych informacji o tym filtrze http://s29.postimg.org/czp77jh0n/filtr.png
fioletowa ramka to jest to co zamiescil GREG - roznica jest nazbyt widoczna.
GREG możesz zamiescic jeszcze screen filtru pasmowego?

Artur
22-07-2014 17:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: GREG, 5 gości