Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 7 Głosów - 4.29 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver wg. M0NKA
SQ7ACP Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 43
Dołączył: 17-12-2011
Post: #11
RE: Transceiver wg. M0NKA
Super Smile Andrzej możesz wrzucić kila fotek z budowy? Smile
14-06-2014 6:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 532
Dołączył: 20-09-2009
Post: #12
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam.
Informacja dla budujących.
Odbiornik działa.Pobór prądu 280mA.Zmontowany tor Rx od Q1 do głośnika.
Andrzej
Witam.
Opiszę jak dojść do zaprogramowania procesora.
1: Lutujemy stm32f407 na płycie UI (ja lutowałem lutownicą transformatorową mocą 45W i grotem z drutu srebrnego o średnicy 1mm )
2: Uzbrajamy ten procesor w to, co jest na 5 stronie " Mcu,power and clocks".
Zastosowałem generator FOX924B-16.000.
3: Montujemy gniazdo J11 Usb Dfu(mini usb) ze strony 3 " RF board interface and USB
4: Pobieramy plik mcHF_boot_0.0.0.9 .To jest gotowy plik do wgrania.
5: Pobieramy pakiet stsw-stm32080 .Po rozpakowaniu jest to program do wgrania bootloadera.
6: Montujemy przycisk S-4, oraz gniazdko P6. Zakładamy zworkę na P6(tylko do wgrania bootloadera).
7: Łączymy naszą płytę UI przez złącze USB Dfu z komputerem.Uruchamiamy program DfuSe Demo(v3.0.3) .Wciskamy i trzymamy S-4 (+ Band).
Podajemy +3,3V na pin26 a masę na pin30 gniazda P1.
Dalej wykonujemy jak w opisie instalacja bootloadera.
Programowanie wsadu np. mcHF_firm_0.181 wykonujemy programem mcHFManager_0.1 przez złącze mini usb (to samo J11) tylko bez zwory tak jak jest opisane w aktualizacji oprogramowania.
Nie potrzeba programu CoIDE.Nie potrzeba nic kompilować. W pakiecie mcHF_firm_0.181 jest plik mcHF_firm_0.181.bin. To jest ten plik który wgrywamy do procka.
Myślę, że to tyle,żeby się uporać z wgrywaniem.
Pozwoliłem sobie tu zamieścić opis,bo otrzymałem około 12 potwierdzeń o budowie m0nka.
Dziś zmontowałem filtry BPF. Rx działa na wszystkich pasmach.Nie ma żadnych burczeń ani stuków przy przestrajaniu.Mam tylko jeden problem.Przycisk POWER S-17 załącza radio ale nie wyłącza.Radio pobiera około 300mA.Jak próbuję wyłączyć, prąd spada do 100mA i tak trzyma. Wyświetlacz świeci na biało.
Co do oceny o odbiorze to muszę najpierw trochę obsłuchać.Filtry działają wyśmienicie.
Andrzej

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-06-2014 20:27 przez SP6AUO.)
27-06-2014 9:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LTP Offline
Zbyszek
***

Liczba postów: 164
Dołączył: 02-02-2010
Post: #13
RE: Transceiver wg. M0NKA
(29-05-2014 11:54)SQ5IZX napisał(a):  Witam

Z racji tego że pomagałem jednemu koledze w szukaniu przekaźników to podaję zamienniki omronów.

Hongfa HFD4/3-SR
Axicom IM01GR


-------------------------
Janusz

Uwaga odnośnie zamienników.

Autor M0NKA zastosował przekaźniki G6KU-2FY 3VDC, są to przekaźniki typu LATCHING, styki DPDT bistabilne tzw zatrzaskowe. (cena w Farnell 30zł.)
Odpowiedniki
Hongfa HFD4/3-LSR http://www.hongfa.com/pro/pdf/HFD4_en.pdf
Axicom - 5-1462037-3 - RELAY, 2A, DPDT http://www.farnell.com/datasheets/1670687.pdf
Te ostatnie są o wiele tańsze ( 10zł Farnell ), ale trzeba wygiąć i skrócić styki.
01-07-2014 13:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 532
Dołączył: 20-09-2009
Post: #14
RE: Transceiver wg. M0NKA
Trochę już obsłuchałem .
Na 14MHz pojawia się stały stukot o sile S3 z częstotliwością około 1Hz.
Na 28MHz ten stukot pyk pyk pyk co sekundę jest już na poziomie S9 +40 db.
Na razie nie wiem co zrobić.
Jestem na poziomie montażu Pa Tx.
Na wejściu T5 jest amplituda 2Vpp, na 3,7MHz.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-07-2014 14:48 przez SP6AUO.)
01-07-2014 14:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 532
Dołączył: 20-09-2009
Post: #15
RE: Transceiver wg. M0NKA
Informacja dla budujących m0nka.
Trzeba zmontować wersję z generatorem U5.
W wersji z kwarcem Y1 program mcHF Manager nie widzi bootloadera,mimo
że jest wgrany.

Andrzej
09-07-2014 22:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
****

Liczba postów: 420
Dołączył: 19-09-2013
Post: #16
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam
Jestem tu nowy. Buduje i posiadam wszystkie polprzewodniki oprócz (tego szukam) SI570, diody MA4P7102F, i transformatorkow CX2074NL.
Może z kims się powymieniam? Wszystko jest do kupienia w digikey ale nie wiem czemu nie mogę zaplacic (nabrałem części za $200) visa credit
Karzą skontaktować się z bankiem bo transakcja placenia nie przechodzi. Karta w BZWBK. Być może spowodowane jest to podwojna autoryzacja karta i token. Informacja dla tych co wykorzystują HY28B zamiast HY28A nie drukujcie panela przedniego bo nie będzie Wam pasowal. Trzeba przeprojektować gniazdo LCD: http://s14.postimg.org/bsze0peip/image.jpg

Artur
15-07-2014 23:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
****

Liczba postów: 420
Dołączył: 19-09-2013
Post: #17
RE: Transceiver wg. M0NKA
Ja z karta Vica poradziłem sobie. Po prostu bank ją zablokowal bo za dużo kupowałem w ostatnim czasie za granicą, i decydenci stwierdzili ze mogą to być podejrzane platnosci. Andrzej poradziles sobie z tym pykaniem? Widze ze kupiles dwa procesory czy składasz od razu dwa TRX'y? Dzisiaj zaczynam Ciebie gonic już mam wlutowany procesor: http://s1.postimg.org/60fogr6in/image.jpg
Pytanie, czy programować mogę w każdym momencie (louder i program)? Bo nie mam jeszcze generatora 16MHz a mam pelno innych elementow do montażu?

Artur
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-07-2014 11:20 przez SP3OSJ.)
19-07-2014 11:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 169
Dołączył: 18-11-2010
Post: #18
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam,
Bez generatora nie ruszysz dalej Smile
U mnie prace stanęły. Problemem jest kwarc Y1. Zmieniłem już 14 sztuk, i nie można wgrać bootloadera. Proponuję od razu instalować generator U5. Czekam na przesyłkę z Uniprod gdzie zakupiłem dużo elementów do tego TRX taniej niż w farnell. Generator i WM8731 są tańsze.
Pozdrawiam
Grzegorz
19-07-2014 13:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 532
Dołączył: 20-09-2009
Post: #19
RE: Transceiver wg. M0NKA
Witam.
Boodloader można wgrać tylko z generatorem 16Mhz bez żadnych problemów.
Z kwarcem trzeba ustawić fusebity.Tu się nie wypowiadam.
TRx jest uruchomiony.Na wyjściu Tx na Full jest około 11W.(Miernik swr power meter) Pobór prądu 2,1A
Na zakresie 0.5W mój oscyloskop pokazuje 20Vpp.
Na zakresie 1W - 25Vpp, 2W - 35Vpp, 5W - 50Vpp, full - brak możliwości pomiaru.
To było uruchamiane przyciskiem S13.Tu wszystko działa prawidłowo.
Problem jest tu: wciskam PTT w J3, Tx się włącza ale wejście MIC_IN = 0V(pin17).
Brak napięcia chyba 3V na pin17 nie uruchomi mikrofonu.
Zaczęły się schody.
Tak, to jest moja druga płyta UI którą zmontowałem.
Błędy szybkości, spowodowały uszkodzenia nie do naprawy.
Mam tylko antenę INVERTED V nastrojoną na 3,72MHz. w tym zakresie stuków nie słyszę.Na wyższych bez anteny stuki są.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-07-2014 16:25 przez SP6AUO.)
19-07-2014 16:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
****

Liczba postów: 420
Dołączył: 19-09-2013
Post: #20
RE: Transceiver wg. M0NKA
Ja wiem ze bez generatora nie można wgrywać softu. Moje pytanie jest takie czy mogę budowac dalej (bezkarnie wlytowywac elementy) bez zaprogramowanego procesora. Chodzi mi o to ze jak będę miał już generator to nie będę musial wylutowywac elementow bo się układ nie będzie chciał zaprogramować bo będzie na pinach widział zalutowane elementy które będą mu w porogramowaniu bootloadrera przeszkadzalo. Andrzej czy modyfikowales zlacze P1. M0NKA chyba stosuje inne głębokie gniazdo laczac te dwie plytki goldpinem a Ty stosujesz gniazdo precyzyjne 1x30pin SIP, które jest krótsze.

Artur
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-07-2014 19:52 przez SP3OSJ.)
19-07-2014 18:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości