Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator NA200
BUBAMUBA Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 25
Dołączył: 15-03-2016
Post: #31
RE: Analizator NA200
Mam pytanie. Czy dobrze poznaje że w nwt200 jak i w na200 DDS jest znacząco przetaktowany ?? Że wewnętrzny zegar chodzi na 30MHz x20 czyli na 600MHz zamiast 400 i dzięki temu na wyjściu możemy wycisnąć 240MHz zamiast 160 MHz ?
22-03-2016 12:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 520
Dołączył: 02-11-2010
Post: #32
RE: Analizator NA200
Dokładnie tak jest. 200MHz wystarczy hi. Przeczytaj post 11 w tym wątku. Zamieszczony jest schemat.
22-03-2016 16:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9AWP Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 78
Dołączył: 22-10-2015
Post: #33
RE: Analizator NA200
(18-03-2016 14:21)BUBAMUBA napisał(a):  Dobra przepraszam za nieuwage spojrzałem na datę dołączenia autora a nie na datę umieszczenia posta więc wracam do pierwszego pytania o gerbery lub PCB

Przyłączam się do pytania - chętnie nabyłbym komplet płytek lub na podstawie gerberów zamówiłbym wykonanie.
Patrząc na zbiory z tej strony http://www.dl4jal.eu/fw.htm - to który firmware jest dla NA200
z tego linka http://www.dl4jal.eu/fwnwt/fw_120_2.hex czy z tego http://www.dl4jal.eu/fwnwt/fw_119_2.hex

73 Wojtek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-11-2016 19:47 przez SP9AWP.)
07-11-2016 10:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 401
Dołączył: 18-06-2009
Post: #34
RE: Analizator NA200
Witam

Ma pytanie czy może ktoś mi podać typ obudowy dysku HDD , która wykorzystana została jako obudowa NA200 , mam na myśli obudowę z początku wątku na temat NA200

z góry dzięki za informacje

Pozdrawiam

Andrzej
20-01-2017 17:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
**

Liczba postów: 92
Dołączył: 26-01-2013
Post: #35
RE: Analizator NA200
Przekaźnik AZ850-12 widoczny na zdjęciach według datasheet ma inaczej wyprowadzenia . Czy 2 nóżki zostały usunięte z przekaźnika?
jCzy generator 32MHz mogę zastosować w NA200 , który firmware wybrać bo się pogubiłem .
Posiadam też 100MHz ale tego to pewnie się nie da użyć?

(18-03-2018 12:58)SP8GPQ napisał(a):  jCzy generator 32MHz mogę zastosować w NA200 , który firmware wybrać bo się pogubiłem .
Posiadam też 100MHz ale tego to pewnie się nie da użyć?

Mam już generator 30MHz a le nie wiem który hex należy wprowadzić do PIC16F876?
Proszę o info.
09-05-2017 19:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
**

Liczba postów: 92
Dołączył: 26-01-2013
Post: #36
RE: Analizator NA200
U mnie wyszło coś takiego jak na rysunkach. Na 50 MHZ garb .Dziwny ten wykres przy rozwartym 100db . Chyba coś nie tak z kalibracją zrobiłem . No i widoczna 2 harmoniczna .
.pdf  out_rozwarty.pdf (Rozmiar: 17.3 KB / Pobrań: 61)
.pdf  out_zwarty.pdf (Rozmiar: 18.19 KB / Pobrań: 52)
.pdf  out20.pdf (Rozmiar: 18.52 KB / Pobrań: 58)
.pdf  out20_1.pdf (Rozmiar: 19 KB / Pobrań: 39)
.pdf  out40.pdf (Rozmiar: 18.73 KB / Pobrań: 44)
.pdf  out40_1.pdf (Rozmiar: 20.77 KB / Pobrań: 46)
Pomiar charakterystyki BPF bez włączonego żadnego pasma. Widoczny "garb" na około 50MHz.
.pdf  out_bez obwodów.pdf (Rozmiar: 17.05 KB / Pobrań: 43)
Filtry są wykonane na płytce kolegi sp2dmb w wersji na dławikach SMD (Maritex) Proszę nie oceniać charakterystyki bo filtry będą dopiero strojone.Prosił bym o ocenę przebiegów pod kątem działania NA200.
Mam niejasność co do podłączenia pinu 7 procesora . Na zdjęciu Maćka sp5cgi jest pin 7 podłączony do wyjścia AD8310 , czyli równolegle do wyprowadzenia pin AN0 procesora .Natomiast na zdjęciu nie widzę podłączonego zasilania modułu AD8310. Proszę o podpowiedź jak to ma być . Czy obydwa moduły mają być zasilone.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-04-2018 19:06 przez SP8GPQ.)
11-04-2018 22:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
**

Liczba postów: 92
Dołączył: 26-01-2013
Post: #37
RE: Analizator NA200
Czy ktoś może mi racjonalnie wyjaśnić skąd taka dynamika NA200 . Jaki jest powód .
podaję dwie charakterystyki tego samego filtru . Jedna mierzona NA200 a druga chńskim NWT7.
.pdf  out_NWT7_Chinczyk.pdf (Rozmiar: 19.32 KB / Pobrań: 81)
.pdf  out_BPF_SMD_NA200.pdf (Rozmiar: 19.87 KB / Pobrań: 85)
To samo na AD8310.
.pdf  out_BPF_SMDNA200_AD9310.pdf (Rozmiar: 19.66 KB / Pobrań: 74)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-04-2018 17:48 przez SP8GPQ.)
14-04-2018 17:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7GVU Offline
Marcin
***

Liczba postów: 141
Dołączył: 19-06-2011
Post: #38
RE: Analizator NA200
Interesujący projekt. Ja również chętnie bym przygarnął plik PCB chyba, że ktoś ma gotową płytkę na sprzedaż.
Patrząc na dynamikę pomiarów nabrałem chęci na zastąpienie mojego NWT-7.

Tadku, wydaje mi się, że kwestia jest w jakości projektu i dbałości o szczegóły - przecieki RF przede wszystkim, zachowane zasady projektowania w.cz. . Wydaje mi się również, że chińczyk produkuje NWT troche po swojemu - stosuje dodatkową przemianę. To może tłumaczyć różnicę. Ale tu nie jestem pewny do końca - gdzieś kiedyś czytałem i mi się kojarzy.

Generalnie uznałbym wyniki z NA200 za bardziej wiarygodne.
16-04-2018 9:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
**

Liczba postów: 92
Dołączył: 26-01-2013
Post: #39
RE: Analizator NA200
Z datashit AD8307 wynika , że Osiągnięcie 100dbm jest niemożliwe . U mnie przy rozwartych wejściach na pinie nr 4 US jest napięcie 0,21V co by odpowiadało dynamice trochę poniżej 90dbm . W moim NA200 jest -120dbm , według mnie to jakiś błąd aplikacji . Firmware raczej wykluczam ponieważ jest tak po wymianach na trzech układach , w tym z indeksem "a".
Na dodatek ta niewiarygodna moc na wyjściu . İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-04-2018 12:26 przez SP8GPQ.)
16-04-2018 11:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7GVU Offline
Marcin
***

Liczba postów: 141
Dołączył: 19-06-2011
Post: #40
RE: Analizator NA200
Pytanie, czy to napięcie dociera do procesora. Może gdzieś po drodze jest przerwa. Takie wyniki pomiaru mocy nie maja prawa mieć miejsca!
16-04-2018 12:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości