Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
radmor 3013 - przestrojenie na pasmo 2m
SO3ALG Offline
Nikoloz
***

Liczba postów: 156
Dołączył: 07-10-2013
Post: #1
radmor 3013 - przestrojenie na pasmo 2m
Witam,

Ostatnio dostałem radiotelefon Radmor 3013/9 .
Był bez kwarców kanałowych.
Po średnicy cewek i numerze, odczytałem, że to radmor na 40MHz.
Bardzo chcę go przystosować do pracy na 144MHz z syntezą.
Wiem wiem, 40MHz jest daleko od 144MHz.
Mimo to chce przestroić, nawet jeśli to nie jest opłacalne(w końcu kilkadziesiąt cewek i kondensatorów pozmieniać to nie problem).
Problem w tym, że nie mam ani schematu tego radmora na 40MHz , ani instrukcji - nic.
Najpierw zacznę od tego wzmacniacza. Jest w nim 8 cewek.
I może ktoś poda jakieś wzory jak obliczyć wartości cewek do tego pasma 2 m, bo za bardzo nie wiem jak zacząć(oczywiście w sensie wzmacniacza , bo zaczynałem z mocnymi nadajnikami na pasmo 3 metry).
Jeśli chodzi o syntezę, to sugestie mile widziane, chociaż widziałem syntezę sq1ftb.

Zamieszczam zdjęcia murzyna - proszę mi na nich objaśnić modyfikacje(przez dropbox-a):
https://www.dropbox.com/s/i5ofbx8dlzg61qr/DSCN7256a.jpg
https://www.dropbox.com/s/n4k09v625o105wv/DSCN7257a.jpg
https://www.dropbox.com/s/cado80qw0iliw60/DSCN7262a.jpg
https://www.dropbox.com/s/q0jntd6lcdhv80p/DSCN7263a.jpg
https://www.dropbox.com/s/bgpdbamnlx80tvc/DSCN7267a.jpg

Pozdrawiam
Na pewno nikt mi nie pomoże?

Jestem w klubie krótkofalowców SP3PGR.
Interesowałem się nadajnikami FM(pasmo 3 metry). Od niedawna interesuję się nadajnikami na fale krótkie.
http://blogiceo.nq.pl/niko/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-12-2013 17:42 przez SO3ALG.)
20-12-2013 20:35
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9OYT Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 15
Dołączył: 09-02-2012
Post: #2
RE: radmor 3013 - przestrojenie na pasmo 2m
Sam zauważyłeś, że przestrojenie nie będzie opłacalne, ale krótkofalarstwo to w końcu hobby a nie biznes Smile. Mozaika płyty odbiornika i nadajnika jest taka sama, stopień mocy możesz wywalić i budować nowy. Będziesz musiał przerobić całe wejście , powielacze heterodyny i dużą część nadajnika. Zrobiłem to raz w życiu i o dziwo radio nawet jakoś gadało (szału nie było) Wydaje mi się, że lepszym (prostszym w realizacji) rozwiązaniem jest zrobienie nowej głowicy w. cz. z przemianą na 10,7 (pośrednią i niską masz gotową), i podobna sprawa z nadajnikiem. Tu masz gotowy tor mikrofonowy, modulator na 10,7 i mieszacz na UL1042. To jest do wykorzystania. Resztę nadajnika raczej zrób od podstaw. Znajdziesz w sieci trochę opracowań, które da się zaadaptować. Jeżeli znajdę instrukcję serwisową mogę podesłać skany ważniejszych stron (całość to spora książka).
22-12-2013 19:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4BJO Offline
Karol
***

Liczba postów: 111
Dołączył: 09-12-2010
Post: #3
RE: radmor 3013 - przestrojenie na pasmo 2m
Zapłać za przesyłkę to dam Ci pod choinkę dwie płyty nadajnika i płytę odbiornika oraz wzmacniacz mocy na pasmo, o ile dobrze pamiętam, 148 MHz. Kwarce niestety musisz sobie sam zorganizować (lub zbudować syntezę).
22-12-2013 20:41
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SO3ALG Offline
Nikoloz
***

Liczba postów: 156
Dołączył: 07-10-2013
Post: #4
RE: radmor 3013 - przestrojenie na pasmo 2m
*SP9OYT - Wlasnie, mi nie chodzi o biznes tylko o lacznosci
Czy mozesz dokladnie opisac w jaki sposob to przestroiles?

*SQ4BJO - Dziekuje za wsparcie "czesciowe", szczegoly uzgodnimy na PW
Jesli chodzi o kwarce to nie przepadam za nimi, moge zrobic nawet synteze, byle tylko nie korzystac z nieprzestrajalnych kwarcow.

Tak na marginesie - czy ma ktos na sprzedaz trymery do mocnego w.cz. ? (wszystkie moje trymery beda sie palic gdy podniose moc do 3 Watt)

Jestem w klubie krótkofalowców SP3PGR.
Interesowałem się nadajnikami FM(pasmo 3 metry). Od niedawna interesuję się nadajnikami na fale krótkie.
http://blogiceo.nq.pl/niko/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-12-2013 14:30 przez SO3ALG.)
23-12-2013 14:30
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 468
Dołączył: 05-04-2010
Post: #5
RE: radmor 3013 - przestrojenie na pasmo 2m
Też mogę podarować murzyna kwarcowego z VHF.

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
23-12-2013 17:00
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SO3ALG Offline
Nikoloz
***

Liczba postów: 156
Dołączył: 07-10-2013
Post: #6
RE: radmor 3013 - przestrojenie na pasmo 2m
*SQ6ADE - Dziekuje, bardzo milo, ze ty tez chcesz mi podarowac murzynka na VHF-a Smile
Dobrze miec dwa murzynki, zeby w razie problemow wiedziec jak mial czesci nieprzerabiany murzyn.

Jestem w klubie krótkofalowców SP3PGR.
Interesowałem się nadajnikami FM(pasmo 3 metry). Od niedawna interesuję się nadajnikami na fale krótkie.
http://blogiceo.nq.pl/niko/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-12-2013 19:26 przez SO3ALG.)
23-12-2013 19:26
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2IPT Offline
Jakub
***

Liczba postów: 227
Dołączył: 01-03-2012
Post: #7
RE: radmor 3013 - przestrojenie na pasmo 2m
Kwarce nieprzestrajalne? To jak niby dziala mi Yaesu FT-7 czy Icom IC-202? Wink

Nie panikujesz przesadnie z tymi trymerami? 3 W to jest zadna moc, jakikolwiek powinien zadzialac.

pz
23-12-2013 19:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SO3ALG Offline
Nikoloz
***

Liczba postów: 156
Dołączył: 07-10-2013
Post: #8
RE: radmor 3013 - przestrojenie na pasmo 2m
Z tymi kwarcami to chodzilo mi o generatory kwarcowe stosowane w radmorach, ktore sa prawie nie przestrajalne.
Bardzo odobaja mi sie trymerki troszke wieksze - zabudowane(z tego co gdzies przeczytalem byly to philips-owskie) - nie ma niebezpieczenstwa zwarcia rotora ze statorem kondensatora(bo zwarcie grozi zniszczeniem tranzystora mocy).

Jestem w klubie krótkofalowców SP3PGR.
Interesowałem się nadajnikami FM(pasmo 3 metry). Od niedawna interesuję się nadajnikami na fale krótkie.
http://blogiceo.nq.pl/niko/
23-12-2013 21:00
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2IPT Offline
Jakub
***

Liczba postów: 227
Dołączył: 01-03-2012
Post: #9
RE: radmor 3013 - przestrojenie na pasmo 2m
Jakie masz? Te oryginalne od Radmora? Jesli tak to nie wymieniaj ich - sa swietnej jakosci. Musialbys sie bardzo mocno postarac zeby powyginac je na tyle zeby zrobic zwarcie.

pz
23-12-2013 21:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9OYT Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 15
Dołączył: 09-02-2012
Post: #10
RE: radmor 3013 - przestrojenie na pasmo 2m
Przestrojenie, a raczej przeróbka radiotelefonu w moim wykonaniu polegała na przebudowaniu wejścia i heterodyny do pożądanego pasma. Konieczna jest wymiana kondensatorów (z serwisówką to mały problem- uwaga na druk dwustronny z metalizacją otworów) przewinięcie cewek (zostaje chyba po 3 zwoje) i wymiana rdzeni (oryginalnie POLFER materiał U11). Przebudowy wymaga również wzmacniacz wejściowy. Podobnie w nadajniku. Roboty jest masa, a efekt niepewny. Naprawdę łatwiej będzie zrobić nową głowicę z przemianą. Roboty mniej, a efekt pewny. Z kwarcami trudno się mierzyć bo dostępność jest marna (chyba, że masz coś w szufladzie Smile). Jeżeli zastosujesz syntezę, w zasadzie masz 134 MHz dla odbiornika i gotowe 145 MHz dla nadajnika. Tor nadajnika adaptuj z czegoś innego. Powodzenia w dłubaniu.
24-12-2013 0:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości