Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
radmor 3013 - przestrojenie na pasmo 2m
SO3ALG Offline
Nikoloz
***

Liczba postów: 156
Dołączył: 07-10-2013
Post: #11
RE: radmor 3013 - przestrojenie na pasmo 2m
* SP2IPT - Chodzi mi o to, ze mozna zewrzec srubokretem podczas strojenia te kondensatory - i tranzystor martwy Sad
Moj blaszak 3011 ma takie zabudowane ze srubka do krecenia , a radmor 3013 ma takie niezamkniete trymerki - troche trzeba uwazac podczas strojenia.

* SP9OYT - A jaka glowice mi polecasz - dla mnie wazny jest duzy zakres przestrajania oraz Synteza pll. Jakie znasz projekty(takie nie do zamowienia , tylko do zroienia) syntez PLL na pasmo 2m, z posrednia dla odbiornika? Potrzebuje gotowego programu, bo nie znam sie na programowaniu.

Jestem w klubie krótkofalowców SP3PGR.
Interesowałem się nadajnikami FM(pasmo 3 metry). Od niedawna interesuję się nadajnikami na fale krótkie.
http://blogiceo.nq.pl/niko/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-12-2013 12:47 przez SO3ALG.)
24-12-2013 12:47
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2IPT Offline
Jakub
***

Liczba postów: 229
Dołączył: 01-03-2012
Post: #12
RE: radmor 3013 - przestrojenie na pasmo 2m
Trymerow nie stroi sie wkretakiem.
Do tego celu sluza tzw. "stroiki" - najlepiej jakby byly z koncowka z cyrkonii - wtedy beda bardzo wytrzymale i dlugo posluza. Plastikowe sa tansze, ale znacznie szybciej sie zuzywaja.
Zobacz np. http://www.tme.eu/pl/details/wkc-tm1.3/s...newbrand/# swoje kupilem kiedys od Chinczyka, za komplet zaplacilem jakas przyzwoita cene - znacznie taniej niz po jednym w TME Smile

pz
24-12-2013 16:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SO3ALG Offline
Nikoloz
***

Liczba postów: 156
Dołączył: 07-10-2013
Post: #13
RE: radmor 3013 - przestrojenie na pasmo 2m
A o tym nie wiedzialem, chyba pora sie w takowy zaopatrzyc.

Nadal potrzebuje informacji o tej glowicy - schematu z opisami.
Czy mowiac glowica macie na mysli generatorek + synteza , to cos http://sq1ftb.prothost.pl/projekty/lm7001/Synteza.pdf ?
Pisalem do autora projektu o layout plytki do metody zelazkowej, ale nie odpowiada.
Czy posiada ktos projekt tej plytki(w eagle), bo mysle juz na powaznie nad wykonaniem tego ustrojstwa?

Jestem w klubie krótkofalowców SP3PGR.
Interesowałem się nadajnikami FM(pasmo 3 metry). Od niedawna interesuję się nadajnikami na fale krótkie.
http://blogiceo.nq.pl/niko/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-12-2013 21:33 przez SO3ALG.)
24-12-2013 21:33
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4BJO Offline
Karol
***

Liczba postów: 118
Dołączył: 09-12-2010
Post: #14
RE: radmor 3013 - przestrojenie na pasmo 2m
Ni , nie to.

Głowica jest narysowana na stronie 13 w/w instrukcji pod nazwą blok w.cz (głowica)
25-12-2013 13:19
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SO3ALG Offline
Nikoloz
***

Liczba postów: 156
Dołączył: 07-10-2013
Post: #15
RE: radmor 3013 - przestrojenie na pasmo 2m
Prosze o zamieszczenie schematu z wsadami i opisami jakiejkolwiek dobrej , testowanej syntezy pll na pasmo 2 metry na scalaku tsa5511 - akurat takiego mam w szufladzie. Czy naprawde nikt nie ma tego nieszczesnego projektu tej plytki do syntezy sq1ftb na lm7001 ?

Jestem w klubie krótkofalowców SP3PGR.
Interesowałem się nadajnikami FM(pasmo 3 metry). Od niedawna interesuję się nadajnikami na fale krótkie.
http://blogiceo.nq.pl/niko/
26-12-2013 22:18
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 397
Dołączył: 18-06-2009
Post: #16
RE: radmor 3013 - przestrojenie na pasmo 2m
Cześć

w załączniku masz to co chcesz :-)

nie testowałem tego

pozdrawiam

Andrzej


Załączone pliki
.rar  pll_sq1ftb.rar (Rozmiar: 1.21 MB / Pobrań: 390)
27-12-2013 1:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SO3ALG Offline
Nikoloz
***

Liczba postów: 156
Dołączył: 07-10-2013
Post: #17
RE: radmor 3013 - przestrojenie na pasmo 2m
Dziekuje. Naprawde tego mi bylo trzeba Smile
Czy ktos uzywal tego w murzynku?

Jestem w klubie krótkofalowców SP3PGR.
Interesowałem się nadajnikami FM(pasmo 3 metry). Od niedawna interesuję się nadajnikami na fale krótkie.
http://blogiceo.nq.pl/niko/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-12-2013 19:25 przez SO3ALG.)
27-12-2013 11:55
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HF8V Offline
Tomek
**

Liczba postów: 71
Dołączył: 27-01-2013
Post: #18
RE: radmor 3013 - przestrojenie na pasmo 2m
Swojego czasu wykonałem podobny projekt HF-2268, przerobiłem murzynka na skaner 40-868 MHz, sterownik zrobiłem na ATTINY2313, synteza na TSA5512 (w głowicy Philipsa CD1516L) to praktycznie to samo, plus druga pomocnicza na SAA1057. Jeśli Cię to interesuje moge posłać kod i żródła, tylko ze schematami będzie problem bo mam gdzieś na kartkach albo wogóle.

Najlepszy rodzaj Polaka to Polak katyński

twitter.com/hf8v
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-01-2014 23:34 przez HF8V.)
05-01-2014 23:34
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SO3ALG Offline
Nikoloz
***

Liczba postów: 156
Dołączył: 07-10-2013
Post: #19
RE: radmor 3013 - przestrojenie na pasmo 2m
Prosze Cię Tomku , podeślij mi te schematy , źródła i kody.
W domu mam TSA5511 , SAA1057 i ATTINY2313.
Na jakie to było modulacje?

Jestem w klubie krótkofalowców SP3PGR.
Interesowałem się nadajnikami FM(pasmo 3 metry). Od niedawna interesuję się nadajnikami na fale krótkie.
http://blogiceo.nq.pl/niko/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-01-2014 21:54 przez SO3ALG.)
06-01-2014 21:54
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HF8V Offline
Tomek
**

Liczba postów: 71
Dołączył: 27-01-2013
Post: #20
RE: radmor 3013 - przestrojenie na pasmo 2m
Postaram się ucyfrowić i uzupełnić schematy i wrzucę za jakiś czas pod ten link: http://sp8wjt.cba.pl/hf-2268.html

Projekt wykorzystuje całego Radmora, czyli tylko FM, filtry wejściowe są przestrojone z 44 MHz na 38,9 MHz a powielacze na 28 MHz. To ma takie zalety że nie musisz wymieniać wszystkich elementów odsprzęgających zasilania w odbiornika (dosć pracochłonne). Jeśli chcesz wykonać jako skaner to musisz mieć jakąś głowicę pełnozakresową, lub możesz zmodyfikować projekt i zrobić na wybrane pasmo, wtety musisz wykonać syntezę na TSA 5511 na jakąś częstotliwość i pasmowy wzmacniacz w.cz. Modyfikacja kodu sterujacego będzie już prosta, wystarczy tylko dodać ograniczenia zakresu, zmienić pośrednie itd....

Najlepszy rodzaj Polaka to Polak katyński

twitter.com/hf8v
12-01-2014 13:37
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości