Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przełącznik antenowy prawie bezprzewodowy.
SQ5IZX Offline
Janusz
*

Liczba postów: 25
Dołączył: 23-06-2009
Post: #1
Przełącznik antenowy prawie bezprzewodowy.
Witam

Poszukując projektów przełączników antenowych znalazłem ciekawe rozwiązanie.
Przełącznik w którym zasilanie jest puszczone przez kabel koncentryczny.

http://www.hayseed.net/~jpk5lad/K5LAD%20...-Vol33.htm

Przymierzam się do wykonania takiego cuda Smile
15-11-2013 1:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Online
Piotr
*****

Liczba postów: 915
Dołączył: 28-06-2009
Post: #2
RE: Przełącznik antenowy prawie bezprzewodowy.
Pomysł można wykorzystać do optymalizacji liczby przekaźników w filtrach pasmowych/dolnoprzepustowych, jak z powodzeniem zrealizowano w transiwerze f-my Skati/Plessey.
15-11-2013 8:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3IQ Offline
Bogdan
****

Liczba postów: 254
Dołączył: 23-10-2011
Post: #3
RE: Przełącznik antenowy prawie bezprzewodowy.
Ten "prawie bezprzewodowy przełącznik" posiada podstawową wadę. Antena nie wybrana w danej chwili przełącznikiem, nie jest uziemiona. Podłączanie długich anten (np.dipol na 80 metrów) w okresie letnim, może spowodować minimum uszkodzenie przekaźnika lub całego przełącznika. Można często zauważyć w okresie burzowym, jak na wtyczce od fidera kabla koncentrycznego 50 Om potrafi potężnie iskrzyć. Poza tym przełącznik ten, nawet po wyłączeniu zasilania nie odłącza anteny nr "0". Może to spowodować spustoszenie w odbiorniku w czasie burzy, jeśli jest tylko podłączona antena.
15-11-2013 9:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Online
Piotr
*****

Liczba postów: 915
Dołączył: 28-06-2009
Post: #4
RE: Przełącznik antenowy prawie bezprzewodowy.
Elektrycznie jest poprawnie - antena 0 to podstawowa antena włączona domyślnie bez zasilania przekaźników. Zabezpieczenie i tak powinno być przy wejściu kabla do budynku - też domyślnie. Co nie oznacza, że nie można tego zrobić lepiej. I tu pole do eksperymentów...
15-11-2013 10:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EJT Offline
Marcin
****

Liczba postów: 294
Dołączył: 06-05-2011
Post: #5
RE: Przełącznik antenowy prawie bezprzewodowy.
Ponieważ się nudzę bo choruję w domu, a nie mogę się zająć trudniejszymi sprawami z powodu samopoczucia, postanowiłem się wtrącić ...
(15-11-2013 9:30)SP3IQ napisał(a):  ... posiada podstawową wadę. Antena nie wybrana w danej chwili przełącznikiem, nie jest uziemiona....
mam na to radę, ale nie za darmo - a mianowicie kosztem jednego wyjścia antenowego.
(15-11-2013 9:30)SP3IQ napisał(a):  .... Poza tym przełącznik ten, nawet po wyłączeniu zasilania nie odłącza anteny nr "0".
1. A może antenę nr "zero" potraktować dosłownie jako ZERO i jej nie podłączać, czyli z jednej anteny zrezygnować - jeśli nam akurat nie zależy mocno na 4 antenach.
2. Podejrzewam, że podczas burzy/nie używania radiostacji odłączane jest zasilanie przełącznika i przełącznik wskakuje nam na antenę ZERO (można jej gniazdo uziemić na stałe) i wszystkie anteny są uziemione za pomocą dodatkowego podwójnego przekaźnika oraz dzięki wykorzystaniu nieużywanej połówki już zamontowanego. Schemat w załączeniu.

Zielone kable to moje wypociny.


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-11-2013 14:23 przez SP4EJT.)
15-11-2013 14:21
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 468
Dołączył: 05-04-2010
Post: #6
RE: Przełącznik antenowy prawie bezprzewodowy.
Drobna uwaga do schematu - można dołożyć jeszcze jedną czerwoną diodkę LED równolegle do tej, która wskazuje czy bezpiecznik OK.W odwrotną mańkę oczywiście. Będzie poprawniej.

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-11-2013 19:01 przez SQ6ADE.)
15-11-2013 19:01
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Online
Piotr
*****

Liczba postów: 915
Dołączył: 28-06-2009
Post: #7
RE: Przełącznik antenowy prawie bezprzewodowy.
Nie kumam. Co będzie poprawniej i po co ta dioda ?
15-11-2013 19:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 468
Dołączył: 05-04-2010
Post: #8
RE: Przełącznik antenowy prawie bezprzewodowy.
W tekście z linku opisane po co ona ta jedna znaczy :

The red LED on the control box only indicates on indoor switch positions 2 and 4 due to the different polarity of the voltage going up the line in position 3 and lack of any voltage in position 1 (no voltage so no relays energized). I thought this was sufficient because the red LED only lets me know that the fuse had not blown. No red indication in any position lets me know that I need to check the fuse.

Znaczy że świeci ino w 2 pozycjach przełącznika sprawdzając czy fus się nie zjarał.
Nigdy nie sprawdzałem jakie napięcie w kierunku zaporowym wytrzymuje leda
ale robiąc takie podświetlane włączniki światła na 230V na LED trza było dać 2 LED przeciwsobnie albo dołożyć diodkę zwykłą bo inaczej TRACH Smile

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-11-2013 21:46 przez SQ6ADE.)
15-11-2013 21:46
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2IPT Offline
Jakub
***

Liczba postów: 221
Dołączył: 01-03-2012
Post: #9
RE: Przełącznik antenowy prawie bezprzewodowy.
Jeszcze lepiej dwukierunkowego LEDa - cztery w jednym Smile

pz
15-11-2013 23:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości