Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 3.67 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Heniek - czyli prosty DDS z grafiką
SP3VPA Offline
Tadeusz
*

Liczba postów: 35
Dołączył: 12-08-2009
Post: #41
RE: Heniek - czyli prosty DDS z grafiką
Witam.
Wieczorem sprawdzę. Dzisiaj porównałem bardzo pobieżnie obie biblioteki i rzeczywiście są różne zapisy w zadeklarowanym kontraście. Być może to była przyczyna braku wyświetlania. Co zaś tyczy biblioteki encodera to niczego nie zmieniałem samej biblioteki też nie. Była oryginalna jak w projekcie Heńka. Zobaczę dopiero dzisiaj jak podłączę wszystko. Zmiany nie będą trudne bo mam to zrobione na kanapkę tak jak widziałem u Michała. Całość składa się z trzech płytek wielkości wyświetlacza oddzielonych dystansami a łączonych za pomocą złącz kołkowych. Spróbuję wieczorem zrobić jakieś zdjęcia i je zamieścić.
Pozdrawiam - Tadeusz.
12-04-2016 9:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3VPA Offline
Tadeusz
*

Liczba postów: 35
Dołączył: 12-08-2009
Post: #42
RE: Heniek - czyli prosty DDS z grafiką
Witam. Miałem wcześniej ale nie wyszło. Niestety Heńka nie uruchomiłem. Encoder nie pracuje a jeśli to przeskoczy o 1 działkę na kilka obrotów. Podpięty jest do wyjść cyfrowych czyli 3 i 11.Przeprojektowałem też płytkę na piny jak w oryginale czyli 2 i 3. Chciałbym to uruchomić choćby z ciekawości i mieć możliwość pogadania z radiem przez CAT. Niestety nie mam zbyt wielkiej wiedzy ani pomysłu co dalej, Na Youtube widziałem jak Maciek przestrajał syntezer ale nie wiem czy przez Cata czy encoderem. Macie może jakieś wskazówki? Zaznaczam, że biblioteki są takie jak podane na HM i są w katalogu. Zresztą bez nich nie idzie kompilacja.
Co zaś tych świecenia LCD tego na czerwonej płytce dałem sobie po prostu spokój. Spróbowałem zmian w bibliotece LCD ale to nie działa. I to tyle.
Pozdrawiam - Tadeusz.

İmage İmage İmage
14-04-2016 19:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MRN Offline
MAc
****

Liczba postów: 735
Dołączył: 29-08-2009
Post: #43
RE: Heniek - czyli prosty DDS z grafiką
encoder w heńku był projektowany na sztywno na wejścia z przerwaniami - czyli na 2 i 3. Nie miałem pomysłu na optymalizację kodu bez przerwań i nie nadążało
Ja bardzo przepraszam za porzucenie tego projektu, ale najpierw pojawiły się bardzo tanie kolorowe 1,44 i zacząłem przerabiać a potem nie starczyło czasu na nic...

PZK OT-50 Gliwice
pzk.gliwice.pl zapraszamy wszystkich chętnych z całej Polski
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-04-2016 0:16 przez SP9MRN.)
15-04-2016 0:08
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3VPA Offline
Tadeusz
*

Liczba postów: 35
Dołączył: 12-08-2009
Post: #44
RE: Heniek - czyli prosty DDS z grafiką
Witam.
Dziękuję za odpowiedź. Nie masz za co przepraszać. Osobiście uważam, że projekt jest niezły, zaś w każdym razie zawiera to, co jest niezbędne. Jedyne co mogło być zamieszczone to informacja o sztywnym umiejscowieniu enkodera na przerwaniach 2 i 3. Oszczędziłby mi to sporo czasu. W końcu jednak wujek google pomógł i w nocy wiedziałem, że rotary działa tylko na wyprowadzeniach D2 i D3 jako "r" i D4 i D5 jako "r2" jeśli dobrze pamiętam. Ale takie kombinacje mają też wartość poznawczą. Miał rację Michał mówiąc o podmianie biblioteki na RotaryEncoder i podłączenie enkodera do A0 i A1. Ja próbowałem tego ale odpadłem. Za mało wiem. Przeprojektowałem płytkę i wieczorem spróbuję wytrawić i obsadzić. O wynikach powiadomię.
Pozdrawiam - Tadeusz.
------------------------------------------------------
Niestety odpadłem. Enkoder nie działa też na pinach D2 D3. Póki co muszę odłożyć.... Szkoda.
Pozdrawiam - Tadeusz.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-04-2016 23:12 przez SP3VPA.)
15-04-2016 23:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 323
Dołączył: 23-03-2010
Post: #45
RE: Heniek - czyli prosty DDS z grafiką
Tadeuszu!
Ciągle mówisz o enkoderze, ale nigdy nie mówisz o jakim. Jakaś fotka?
Enkodery różnią się też między sobą. Ja z mechanicznych znam trzy rodzaja.
A tutaj jest bardzo dobra szkoła na temat enkoderów mechanicznych, a szczególnie sposób ich podłączania.
http://www.mirekk36.blogspot.com/2016/02....html#more
Rysio!
16-04-2016 10:29
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3VPA Offline
Tadeusz
*

Liczba postów: 35
Dołączył: 12-08-2009
Post: #46
RE: Heniek - czyli prosty DDS z grafiką
Witam.
Przedstawiam enkodery jakie sprawdzałem w tej konstrukcji. Jak wspomniałem we wcześniejszym poście w Złomku nie było problemów z żadnym z nich. Pracują na prawie wszystkich wyprowadzeniach (mówię o Złomku) ale na 2 i 3 jednak nie chcą. Ustawione w Złomku na 3, 13 pracują. Pozdrawiam - Tadeusz.
Ps. Publikacja pewnie fajna ale trzeba mieć parę godzin na oglądanie. Osobiście wolę słowo pisane i wydrukowane abym mógł sobie poczytać.
İmage İmage İmage

---------------------------------------
Synteza pracuje, enkoder ładnie działa. Jaka przyczyna? Nie wiem. Pewnie programowa. Tyle razy tam grzebałem że coś sknociłem i nie widziałem tego. Wcale nie musi to być wyjście (2, 3). Ja użyłem wyjść 3, 11. Wyście 11 powinno być podłączone do RST syntezy ale na stronie Witka w opisie jego wizji Złomka widziałem , że pominął to oszczędzając jedno wyjście. Ja zrobiłem to samo. LCD jest podłączony odwrotnie jak w oryginale bo nie chciałem robić krosów drutowych. I to wszystko. Dziękuję za zainteresowanie.
Pozdrawiam - Tadeusz.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-04-2016 19:52 przez SP3VPA.)
17-04-2016 19:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 606
Dołączył: 20-09-2009
Post: #47
RE: Heniek - czyli prosty DDS z grafiką
Ominąć RST można,ale w programie jest przyporządkowany pin 11 do 0.

Andrzej
17-04-2016 21:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3VPA Offline
Tadeusz
*

Liczba postów: 35
Dołączył: 12-08-2009
Post: #48
RE: Heniek - czyli prosty DDS z grafiką
Witam. W oryginale przydzielono: DDS 9,10,11,12 ja przydzieliłem 8,9,10 i 11 a po modyfikacji RST DDS-a 8,9,10 , LCD miało 4,5,6,7,8 ja przydzieliłem 2,4,5,6,7 , Rotary miał 2,3 teraz ma 3 i 12. Pozostałych nie zmieniałem czyli klawiatura A0, PTT 15, krok 17 . Na razie nie zauważyłem aby syntezer robił jakieś kawały. Czy będą jakieś zakłócenia w pracy CAT-a nie wiem bo tego nie sprawdzałem.
Pozdrawiam - Tadeusz.
17-04-2016 21:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6DGB Offline


Liczba postów: 2
Dołączył: 27-01-2010
Post: #49
RE: Heniek - czyli prosty DDS z grafiką
Witam ! Czy może ktoś dysponuje wsadem do "HEŃKA" z dopisaną funkcją obsługi s-metra ? Byłbym zobowiązany za pomoc w tym temacie.
20-10-2016 21:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6IYY Offline
miso(michal]
***

Liczba postów: 128
Dołączył: 21-09-2009
Post: #50
RE: Heniek - czyli prosty DDS z grafiką
dopisać do pliku .ino Henkia i działa S metr
P.S
//********* NOKIA LCD**************
const int SCLK = 4; //clock
const int DIN = 5; //data
const int DC = 6; //data/command
const int CS = 7; //chip select
const int LCDRST = 8; //reset

to do probe plik z inim wyprowadzeniem LCD 5110


Załączone pliki
.ino  smetar_dla_Henka.ino (Rozmiar: 1.58 KB / Pobrań: 177)

Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
01-11-2016 19:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości