Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
TS-690
SQ7GVU Offline
Marcin
***

Liczba postów: 156
Dołączył: 19-06-2011
Post: #1
TS-690
Witam Koledzy,

Właśnie dostałem kupiony niedawno, uszkodzony TS-690S.

Radio po podłączeniu zasilania pokazuje tylko dwie górne diody od filtrów i nic więcej na wyświetlaczu. Z radiem dostałem nowy procesor, ale okazało się, że jest on do modelu TS-450SAT (K). Zanim zacznę wymianę lub szukanie nowego procesora, posprawdzam oczywiście czy przyczyną jest może coś innego, jak braki zasilania etc.

Zastanawiam się, czy ten od 450ki będzie działał w 690tce, nawet kosztem braku 50MHz.

pozdrawiam,
Marcin
29-08-2013 12:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 515
Dołączył: 05-04-2010
Post: #2
RE: TS-690
Z tego co kojarzę to pokrewne radyjeczka są. Należy przestudiować SM zwracając uwagę na tabelki "destination".
To stary grat a te tak miały że maska ROM profesiurka była wspólna dla kilku modeli pokrewnych - kwestie ekonomiczne.

p.s.
Dziś niestety jest inaczej i producent pcha do flesza sofcik na dany region i adijos amigos wszelkie cudowne MODS zworkowe .

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
29-08-2013 23:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7GVU Offline
Marcin
***

Liczba postów: 156
Dołączył: 19-06-2011
Post: #3
RE: TS-690
Okazało się, że ta kość która przyszła z radiem to stary procesor. Radio sprawdziłem na obu i nie startuje w ogóle. Nie ma sterowania syntezą i nie ma sterowania wyświetlaczem. Nie odzywa się w ogóle i na nic nie reaguje. Napisałem temat na elektrodzie, może jakieś pomysły będą, ale raczej pójdzie na części. A szkoda, bo to mój ulubiony model (450 / 690) na którym kiedyś przesiedziałem CQ WW na studiach w klubie w Lublinie.

Marcin
31-08-2013 19:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2QOT Offline
Mirek

Liczba postów: 7
Dołączył: 27-08-2010
Post: #4
RE: TS-690
Witaj Marcin
Czy znana jest Tobie historia usterki, jak do niej doszło? Może ktoś postawił błędną diagnozę i nie jest to kwestia procesora. Podświetlenie LCD działa? Sprawdź wszystkie krytyczne napięcia na płycie Digital Unit. Serwisówkę zapewnie masz, jeśli nie, to służę pomocą.
Pozdr
17-09-2013 9:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7GVU Offline
Marcin
***

Liczba postów: 156
Dołączył: 19-06-2011
Post: #5
RE: TS-690
Witam,

Niestety nie jest znana mi historia usterki. Jak tylko mam czas to siadam i testuję nowe koncepcje, starając się ożywić radio. W międzyczasie szukam kości ROM (27C256) lub programu do niej.

Niedawno, sprawdzając napięcia i przebiegi na poszczególnych wyprowadzeniach kości ROM zwarłem przypadkowo dwie nogi ze sobą: nr 25 i nr 26. Efekt był taki, że radio zaświeciło wyświetlacz (wcześniej był brak sygnału sterującego pracą wyświetlacza - podświetlenie działa od samego początku) ale zaświeciło na nim głupoty i nie reaguje na nic więcej - żadne przyciski etc. Wyłączenie i ponowne włączenie zasilania powoduje powrót do stanu martwego. Krótkie zwarcie nóg 25 i 26 pamięci 27C256 powoduje losowe załączenie wyświetlacza - za każdym razem pojawia się cos innego, czasem zaświeci się cały czasem tak jakby chciał się uruchomić w paśmie 7MHz (pojawia się siódemka na wyświetlaczu częstotliwości a reszta cyfr jest nierozpoznawalna, brak reakcji na enkoder itd.), czasami nawet podnosi się poziom szumu w głośniku, tak jakby detektor zaczął pracę ale nie sprawdziłem z braku czasu, czy jakiekolwiek generatory w tym stanie generują. Generalnie wygląda to na uszkodzony ROM, jak zasugerował ktoś na elektrodzie.

Problem w tym, że radio jest stare, nie ma do niego supportu i do tego to TS-690 czyli sporo mniej popularny niż TS-450. A piszę o tym dlatego, że może udałoby się zdobyć zawartość ROM-u od kogoś, bądź poszukać samą kość, tylko nie wiem czy w obu modelach program był ten sam. Pewnie nie. Narazie spróbuję zdobyć programator Eprom i zobaczymy, czy kość się da sczytać.

Pozdrawiam,
Marcin
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2013 17:32 przez SQ7GVU.)
17-09-2013 16:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 515
Dołączył: 05-04-2010
Post: #6
RE: TS-690
Poszukaj kogoś kto ma takie radio i "pożyczy" ROM do poczytania.
To jest bezpieczna operacja o ile dysponuje się fabrycznym programatorem a nie "gównoprogiem" np. Willem.

Dodatkowo poczytaj w serwisówce jakie są funkcje portów profesiurka i peryferiów na szynach danych. Wystarczy że jeden warunek nie będzie spełniony a program może nie pozwoli włączyć radia.

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
17-09-2013 19:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7GVU Offline
Marcin
***

Liczba postów: 156
Dołączył: 19-06-2011
Post: #7
RE: TS-690
Witam,

Ponieważ jestem mało oblatany w cyfrówce, a w zasadzie w ogóle, zadam pytanie pomocnicze.

Czy chodzi o sprawdzenie stanów na wejściach procesora (input) oraz dwóch układach dołączonych do szyny danych (rozszerzających porty I/O procesora) tak, aby upewnić się, że wszystkie sygnały z pozostałej części radia które powinny być na wejściach są obecne? Rozumiem, że wyjścia mogę zostawić w spokoju, bo stany na nich byłyby obecne dopiero przy prawidłowej pracy digital unit. Czy dobrze rozumiem?

W międzyczasie rozpocząłem poszukiwania ROM-u bądź programu do niego. Być może ktoś z tutejszych forumowiczów miałby możliwość sczytania zawartości ROM ze swojego lub czyjegoś radia. Coś mi się wydaje, że długa droga przede mną:-) Ale jestem zdecydowany to radio uruchomić.

Pozdrawiam,
Marcin
Witam.

Znalazłem zawartość ROM do TS-690 i TS-450 na jednej z rosyjskich stron. Teraz czekam tylko na programator (kupiony w chinach) i poinformuję o wynikach. Proszę trzymać kciuki :-P

Pozdrawiam,
Marcin
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-09-2013 10:24 przez SQ7GVU.)
18-09-2013 21:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2QOT Offline
Mirek

Liczba postów: 7
Dołączył: 27-08-2010
Post: #8
RE: TS-690
Po otrzymaniu proga, proponuję zgrać oryginalny ROM i porównać wsad z tymi które znalazłeś, za pomocą programu CompFile lub podobnego. Sprawdź układ generacji resetu :IC10 i bufory IC 13 IC 14. Na pinie 63 procesora powinno po włączeniu zasilania być 5V. Czy masz możliwość sprawdzenia oscyloskopem przebiegu na kwarcu procesora?
Na Yahoo jest grupa poświęcona m.in. temu trx. Może ktoś miał podobną usterkę?
http://groups.yahoo.com/neo/groups/TS-850_450_690/info

Trzymam kciuki.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-09-2013 21:50 przez SP2QOT.)
22-09-2013 21:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7GVU Offline
Marcin
***

Liczba postów: 156
Dołączył: 19-06-2011
Post: #9
RE: TS-690
Witaj Mirku,

Reset sprawdziłem i od początku było wszystko OK. Sprawdziłem również oscylator przy procesorze, i na oscyloskopie (daje ładną sinusoidę) i na częstościomierzu. Wydaje się, że procesor jest sprawny - pozostaje ROM. Tak jak wspomniałem, w radiu zaczyna się coś dziać poprzez zwarcie nóżek na ROM-ie. Pomysł z porównaniem plików podoba mi się, nie wiem tylko czy uda się oryginalny ROM odczytać. Ale o tym się przekonam za około 2 tygodnie. Do tego czasu mogę tylko domniemywać co się stało i co jest uszkodzone. W każdym razie mam nadzieję, że zamiana ROM-ów pomoże, bo nie widzę innych usterek. Jeśli nie, to drogą eliminacji będę szukał dalej. Ale procesor wydaje się reagować poprawnie, więc jestem dobrej myśli.

Pozdrawiam,

Marcin
23-09-2013 11:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2QOT Offline
Mirek

Liczba postów: 7
Dołączył: 27-08-2010
Post: #10
RE: TS-690
Cześć Marcin
Jeśli się nie da zczytać, To zakładając że robisz to poprawnie, masz pewność że problem leży w ROMie. Na znanym portalu aukcyjnym można kupić te kości oraz wersje nowsze nie wymagające UV do kasowania. Zaopatrując się w taką kość masz na czym przetestować programator i element do szybkiej podmiany. Poszukam w zapasach może gdzieś u mnie leży taka pamięć.
vy 73

Edit: Mam kilka sztuk 27C512 i 27C64...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-09-2013 17:41 przez SP2QOT.)
23-09-2013 17:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości