Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Arduino
SP9RQA Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 253
Dołączył: 30-09-2009
Post: #161
RE: Arduino
Ad.2
Akurat mi nie chodziło o to, aby dodanie biblioteki pomogło na Twój problem, ale o to, abyś wykorzystał (skompilował)
to co masz w example z tej nowej biblioteki i dostosował ją do swoich potrzeb. No, chyba że jakoś szczególnie zależy Ci
na tamtym projekcie.
21-06-2020 17:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,158
Dołączył: 29-01-2010
Post: #162
RE: Arduino
Tak zależy mi na tym projekcie robię z synem i nie jest to dobra reklama języka a chcę szybki efekt -jestem Bascomowcem.
Sukcesów /niepowodzeń ciąg dalszy
Program skompilowałem /wgrałem bez problemu po ściągnięciu wersji środkowiska 1.0.5.
Zamiast wyraźnych liter kropki, struktura tekstu jednak zachowana (nic się jednak nie da odczytać) -zasilanie 5V wyświetlacz Nokia 5110, przy zasilaniu 3,3V nie są wyświetlane nawet kropki wyświetlacz martwy powinien jednak chodzić od 3,3V
Nie działa podświetlenie wyświetlacza, wyświetlacz podświetla się jednak gdy zewrę Vcc z BL pobór prądu przez podświetlenie 25mA. Może ktoś ma jakieś pomysły, bo mój jest taki wymień wyświetlacz
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-06-2020 19:27 przez SQ4AVS.)
21-06-2020 19:27
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 253
Dołączył: 30-09-2009
Post: #163
RE: Arduino
Nie mam tego wyświetlacza to Ci nie pomogę, ale on chyba chodzi z 3.3V. Jak go zapiąłeś wyżej to już może być martwy.
No chyba, że to wersja jakaś ze stabilizatorem na pokładzie.
Spróbuj po prostu zainstalować jakiegoś sketcha do obsługi samego wyświetlacza, aby potwierdzić, czy działa.
Choćby tutaj popatrz:
http://home.agh.edu.pl/~bartus/index.php...no&item=22
21-06-2020 21:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 610
Dołączył: 30-07-2011
Post: #164
RE: Arduino
Tak to jest, jak programy są pisane źle, całkowicie nie zgodnie z zasadami C / C++. Takie kwiatki wychodzą po czasie wraz z nowymi wersjami kompilatora. Niestety, z moich obserwacji i ilości programów, które poprawiałem stwierdzam, że w 99% programy są źle napisane w arduino. Nawet niektóre biblioteki gryzą się między sobą.....

Co do bibliotek. Biblioteki można umieszczać w globalnej ścieżce arduino lub w katalogu z projektem. Należy zwrócić uwagę w jaki sposób inkludujemy je, bo to bardzo ważne.
Jeżeli wsadzisz bibliotekę do katalogu z projektem to należy ją zainkludować np. tak ( na przykładzie tego projektu i zakładając, że biblioteki są w swoich katalogach):

#include "I2C/I2C.h"
#include "AS3935/AS3935.h"
#include "LCD5110_Basic/LCD5110_Basic.h"

Inkludując tak:

#include <I2C.h>

Inkludujemy biliotekę ze ścieżki globalnej ( systemowej ) arduino. Ale wtedy nie można mieć takiej samej biblioteki lub nazwy biblioteki w katalogu projektu. Skutkować to będzie błędami związanymi z redefiniowaniem zmiennych, definicji itp. itd.
Niestety i przy takim lokalnym inkludowaniu bibliotek również trzeba zwrócić uwagę na scieżki w inkludowanych bibliotekach.

Należy pamiętać równiez o wielkościach liter, bo nazwa I2C.h to nie to samo co i2c.h

Rafale, jak możesz to pokaż schemat lub sprawdź połączenia - czy są zgodne z konfiguracją biliotek w sketchu.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-06-2020 10:11 przez SQ8MVY.)
22-06-2020 8:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,158
Dołączył: 29-01-2010
Post: #165
RE: Arduino
Wygląda że wszystko działa, nawet burza dzisiaj była, stwierdzam jednak, że mój pies czulszy jako detektor ;-)
https://www.instructables.com/id/Arduino...-Detector/
Tutaj pokazane jest, że wyświetlacz może być zasilany z 5V, chociaż większość aplikacji zaleca 3,3V
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-06-2020 19:41 przez SQ4AVS.)
22-06-2020 19:41
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 253
Dołączył: 30-09-2009
Post: #166
RE: Arduino
I co mu było?
22-06-2020 19:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,158
Dołączył: 29-01-2010
Post: #167
RE: Arduino
Wyświetlacz padł no i oczywiście kompilacja na starej wersji ale do tego doszedłem wcześniej
22-06-2020 21:51
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,158
Dołączył: 29-01-2010
Post: #168
RE: Arduino
Arduino cd.
Następny projekt, płytka się nie programuje (nowy moduł Arduino), generator kwarcowy nie pracuje - sprawdzone oscyloskopem, po naciśnięciu resetu dioda jednak miga przez kilka sekund, moim zdaniem generator ustawiony na wewnętrzny RC czy może coś innego o czym nie wiem?
28-06-2020 8:29
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 610
Dołączył: 30-07-2011
Post: #169
RE: Arduino
Tak, generator. Zmienić fusebity w Atmedze na zewnętrzny kwarc i wyłączyć dzielnik zegara /8
Zakładając, że bootloader, który masz obecnie w Atmedze jest skompilowany pod taktowanie 16MHz

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-06-2020 8:41 przez SQ8MVY.)
28-06-2020 8:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości