Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
RFSim99
SP3F Offline
Romek
***

Liczba postów: 198
Dołączył: 26-05-2013
Post: #11
RE: RFSim99
Pobrałem, rozpakowałem i odpaliłem program.
System to win10.
Nie mogę się dobrać do pliku help.
Próbuję zainstalować dodatek - do którego kieruje mnie windows, ale po próbie zainstalowania dostaję komunikat, że ta aktualizacja nie ma zastosowania dla tego typu Windows.
Chciałbym się tym programem pobawić, a nie za bardzo wiem, jak zacząć.

73 - Dziadek Romek
(ex. sp3nyg)
07-09-2015 21:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Online
Piotr
*****

Liczba postów: 924
Dołączył: 28-06-2009
Post: #12
RE: RFSim99
Dzięki EU1KY możemy pobrać plik w formacie S1P odzwierciedlający rzeczywiste wartości impedancji widziane przez analizator na zaciskach. Plik ten może posłużyć dla RFSim99 jako wsad i z jego pomocą program wyliczy optymalne dopasowanie sprowadzające do rzeczywistych 50 omów. Aby się przekonać na ile to jest dokładne zdjąłem parametry mojej anteny w paśmie 80m .
İmage
Jak widać, szału nie ma i choć moje radio toleruje to niedopasowanie, to jednak zgodnie ze sztuką należałoby je skorygować układem dopasowującym. Po uruchomieniu analizy wybrałem z narzędzi "autodopasowanie". Program wyliczył, że dla częstotliwośći 3.715 MHz należy zastosował układ L z kondensatorem 1,378 nF i cewką 1,158 uH. Zastosowałem dwa kondensatory 680 pF i dwa dławiki 2,2 uH połączone równolegle.
İmage
Następnie zbudowałem układ i podłączyłem go do fidera. Zmierzyłem aktualne dopasowanie i oto co wyszło.
İmage
Jak widać wyszło znakomicie, niedopasowanie resztkowe to rozrzut wartości elementów, co jest bez znaczenia. Raz jeszcze okazało się jak cennym narzędziem jest RFSim99.

Dodam tylko, że analizator EU1KY ma wbudowaną funkcję wyliczania dopasowania.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-10-2016 19:23 przez SP9FKP.)
01-10-2016 19:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 606
Dołączył: 20-09-2009
Post: #13
RE: RFSim99
Szkoda,że nie ustawiłeś markera na dołku.

Andrzej
13-11-2016 10:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Online
Piotr
*****

Liczba postów: 924
Dołączył: 28-06-2009
Post: #14
RE: RFSim99
Fakt, moje niedopatrzenie. Właśnie chciałem uzupełnić wątek o bardziej szczegółowy opis jak to zrobić gdy okazało się, że nie działa połączenie po USB HS. Pewnie wkradł się błąd w nowej wersji.
13-11-2016 10:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9-06-109 Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 42
Dołączył: 22-10-2015
Post: #15
RE: RFSim99
Nie wiem czemu ale ale nie potrafię zainstalować tego programu utykam już na "setup" İmage
- prawdopodobnie na windows 10 64bit to nie pójdzie - ustawiłem tryb zgodności z XP i też nic.

----------------po chwili---------------
znalazłem jednak rozwiązanie - zip z tego linku działa http://www.electroschematics.com/835/rfsim99-download/

Pozdrawiam
Wojtek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-11-2016 12:35 przez SP9-06-109.)
13-11-2016 12:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,043
Dołączył: 29-01-2010
Post: #16
RE: RFSim99
Zainstaluj na innym kompie np z xp. Zainstalowany program przenieś na swój komputer i będzie działać.
13-11-2016 14:08
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9-06-109 Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 42
Dołączył: 22-10-2015
Post: #17
RE: RFSim99
Już nie muszę tak robić jak proponujesz, bo jak napisałem powyżej, jest już instalka dostosowana to nowszych systemów

Pozdrawiam
Wojtek
13-11-2016 14:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości