Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sprint Layout
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 253
Dołączył: 18-10-2011
Post: #141
RE: Sprint Layout
Czy w SP6 można usunąć soldermaskę z punktów masowych? tzn z tych miejsc gdzie normalnie oblewa masa inne elementy?
22-01-2018 8:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek
****

Liczba postów: 465
Dołączył: 14-02-2015
Post: #142
RE: Sprint Layout
Można - po lewej wybierz Solder mask i klikając na PCB wybierasz lub kasujesz solder maskę...

73 Staszek SP2GNB
22-01-2018 10:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 253
Dołączył: 18-10-2011
Post: #143
RE: Sprint Layout
Tak ale jakoś nie da się tego zrobić na punktach tych co oblewają resztę...
22-01-2018 10:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek
****

Liczba postów: 465
Dołączył: 14-02-2015
Post: #144
RE: Sprint Layout
Bo to błąd w projekcie płytki....

73 Staszek SP2GNB
22-01-2018 10:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7WMX Offline
Jacek
**

Liczba postów: 66
Dołączył: 08-07-2012
Post: #145
RE: Sprint Layout
Troszkę jestem zaskoczony.
W poszukiwaniu footprinta gniazda USB przejrzałem google i wyskoczyła mi jakaś rosyjska paczka z SL5 i dość pokaźnym folderem MACROS. Po rozpakowaniu skopiowałem sobie do istniejącego MACROS i ponieważ nazwy były cyrylicą to musiałem pozmieniać bo Sprint wyświetlał znaki zapytania i nie otwierał. Przeglądam sobie co tam jest i nagle widzę takiego dziwoląga jak kondensator o 3 nóżkach.
Problem w tym że ten element ja sam stworzyłem jakiś czas temu (2-3lata) i istnieje do dziś w moim MACROS i dam sobie coś uciąć że nigdy nie udostępniałem tego w sieci. Jeszcze raz sprawdziłem zipa i nie ma wątpliwości że ten element pod moją nazwą i identycznym wyglądem jest w tej paczce. Innego "mojego" footprinta nie namierzyłem.
Jak to wytłumaczyć?
19-05-2018 18:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 436
Dołączył: 30-07-2011
Post: #146
RE: Sprint Layout
Witaj,

Może makr z footprintami nie udostępniałeś, ale projekt z tym Twoim makrem / footprintem pewnie już tak.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-05-2018 19:49 przez SQ8MVY.)
19-05-2018 19:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7WMX Offline
Jacek
**

Liczba postów: 66
Dołączył: 08-07-2012
Post: #147
RE: Sprint Layout
Nie ma takiej opcji. A jeśli nawet to kto po za polakiem nazwie element "kondensator"?
A makra przecież nie ciągną się za projektem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-05-2018 20:20 przez SP7WMX.)
19-05-2018 20:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FYS Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 147
Dołączył: 12-12-2009
Post: #148
RE: Sprint Layout
A masz/miałes Kolego legalny aby ten SL5 a moze ściągałes juz jakieś makra z netu? Rosjanie jakimś sposobem mają dostęp do zalegalizowanych(?) darmowych wersji SL. Backdoory jakieś?
19-05-2018 21:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9OYN Offline
Janusz
*

Liczba postów: 40
Dołączył: 17-05-2012
Post: #149
RE: Sprint Layout
(19-05-2018 18:40)SP7WMX napisał(a):  Troszkę jestem zaskoczony. ... Przeglądam sobie co tam jest i nagle widzę takiego dziwoląga jak kondensator o 3 nóżkach. ... Jak to wytłumaczyć?
Zamieść ten element, to sprawdzę u siebie na SL6.

Pozostali koledzy - prośba, jak się nie znacie, to nie zmyślajcie i nie twórzcie nowych teorii.

---------
Pozdrawiam, Janusz
20-05-2018 14:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 436
Dołączył: 30-07-2011
Post: #150
RE: Sprint Layout
(19-05-2018 20:20)SP7WMX napisał(a):  A makra przecież nie ciągną się za projektem.

Katalogi z makrami nie są zapisywane w pliku projektu, ale użyte makra już są zapisywane.
Otwierając projekt na innym komputerze, makra są umieszczone na PCB, skąd można je skopiować, zapisywać itd....

To, że nie udostępniałeś projektu , nie znaczy, że nie wyciekł z komputera...

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-05-2018 19:10 przez SQ8MVY.)
20-05-2018 19:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości