Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kondensatory 1kV do LPF
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 832
Dołączył: 02-07-2010
Post: #1
Kondensatory 1kV do LPF
Nie wiem czy się nadają do LPF - niech oceni kto się zna.
Łącząc po 2 szt równolegle można dobrać wymagane wartości.
Zapraszam do wspólnego zamówienia.
Zamawiam cały szereg E6 z wyjątkiem pozycji których nie ma.
Cena za sztukę 50gr
Minimum jednej wartości 10 szt.

10p --- nie ma
15p
22p -- nie ma
33p
47p
68p

100p
150p
220p
330p
470p
680p

1n
1,5n
2,2n

Nie jestem do końca pewien ale są to chyba te kondensatory:
http://www.suntan.com.hk/Ceramic-Capacitors/TS16.html
Katalog w załączniku.


Załączone pliki
.pdf  capacitor 103 1KV.pdf (Rozmiar: 199.8 KB / Pobrań: 728)

73 JERZY SQ9RFC
23-08-2012 13:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3RAF Offline
Robert
***

Liczba postów: 111
Dołączył: 02-07-2009
Post: #2
RE: Kondensatory 1kV do LPF
Te kondensatory są zrobione z ceramiki która jest mocna stratna na wysokich częstotliwościach radiowych. Będą się mocno nagrzewały w LPF i pojemność będzie znacznie pływać. One ładnie wyglądają, są tanie i dostępne, ale nadają się jedynie do blokowania w układach zasilających i impulsowych. Do LPF polecam mikę, dobrą ceramikę "radiową" o zerowych współczynnikach temperaturowych. A na niskie częstotliwości do 7 - 10 MHz można nawet stosować zwijane styrofleksy o małych gabarytach i odpowiednim napięciu, zależnym od mocy PA.

73! Robert SP3RAF
23-08-2012 14:24
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 832
Dołączył: 02-07-2010
Post: #3
RE: Kondensatory 1kV do LPF
rozumiem że te:
http://www.suntan.com.hk/Mica-Capacitors/TS23.html
byłyby odpowiednie, ale one mają tylko 500V i dostawca w Polsce nie ma ich w magazynie.
Te ładne niebieskie i brązowe ceramiki widzę na fotkach COMBO SP5FCS i przeróbce wykonanej przez 3Z6AEF. Jak również w modelowej wersji SP2JJH - niewiele ale występują.
Poszukam jeszcze miki.

73 JERZY SQ9RFC
23-08-2012 17:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3RAF Offline
Robert
***

Liczba postów: 111
Dołączył: 02-07-2009
Post: #4
RE: Kondensatory 1kV do LPF
Te mikowe są idealne. 500 V nadają się spokojnie do PA 100 W, a nawet trochę więcej. Ja wiem, że niektórzy stosują z braku innych, właśnie te "ładne" kondensatory, ale jak jest możliwość to trzeba do LPF dać odpowiednie elementy. Zobacz może tutaj: http://amptone.pl/c/35/silver-mica-kondensatory.html
Tanio może nie jest, ale da się coś wybrać. Może też popytaj Kolegów na Forum. Może ma ktoś coś w zapasach i zechce się podzielić.

73! Robert SP3RAF
Jeszcze taki sklep google mi podrzuciło jak pobieżnie poszukałem: http://ham-radio.urbasket.eu/komponenty-c-6_15.html
Musisz poszukać w internecie i na pewno znajdziesz kondensatory mikowe w jeszcze lepszych cenach.

Powodzenia! Robert SP3RAF
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-08-2012 18:29 przez SP3RAF.)
23-08-2012 18:13
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 832
Dołączył: 02-07-2010
Post: #5
RE: Kondensatory 1kV do LPF
1kV to minimum, najlepiej by było 3kV, bo to do G6ALU 150W. Od kilku dni marnuję czas i szukam po całym świecie. Około 30 kondensatorów trzeba. Niech nawet kosztują po 4 zł - ale trzeba zamówić w co najmniej 3-4 sklepach, a i tak nie będzie wszystkich koniecznych wartości.
tu coś znalazłem :-)
http://www.atceramics.com/atc_products.a...egoryID=18

73 JERZY SQ9RFC
23-08-2012 20:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FYS Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 132
Dołączył: 12-12-2009
Post: #6
RE: Kondensatory 1kV do LPF
(23-08-2012 20:37)SQ9RFC napisał(a):  1kV to minimum, najlepiej by było 3kV, bo to do G6ALU 150W. Od kilku dni marnuję czas i szukam po całym świecie....

Nie bardzo rozumiem dlaczego te kondensatory mają być na tak wysokie napięcie?
Na zdrowy rozsądek nawet gdyby to był 1kW to napięcie na niech nie przekroczy ca 250Vsk,
____________________
Ryszard
23-08-2012 21:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MRN Offline
MAc
****

Liczba postów: 737
Dołączył: 29-08-2009
Post: #7
RE: Kondensatory 1kV do LPF
jeżeli założysz przyzwoite dopasowanie... A jak nie będzie dopasowane, to będzie bum.

Co gorsza - dopóki będzie TYLKO niedopasowane, to są szanse, że wzmacniacz wytrzyma (zmęczy się, ale jest szansa) - ale jak będzie bum i pójdzie kondensator w LPF , to się wszystko zmieni....

PZK OT-50 Gliwice
pzk.gliwice.pl zapraszamy wszystkich chętnych z całej Polski
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-08-2012 21:25 przez SP9MRN.)
23-08-2012 21:24
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
3Z6AEF Offline
Waldek
***

Liczba postów: 234
Dołączył: 27-06-2009
Post: #8
RE: Kondensatory 1kV do LPF
(23-08-2012 21:15)SP9FYS napisał(a):  
(23-08-2012 20:37)SQ9RFC napisał(a):  1kV to minimum, najlepiej by było 3kV, bo to do G6ALU 150W. Od kilku dni marnuję czas i szukam po całym świecie....

Nie bardzo rozumiem dlaczego te kondensatory mają być na tak wysokie napięcie?
Na zdrowy rozsądek nawet gdyby to był 1kW to napięcie na niech nie przekroczy ca 250Vsk,

O jakim napięciu mowa?

Napięcie podawane dla popularnych kondensatorów z ceramiki o parametrach Z5U, Z5V czy Y5V, to znamionowe napięcie DC (tak samo te 500V w przypadku kondensatorów mikowych).

Dla zastosowań zmiennoprądowych (tym bardziej w.cz.) istotny jest współczynnik "tangens delta" (odpowiadający wprost dobroci Q kondensatora). Dla niebieskich "ceramików" jest on o dwa rzędy gorszy niż dla kondensatorów mikowych (zobaczcie np. dane katalogowe Suntan'a przytaczane przez Jerzego SQ9RFC). To determinuje dopuszczalne napięcia zmienne - także w.cz. (podawane zwykle jako RMS).

W poważniejszych zastosowaniach (zob. filtry W3NQN, np. w wykonaniu 5B4AGN) stosuje się kondensatory mikowe o odpowiednich parametrach, np. takie. W mniej krytycznych wystarczą "zwykłe" kondensatory mikowe (jak te podane w linkach powyżej), zaś w popularnych zastosowaniach, do mocy rzędu kilkudziesięciu watów i w miarę stabilnych warunkach temperaturowych i obciążenia - można stosować "niebieskie"...
(Zob. też moje pomiary i uwagi w postach #172 oraz #97)

73!
Waldek, 3Z6AEF

[Edit]
PS. Do Burzenina przywiozę filtry W3NQN na płytkach od 5B4AGN, gdzie zastosowałem kondensatory mikowe od TABMICA. :-)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-08-2012 21:59 przez 3Z6AEF.)
23-08-2012 21:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 832
Dołączył: 02-07-2010
Post: #9
RE: Kondensatory 1kV do LPF
A co sądzicie koledzy o kondensatorach SMD 500V 1206 NP0/C0G do LPF - PA - 150W?
Łatwo dobierać wartości lutując na kanapkę, i dość tanie.
Trochę przerażające pakować tam takie maluchy.

73 JERZY SQ9RFC
24-08-2012 9:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3RAF Offline
Robert
***

Liczba postów: 111
Dołączył: 02-07-2009
Post: #10
RE: Kondensatory 1kV do LPF
Stosowałem takie "maluchy" SMD do LPF na KF przy mocach rzędu 50 - 60 W. Spokojnie dawały radę. Przy wyższych mocach nie sprawdzałem. Warto przetestować jak się zachowają.

Robert SP3RAF
24-08-2012 9:53
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości