Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Radiotelefon na 2m - problem z UL1490
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 438
Dołączył: 11-02-2011
Post: #1
Radiotelefon na 2m - problem z UL1490
Witam.

http://docs8.chomikuj.pl/140958064,0,1,0..._35_38.pdf

Nie mam układu scalonego UL1490. Jego zamienniki są niedostępne. Jak obejść ten problem ? Może zrobić m.cz. na LM386N, tylko jak go wkomponować w ten schemat ?
15-08-2012 17:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
NEXIA Offline


Liczba postów: 7
Dołączył: 19-09-2010
Post: #2
RE: Radiotelefon na 2m - problem z UL1490
UL 1495-98 możesz wstawić. Unitra stosowała je nagminnie w radiach bateryjnych.
Albo tu masz po minucie szukania:
http://allegro.pl/ul-1490-cemi-uklad-sca...33635.html
http://allegro.pl/ul-1497-cemi-uklad-sca...43667.html
http://allegro.pl/ul-1498-cemi-uklad-sca...43678.html
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-08-2012 19:04 przez NEXIA.)
15-08-2012 19:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 438
Dołączył: 11-02-2011
Post: #3
RE: Radiotelefon na 2m - problem z UL1490
Oooooooo dzięki !

A jakby mógł wyglądać układ na LM386 ? Please....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-08-2012 19:37 przez SQ8NZD.)
15-08-2012 19:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3RAF Offline
Robert
***

Liczba postów: 110
Dołączył: 02-07-2009
Post: #4
RE: Radiotelefon na 2m - problem z UL1490
Cześć!

To radio, to tak naprawdę zabaweczka edukacyjna. Oczywiście, wszystko jest dobre, jeśli można się na tym czegoś nauczyć. Nie chcę Kolegi zniechęcać do budowy tego urządzenia. Jest bardzo proste i przez to godne polecenia dla początkujących konstruktorów. Możesz zastosować w nim jakikolwiek prosty, scalony wzmacniacz mocy niskiej częstotliwości. Jak (osobiście) jestem wrogiem LM386, to do tego zastosowania mogę go z czystym sumieniem polecić. Jest tani, dostępny i ma maksymalnie uproszczoną aplikację, a przy okazji pobiera znikomą energię ze źródła zasilania. Notę aplikacyjną znajdziesz tutaj: http://www.nari.ee.ethz.ch/wireless/educ.../LM386.pdf

Wystarczy zamiast tego UL1490 wstawić LM386 wg tego co jest zawarte w rozdziale "Typical Applications".

A tak przy okazji, nie bój się korzystać z wyszukiwarek. Polecam niezawodnego Wujka Google Wink

Powodzenia!
Robert SP3RAF
15-08-2012 21:31
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 999
Dołączył: 23-08-2009
Post: #5
RE: Radiotelefon na 2m - problem z UL1490
Dodając wzmacniacz w.cz. do odbiornika oraz dodatkowy stopień mocy do nadajnika i w razie potrzeby więcej obwodów p.cz. można spróbować przekształcić tą zabawkę w prawie normalne urządzenie - prawie, bo niska pośrednia 600kHz będzie miała nadal swoją wadę, o której autor w opisie napisał.
P.S
Są sposoby ogólnie znane, bo stosowane w homodynach, aby częstotliwość lustrzaną wytłumić.
W praktyce można osiągnąć od 20 do max 40dB tłumienia.

Wskazówka: niektóre firmy produkują gotowe elementy do przesówania fazy w różnych podzakresach częstotliwości. Są one czasem dostępne na Alledrogo.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-08-2012 9:37 przez SP2JQR.)
16-08-2012 9:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 438
Dołączył: 11-02-2011
Post: #6
RE: Radiotelefon na 2m - problem z UL1490
Dziękuję wszystkim za dobre rady.

73!
16-08-2012 18:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości