Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
kicad + qucs w jednym
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,041
Dołączył: 29-01-2010
Post: #1
kicad + qucs w jednym
http://www.mydarc.de/DD6UM/QucsStudio/qucsstudio.html
dwa programy w jednym plus szereg poprawek i przydatnych narzędzi takich jak choćby sterowanie gbip, np. znacznie lepsze kalkulatory filtrów
28-12-2011 18:27
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,041
Dołączył: 29-01-2010
Post: #2
RE: kicad + qucs w jednym
Dodatkowo bez żadnych problemów i grzebania w systemie działa optymalizacja układu. Jest to jedyny program darmowy jaki jest mi znany który umożliwia optymalizację układów w.cz..
06-12-2015 10:49
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Online
Krzysztof
***

Liczba postów: 197
Dołączył: 30-09-2009
Post: #3
RE: kicad + qucs w jednym
Tamten link coś jakby nie działa...

http://dd6um.darc.de/QucsStudio/qucsstudio.html
06-12-2015 15:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
KLIMA Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 148
Dołączył: 15-09-2010
Post: #4
RE: kicad + qucs w jednym
Jak działa to sterowanie GPIB? Jakiś konwerter jest potrzebny?
07-12-2015 22:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,041
Dołączył: 29-01-2010
Post: #5
RE: kicad + qucs w jednym
Tego nie używałem, ale myślę że tak.
08-12-2015 7:22
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2IPT Offline
Jakub
***

Liczba postów: 229
Dołączył: 01-03-2012
Post: #6
RE: kicad + qucs w jednym
Jesli po GPIB to oczywiscie, ze tak Smile
To jest interfejs szeregowy, tak wiec mozna to sobie "normalnie, tekstowo" obsluzyc. Sensowne konwertery robi np. Prologix - maja tez wersje z ethernetem.

pz
08-12-2015 18:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
KLIMA Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 148
Dołączył: 15-09-2010
Post: #7
RE: kicad + qucs w jednym
(08-12-2015 18:48)SP2IPT napisał(a):  Jesli po GPIB to oczywiscie, ze tak Smile
To jest interfejs szeregowy, tak wiec mozna to sobie "normalnie, tekstowo" obsluzyc. Sensowne konwertery robi np. Prologix - maja tez wersje z ethernetem.

pz

Ale trochę to kosztuje. Miałem nadzieję na coś tańszego. W dokumentacji nie widzę ani słowa o GPIB. GPIB jest interfejsem równoległym.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-12-2015 20:24 przez KLIMA.)
08-12-2015 20:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Online
Krzysztof
***

Liczba postów: 197
Dołączył: 30-09-2009
Post: #8
RE: kicad + qucs w jednym
Fajny jest ten QUCS, nawet ostatnio zacząłem go dość intensywnie używać, ale wywala mi się przy kreatorze filtrów przy niektórych założeniach.
08-12-2015 22:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2IPT Offline
Jakub
***

Liczba postów: 229
Dołączył: 01-03-2012
Post: #9
RE: kicad + qucs w jednym
Przepraszam, my bad jak to mawiaja - oczywiscie, ze rownoleglym.

Niestety kosztuje, ale mozliwosci daje olbrzymie. Teraz w sumie jest juz przestarzaly - wszedzie ethernet Smile
09-12-2015 23:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,041
Dołączył: 29-01-2010
Post: #10
RE: kicad + qucs w jednym
Krzysztofie znając życie złe założenia jeśli filtr wysypuje Ci QUCS-a. Pokaż przykładowe ustawienia na których Ci się QUCS wysypuje.
10-12-2015 7:11
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości