Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 4 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Skrzynka antenowa domowej roboty
SP9EZQ Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 88
Dołączył: 18-08-2009
Post: #31
RE: Skrzynka antenowa domowej roboty
Witam
Procedurę strojenia staram sie wykonać zgodnie z instrukcją autora (Andreas Stefan, DL5MGD). Nie podaję sygnału z generatora lecz sygnał z nadajnika o mocy 5W a zamiast anteny, sztuczne obciążenie. Chyba mam źle zrobiony czujnik WFS (L9), bo nie daje napiecia.
19-08-2009 9:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4CTK Offline
Grzegorz
**

Liczba postów: 96
Dołączył: 13-07-2009
Post: #32
RE: Skrzynka antenowa domowej roboty
Czy kolega posiada tłumaczenie instrukcji? Może ktoś z forum przetłumaczy ten wycinek o strojeniu ?
21-08-2009 19:59
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5MGA Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 31
Dołączył: 29-06-2009
Post: #33
RE: Skrzynka antenowa domowej roboty
Witam,
tłumaczenie znajdziesz w ŚR 6, 7 /2009
Układy A6818 można próbować zamówić jako próbki u polskich dystrybutorów np. Firma Avnet Memec Polska.
Dostałem też wycenę: przy zamówieniu 27 sztuk cena wynosi 4,39USD/szt z tym że trzeba zamówić za min 200USD.
Właśnie wykonałem te ATU pozostało mi tylko wyregulować napięcia w.cz. Dam znać jak to działa.

Pozdrawiam
SQ5MGA
21-08-2009 22:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9EZQ Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 88
Dołączył: 18-08-2009
Post: #34
RE: Skrzynka antenowa domowej roboty
Witam.
Czy po właczeniu napięcia zasilania oscylacje na kwarcu procesora pic 16F874 (4MHz) powinny być ciągłe? U mnie wygląda to tak. Po właczeniu zasilania na pinie 13 procesora Nastepuje skok podstawy czasu oscyloskopu do ok. 2V i spadek do około 0,5V w czasie ok 1 sek. W czasie tego spadku pojawia się sinusojda oscylacji na ok. 0,5 sek.
Na pinie 14 sinusojda o ampliyudzie ok. 2V pojawia się w momęcie włączenia zasilania i znika po 0,5 sek. Co o tym sadzić?
Pozdrawiam
SP9EZQ
22-08-2009 13:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5MGA Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 31
Dołączył: 29-06-2009
Post: #35
RE: Skrzynka antenowa domowej roboty
Witam,
wg mnie oscylacje mogą niknąc bo układ może przechodzić do trybu stand-by. A jak układ zachowuje się przy włączeniu zasilania? U mnie wykonywana jest procedura resetu przekaźników poprzez podanie na ich cewki krótkiego impulsu zasilania. Można to zaobserwować na amperomierzu podłączonym do zasilania całego układu lub woltomierzu podłączonym do cewki przekaźnika.

Pozdrawiam
SQ5MGA
22-08-2009 16:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9EZQ Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 88
Dołączył: 18-08-2009
Post: #36
RE: Skrzynka antenowa domowej roboty
Witam,
Masz rację. To samo powiedział mi Andrzej SP8CBU. Układ przechodzi do trybu stand-by. W momęcie włączenia zasilania nic się nie dzieje, chyba że wcześniej poustawiam przekażniki w przypadkowe stany podając napiecie na ich cewki, to wtedy po właczeniu zasilania ATU słychać trzask przekażników ustawiających sie w stan początkowy.
22-08-2009 21:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5MGA Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 31
Dołączył: 29-06-2009
Post: #37
RE: Skrzynka antenowa domowej roboty
Witam,
Oznacza to, że kontroler jest dobrze zaprogramowany i działa dobrze. U mnie jest tak samo jesli przekaźniki sa nie wyzerowane to przy włączeniu zasilania nastepuje ich reset(słychać), kolejne załączanie zasilania wykonuje tą samą procedurę tyle że nie słychać bo przekaźniki sa we właściwej pozycji.
Dziś próbowałem ustawić napięcia tak jak w instrukcji ale niestety zatrzymałem się na ustawieniu napięcia 2,5V na p3 IC1. Maksymalnie co uzyskałem kręcąc potencjometrem to 1,4V. Chyba będę musiał zmienić średnicę drutu nawojowego(użyłem taśmy 0,12mm) na L9 albo dodać zwoje. Poza tym wszystko wygląda na dobrze działające, diody się zapalają przy zmianie zestrojenia.
Pozdrawiam
Wojtek
22-08-2009 23:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4CTK Offline
Grzegorz
**

Liczba postów: 96
Dołączył: 13-07-2009
Post: #38
RE: Skrzynka antenowa domowej roboty
Czy któryś z kolegów może zamieścić na forum informacje zawarte w SR 6/7 - tłumaczenie opracowania ?Nie dysponuję tymi numerami a formy elektronicznej nie udaje mi się pobrać ;/
24-08-2009 11:44
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9EZQ Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 88
Dołączył: 18-08-2009
Post: #39
RE: Skrzynka antenowa domowej roboty
Witam.
Właśnie udało mi sie wykonać regulacje ATU sygnałem z TRx o mocy 5W/3,6MHz z podpiętym sztucznym obciążeniem 50 omów, ale przy modulacji AM. Świeci dioda SWR 1.3 i dioda TUNE. Napięcia na pin 2 i 3 uzyskałem 2,3V. Przy modulacji SSB nie chcą się pojawić te napęcia. A może tak ma być?
Pozdrawiam
SP9EZQ
24-08-2009 14:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5MGA Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 31
Dołączył: 29-06-2009
Post: #40
RE: Skrzynka antenowa domowej roboty
Witam,
Tak ma być, napięcie będzie sie pojawiało kiedy pojawi sie modulacja(np zaczniesz mówić do mic) łatwo sprawdzić to włączając CW W modulacji SSB nośna jest wytłumiona. Nacisnij klucz CW i zobaczysz że napięcie się pojawi. A tak przy okazji możesz napisać ile nawinąłeś zwojów na L9? i i jakiego przewodu użyłeś do nawinięcia.
Pozdrawiam
SQ5MGA
24-08-2009 15:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości