SP2JQR
Henryk
Liczba postów: 1,498
|
RE: Mini Yes 2010 UT0IS
Rosjanie opracowali już dodatkowe płytki do MiniYesa, między innymi z dwoma generatrorami BFO. Mój jednak egzemplarz jest już dawno zbudowany i zakończony i posiada tylko jeden generator BFO - jedyne co chciałem poprawić w tym roku to jego wygląd, na który składa się również sposób podawania informacji na wyświetlaczu.
Nowa płytka omawiana w tym wątku też posiada tylko jeden generator i wszyscy, którzy ją zrobią też wcześniej czy później staną przed tym problemem jeśli wykonają radio tak jak ja w wersji podstawowej bez dodatków.
U mnie sterowanie przełączaniem pasm odbywa się przez procesor( cztery przyciski i gałka) za pomocą dekodera 74LS145 i tranzystorów BS250 które sterują przekaźnikami w/g własnego schematu, który nie ma żadnego wpływu na problem który powstał, ponieważ mój transkoder pobiera sygnał przed dekoderem LS145 bezpośrednio z zablokowanych kondensatorami wyjść procesora i sam wypracowuje potrzebne sygnały. Stosując minimalizację funkcji cyfrowych okazało się, że do sterowania wyświetlaniem wstęg przy czterech pasmach TRXa wystarczą trzy proste funktory logiczne, nie pamiętam już jakie - wziąłem pierwsze jakie były w najbliższym pudełku, chyba 4011, ale nie jestem pewny (myślałem już wtedy bardziej o plażowaniu...). Wyjścia bramek podłączyłem do wejść odczytujących stan przełącznika emisji. Wszystko zadziałało poprawnie zgodnie z teorią. Jednak od czasu do czasu synteza przy takim połączeniu się wiesza.
Proponuję się wstrzymać z tematem, zanim radio do mnie nie wróci - wtedy poinformuję jak rozwiązałem problem i zapodam schemat transkodera. Jeśli mi się to nie uda sposobami o których już napisałem, będziemy musieli wspólnie pogłówkować.
P.S.
Zauważmy jeszcze jeden szczegół związany z logiką TRXa MiniYes. Mianowicie nawet gdy zastosujemy zewnętrzną płytkę z dwoma generatorami BFO to wyświetlacz przy takim planie przemiany jak w MiniYes nie będzie pokazywał prawidłowo, ponieważ zmiana wstęgi nie zależy tylko od przełącznika emisji, ale też od planu przemiany !!!
W związku z tym również w tym przypadku trzeba zastosować dodatkową logikę - najprościej funktor EXOR, albo jeszcze prościej - zmienić plan przemiany na jednakowy dla wszystkich pasm. Nie pamiętam już czy Rosjanie to uwzględnili w swoim projekcie z dwoma generatorami BFO.
Któreś z opracowań rosyjskich syntez DDS ma już taką logikę zaimplementowaną w sterowniku. Tam wtedy wstęga jest właściwa w wyniku planu przemiany, a załączając drugi generator BFO zmieniamy ją na przeciwną niezależnie która jest załączona w danym momencie .
W przypadku DDSów posiadających tym więcej własnych prążków im wyższa częstotliwość szczególnie z układami AD9850-51 dobrze jest więc mieć jak najniższą częstotliwość heterodyny,(czyli dla wyższych pasm heterodyna będzie pracowała poniżej pasma). W związku z tym korzystniej jest wykorzystać dodatkową logikę przy sterowaniu przełączaniem wstęg niż pozornie prościej ustawić wszystkie bity programujące na jednakową wartość. Komplikując nieco sterowanie uzyskamy lepsze widmo sygnału i mniej zakłóceń zarówno w odbiorniku jak i w nadajniku. Problem jest mniej drastyczny dla DDSów AD9951 i tu wybrałbym rozwiązanie prostsze.
pzdr
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-08-2011 16:55 przez SP2JQR.)
|
|
28-08-2011 15:29 |
|