Jarek SP3SWJ,
Tutaj masz rację w tej formie mój post nie ma wartości technicznej, ale uzupełnię te braki tak szybko jak będzie to możliwe o listę błędów z tej ostatniej wersji chyba 3.16, która było opisana Twoim znakiem i była dostępna na Twojej stronie. Testy robiłem w pierwszych dniach lipca br., gdzieś mam kartkę z opisem tych błędów lecz teraz na szybko nie mogę jej znaleźć ale nawet jeśli jej nie znajdę wgram jeszcze raz Twoją wersje 3.16 i powtórzę te testy żaden wielki problem. Zresztą te same problemy zgłaszało mi kilku innych kolegów, którzy postanowili zbudować tą wersję syntezy i wgrali tam soft wer. 3.16. Żeby nie być gołosłownym z tego co pamiętam: Menu konfiguracyjne otwarte, oznacza to że np. zmieniając pasmo możesz przez pomyłkę zmienic sobie wartość p.cz. czy inne ustawienia, przy przejściu z USB na LSB synteza zawiesza się i trzeba wyłączyć radio, przy zmianie pasma na 30m ustawia się tylko dolna wstęga LSB, przypominam, że to pasmo tylko telegraficzne, na szczegóły proszę trochę zaczekać i nie odbieraj tego jako krytykę i narzekanie, to są dość istotne informacje dla przyszłych budowniczych tej syntezy.
Uważam, że cztero klawiszowa synteza, pomysł Andreasa DL4JAL, to "SZTUKA" pomyśl tylko, gdzie umieścić w małym urządzeniu QRP o wymiarze płyty czołowej np. 13x10cm (obrazek jak w poprzednim poscie) lub mniejsze (bo takie tutaj też się buduje) 10 czy 16 klawiszy?
Może na górze? Ponadto, ja nie mam żadnego problemu z obsługą tej syntezy na czterech klawiszach, powiem więcej robię to jedną ręką. Wszystko jest dobrze przemyślane, zaprojektowane i zaprogramowane oczywiście mowa o syntezie DL4JAL wersji 1.16, choc jak się okazuje i tutaj coś jeszcze można polepszyć, ale ciągle to będzie DL4JAL.
Dzięki za propozycję wsparcia technicznego mam własne
73 de Roman