Kilka dni temu Ryszard SP9FYS w prywatnej wiadomości zasugerował mi, żebym sprawdził inne parametry mojej płytki LPF
oprócz zmierzonego tłumienia w paśmie przepustowym, za co teraz koledze dziękuję. Początkowo zbagatelizowałem te informacje
ponieważ wyliczone w kalkulatorze wartości wydawały mi się poprawne. Z ciekawości jednak zainstalowałem i wypróbowałem
wspomniany przez Ryszarda program Elsie. Po kilku minutach zacząłem rozumieć obsługę i wprowadziłem tam wartości LC pasma 80m.
Wartości SWR (pole VSWR) i dopasowania (pole Zmag) nie wyszły zbyt dobrze, chyba to miał na myśli Ryszard pisząc do mnie wiadomość.
Zacząłem zastanawiać się co mógłbym zrobić, żeby poprawić te wyniki i zapytałem o poradę Piotra, który z kolei wytłumaczył mi,
żebym na filtr LPF popatrzył w sposób dwóch ułożonych obok siebie filtrów PI. Nie wiem czemu wcześniej tego nie zauważyłem.
Patrząc w taki sposób na filtr LPF i obserwując wartości kondensatorów jakie zastosowałem, od razu widać, że to było niewłaściwe.
Kondensator w środku powinien mieć dwukrotnie większą pojemność od pozostałych, dlatego Piotr zrobił tam dwa kondensatory równolegle.
Inną rzeczą, o którą zapytałem Piotra był dobór przykładowych kondensatorów dla pasma 80m, skąd dokładnie bierze się ich wartość.
W odpowiedzi na to pytanie otrzymałem wzory na reaktancję pojemnościową i reaktancję indukcyjną, z których można wyprowadzić L i C.
XC = 1 / ( 2 * PI * f * C )
XL = 2 * PI * f * L
Ze względu na to, że mam kondensatory 910pF, sprawdziłem jaka częstotliwość wychodzi ze wzoru i jaką należy dobrać indukcyjność.
f = 1 / ( 2 * PI * 50Ω * 910pF ) ≈ 3.5MHz
L = 50Ω / ( 2 * PI * 3.5MHz ) ≈ 2.2µH
C = 1 / ( 2 * PI * 50Ω * 3.5MHz ) ≈ 910pF
Takie wartości wprowadziłem do programu Elsie i teraz wszystkie parametry wyglądają znacznie lepiej.
Podjąłem odważnie ciekawą próbę w programie Elsie przechodząc przez kolejne pasma 40, 20, 10m prostym sposobem
dzielenia wszystkich wartości na pół, ale trzymając się ciągle dostępnego szeregu E24 dla kondensatorów.
Przy pasmie 10m udało mi się całkiem dobrze złapać również 12m. Teraz pora na pasma 30m i 17m + 15m.
Większość wartości kondensatorów już mam z poprzedniego obliczania, domówiłem tylko brakujące, jak przyjdą to poprawię LPF.
Ten przykład jak również poprzedni ze zworką i diodą na płytce cyfrowej dobrze tłumaczą moje zalecenie, żeby nie powielać jednak
przedstawionych przeze mnie płytek, to ciągle są wersje ćwiczeniowe, które chociaż działają, wymagają niestety jeszcze zmian.