Mam przyjemność testowania Jokera. Nie jest to do końca Joker, bo sygnały I Q pobieram z Husarka DSP i obrabiam układem Jokera. Pozwoliło to na szybsze uruchomienie układu i jego testowanie. Po kilku dniach testów, mogę powiedzieć że koledzy genialnie zaprojektowali automatykę. To pierwsze moje urządzenie HM, do którego się nie czepiam, jeśli chodzi o AGC. Jest po prostu dobra, zupełnie nie przeszkadza w odbiorze ! Nie słychać jej działania a utrzymuje właściwy poziom sygnału. Następna sprawa - wybitny jest waterfall. Nigdy nie widziałem, żeby na ekranie widać było poszczególne "kropki" i "kreski" sygnału CW. Jeśli pracuje kilka stacji CW, to ekran przypomina jesienny deszcz, w kolorze blue (przypomina to odrobinę słynne zielone linie programu z filmu Matrix). Tu też słowa uznania za tak znakomity projekt ! Poza tym koledzy dodali ważną dla mnie opcję, tj. nieco szerszy filtr przy CW mode. Lubię bowiem słuchać na szerszym filtrze CW, a wąski załączam jak mój filtr w głowie ma już dość stacji przeszkadzających, które pracują obok. Nie potrafiłem uchwycić słuchowo wad tych filtrów .Wreszcie sprawa najważniejsza dla mnie. Układ wolny jest od koszmarnego szumu cyfrowego. Jest to jakby szum "grubszy" niż w klasycznym analogu. Ja jego nie akceptuję, a ten układ jest wolny od takiego efektu. Nie miałem do tej pory "cyfraka" którego szum bym akceptował, łącznie z takimi wynalazkami jak FTDX101 itp. Mogę tylko złożyć gratulacje dla Team-u, który stworzył konstrukcję jakiej jeszcze nie było - świetne parametry i do tego bardzo łatwa do złożenia. To musiała być wspólna praca dobrego operatora i dobrego programisty, inaczej nie byłoby tak znakomitych efektów.
Moje stanowisko do testów: u góry Husarek DSP, poniżej Joker i z boku, po prawej BLU.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Wczoraj 22:25 przez SP1UJB.)