Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
COMBO DSP do transceiverów i odbiorników SSB-CW
SP9LVZ Offline
Piotr

Liczba postów: 784
RE: COMBO DSP do transceiverów i odbiorników SSB-CW
W załączeniu lay jaki miałem do testowania układu DSP. Płytka była zrobiona metodą domową i chodziło mi tylko o połączenie wszystkich modułów ze sobą bez "drutowania". Do wersji użytkowej trzeba by przeprojektować ją na inną wersję, ale otwory pod elementy są już gotowe. Można by tą płytkę podzielić na dwie części tak by wyświetlacz został na ściance przedniej a moduły kodeków za nią. Ja nową pcb będę robił na gotowo, gdy będę moduł DSP dodawał do kolejnej wersji TRX.
Co do filmiku z prezentacją możliwości, to nagrane miałem tylko to, co w przedstawionym filmie na youtube - z linku powyżej. A tak w ogóle, to dużo osób przedstawia tu opisy, zdjęcia swoich konstrukcji, ale mało kto prezentuje na filmach faktyczne funkcjonowanie by mieć jako takie wyobrażenie o jakości urządzenia.
Możliwości układu są takie, że odczuwamy spadek poziomu szumu i ograniczenia pasma audio jeśli używamy za szeroki filtr SSB lub CW (odpowiednio powyżej 2,7 kHz i 500Hz). Jeśli używamy dobrych filtrów np. PP9A2 to na szerokości audio nie wiele się poprawi (tylko na najwęższym filtrze) ale jest zauważalny spadek szumu.
Notch filtr działa bardzo dobrze. Atutem jest dodanie waterfall sygnału odbieranego i s-metra, którego nie było na wyświetlaczu w syntezie nostalgicznej w B-L-U.

Załączone pliki
.lay6  pcb testowa dsp blu sp9lvz.lay6 (Rozmiar: 44.77 KB / Pobrań: 69)
17-07-2025 18:29
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: COMBO DSP do transceiverów i odbiorników SSB-CW - SP9LVZ - 17-07-2025 18:29

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości