SP7CLB
Krzysztof

Liczba postów: 184
|
RE: Prosty sterownik napędu osi kondensatora i antena MagLoop
Znam ten kalkulator, ale jest to narzędzie mocno okrojone, nie obejmujące wielu możliwości rozwiązań. Ja używam m.inn. kalkulatora DG0KW. Ogólna zasada jest taka że im większa powierzchnia przewodnika promiennika, tym większa efektywność promieniowania (stosunek mocy dostarczonej do wypromieniowanej) i tym większa wartość początkowa kondensatora na najwyższym zakresie, co ułatwia jego wykonanie, lub nabycie. Widziałem rozwiązania anten MagLoop na statkach, które wydaje się, mają nieproporcjonalną grubość rury promiennika. Jednak wykrępowanie takowej do okrągłego kształtu w warunkach skromnego warsztatu jest niemożliwa. Efektywność promieniowania jest też tym większa im większa długość falowa promiennika, ale ograniczona jest jej wartość do 0.41 lambda - poza tym zakresem już szkodliwe autorezonanse. Pomocnym jest nauczenie się programu 4NEC2 projektowania anten, który pozwala projektować różne kształty promiennika i daje wynik tożsamy, lub bardzo zbliżony do wykonania praktycznego. Są reż inne, profesjonalne programy (np. EMPIRE lub CSI Studio) oparte o wzajemne korelacje fizyczno-elektryczne mikrocząstek materiałowych, ale z nimi komputery klasy PC nie "wyrabiają". Po właściwym wprowadzeniu danych dają wynik wykonawczy. Należy pamiętać też o właściwym sprzężeniu promiennika z TX-em. Średnica pętli sprzęgającej powinna być 1/5 średnicy promiennika i wykonana jako link, który w szerokim zakresie niweluje składową urojoną. Ja w przedstawionej antenie osiągam VSWR 1 - 1.2 w całym zakresie 10-30MHz, a nawet na 7MHz, po dołączeniu kondensatora 100pf/5kV.
Pozdrawiam..Krzys' - SP7CLB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-05-2025 8:56 przez SP7CLB.)
|
|
05-05-2025 8:56 |
|