Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 8 Głosów - 4.13 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wzmacniacz pośr. (IF) wg. F6CER, ew. hycas wg. W7ZOI
SQ4AVS Offline
Rafał

Liczba postów: 1,410
RE: Wzmacniacz pośr. (IF) wg. F6CER, ew. hycas wg. W7ZOI
Jeszcze jedno rozwiązanie mieszacza do Blue. Sam mieszacz jest kopią rozwiązania z K3. Jest to mieszacz pierścieniowy ale wykonany na bramkach. Klucze są połączone równolegle co zmniejsza rezystancję w stanie włączenia (ale zwiększa pojemność). Elementy polaryzacji bramki lvc1g04 są potrzebne gdy nie stosujemy dzielnika częstotliwości przez 2. W tym wypadu montujemy rezystor R16 -0m. Jeśli montujemy dzielnik przez 2, R16 nie montujemy. Zastosowania dzielnika częstotliwości wymaga podwojonej częstotliwości heterodyny, odpowiedni program posiada Piotr SP9LVZ. Zaletą zastosowania dzielnika jest bardzo dobra symetria w całym zakresie częstotliwości co powoduje zmniejszenie niepożądanych produktów mieszania. Niepożądane produkty mieszania zmniejszają też cewki 680nH i kondensatory 4p7. Tranzystor DTC144 zawiera zintegrowane w sobie rezystory ograniczające prąd bazy, tzw tranzystor cyfrowy. Zamiast przekaźnika mechanicznego do przełączania sygnałów IF/ TX zastosowano przełącznik elektroniczny FSA3157. Diplekser jest typowy. Mój schemat, pcb, uruchomienie Piotr SP9LVZ (czyli czarna robota -dziękuję) Wink. Piotr właśnie układ testuje. Wyniki myślę, że są dobre Wink
Edit poprawiłem schemat

Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Wczoraj 16:55 przez SQ4AVS.)
Wczoraj 13:22
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: Wzmacniacz pośr. (IF) wg. F6CER, ew. hycas wg. W7ZOI - SQ4AVS - Wczoraj 13:22

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: GLI512, 172 gości