Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 8 Głosów - 4.13 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wzmacniacz pośr. (IF) wg. F6CER, ew. hycas wg. W7ZOI
SP9LVZ Offline
Piotr

Liczba postów: 759
RE: Wzmacniacz pośr. (IF) wg. F6CER, ew. hycas wg. W7ZOI
Na dzisiejsze czasy sprawa wydaje się być prosta z generowaniem sygnałów do drugiej przemiany. Jest synteza Easy w której wpisuje się f przemiany i wygeneruje BFO dla drugiej p.cz.. ale potrzebny jest rezonator do generatora do przemiany z I pcz na II pcz.
Co w syntezie "nostalgicznej" z B-L-U?.. jako że mamy do dyspozycji kod programu, wystarczy w linni wzoru wyliczenia częstotliwości BFO odjąć wartość przesunięcia na drugą p.cz. wtedy dostaniemy tak jak Easy BFO dla drugiej przemiany (zamiast generować BFO przykładowo 9001500 kHz będzie 501500 kHz)... trzeba jednak rezonator generatora przemiany np. 9,5MHz lub 8,5 MHz dla przejścia z 9MHz na 500kHz. Trzeba jeszcze mieć na uwadze, że w zależności od wyboru częstotliwości generatora przemiany może nam się odwrócić wstęga.
Łatwe rozwiązanie które kiedyś pokazywałem to druga synteza dowolnie prosta która wygeneruje f potrzebną do przemiany (zamiast rezonatora) i BFO. Była by to synteza niezależna od głównej syntezy która obsługuje trx jako heterodyna pierwszej przemiany. Druga synteza nie musi mieć już wyświetlacza ani żadnych funkcji czyli dowolną najprostszą można zastosować ktora generuje dwa sygnały. Ja kiedyś użyłem do tego celu syntezę VK3HN.

http://sp9lvz.sp-radio.eu/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-02-2025 10:22 przez SP9LVZ.)
17-02-2025 10:22
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: Wzmacniacz pośr. (IF) wg. F6CER, ew. hycas wg. W7ZOI - SP9LVZ - 17-02-2025 10:22

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 9 gości