Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 8 Głosów - 4.13 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wzmacniacz pośr. (IF) wg. F6CER, ew. hycas wg. W7ZOI
SP9LVZ Offline
Piotr

Liczba postów: 759
RE: Wzmacniacz pośr. (IF) wg. F6CER, ew. hycas wg. W7ZOI
Główny cel czyli wykonanie, uruchomienie i wykorzystania IF na mosfetach został zrealizowany - powstał przy okazji B-L-U. Teraz pozostała zabawa z różnymi pomysłami, nie koniecznie wykonanie kolejnego transceivera od A do Z.
Jak pokazałem tor p.cz. z 500kHz FEM może być wykonany jako odbiornik na dowolną częstotliwość wykorzystując syntezę. To oznacza że może być torem drugiej przemiany na dowolą częstotliwość. Wystarczy pobawić się torami wejsciowymi jako pierwsza przemiana i tor nadawczy SSB/ CW, zrobić TRX jak z klocków.
Dla wersji TRX z FEM 500kHz wykonałem BPF z czterech kubków 10x10. Na 80m tłumienie lustrzanki jest 40dB na 40m jest 30dB.. mozna za tem zrobic opcję TRX z FEM na te pasma i jednoczesnie moduł drugiej p.cz.
Nie chcę już zmieniać układu p.cz. z mosfetów na inne rozwiązania typu układy scalone szerokopasmowe bo potem jest problem z szumami i trzeba stosować filtry doczyszczajace itp rozwiązania. Zaletą mosfetów i obwodów rezonansowych w drenach jest niski szum.

http://sp9lvz.sp-radio.eu/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-02-2025 19:27 przez SP9LVZ.)
14-02-2025 19:22
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: Wzmacniacz pośr. (IF) wg. F6CER, ew. hycas wg. W7ZOI - SP9LVZ - 14-02-2025 19:22

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 20 gości