Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 8 Głosów - 4.13 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wzmacniacz pośr. (IF) wg. F6CER, ew. hycas wg. W7ZOI
SP9LVZ Offline
Piotr

Liczba postów: 759
RE: Wzmacniacz pośr. (IF) wg. F6CER, ew. hycas wg. W7ZOI
Analogię do CDG2000 zrobiłem na podstawie zestawienia układu z wykorzystaniem dwóch niezależnych ARW. Tak jak sam pisałeś: ",...mianowicie zrobiono dwie pętle ARW. Jedna przed filtrem, a druga za filtrem." U mnie pierwsza obejmowała tor 9MHz a druga 500khz rozdzielone filtrem. Wziąłem zbyt dosłownie co napisałeś. Oczywiście u mnie drugi filtr nie jest doczyszczający, gdyż jest to filtr z ostrymi zboczami SSB/CW. Układ się różni, bo w CDG2000 wszystko jest na 9MHz... chodziło mi tylko o to stwierdzenie.
Byłem ciekawy jak się będą zachowywać dwie niezależne ARW w torach połączonych jeden za drugim.. stąd użyłem określenia "konfiguracja CDG2000", by obrazowo to pokazać.. a nie kopia rozwiązania CDG2000, czego miałem świadomość.
Być może była to nadinterpretacja z mojej strony jako że jest zbyt duża różnica układów, poza szczegółem że też chciałem przetestować dwie niezależna ARW w torach p.cz. Nazwijmy to w takim razie moją koncepcją dwóch ARW w B-L-U na dwóch p.cz..

Moje obie wcześniej przedstawione propozycje ewentualnej realizacji TRX z dwoma p.cz. na mosfetach obejmują koncepcję podzielenia wzmocnienia pomiędzy torami 9Mhz i 500khz, co eliminuje problem zbyt dużego wzmocnienia toru p.cz. i ewentualnych przesłuchów..
By dokładniej wyjaśnić jak bym to widział:
W torze 9MHz (pierwsza p.cz.) usunął bym trzeci mosfet, pozostawiając pierwszy przed PP9 i za PP9. Biorą one udział w dopasowaniu PP9 oraz formowaniu sygnału SSB. Modulator DSB pozostał by na częstotliwości 9Mhz tak jak dotychczas. W torze 500kHz usunął bym pierwszy mosfet przed FEM. Robi to duży problem z dopasowaniem wejścia FEM po drugim mieszaczu, ale jest do zrobienia. FEM dobrze się dopasowuje do wyjścia mieszacza na UL1042.
Oba tory mogły by pracować na dwóch niezależnych ARW lub pierwsza ARW mogła by być objęta RRW. To tylko koncepcja, która nie wiadomo czy dojdzie kiedykolwiek do realizacji.

http://sp9lvz.sp-radio.eu/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-02-2025 16:06 przez SP9LVZ.)
14-02-2025 14:55
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: Wzmacniacz pośr. (IF) wg. F6CER, ew. hycas wg. W7ZOI - SP9LVZ - 14-02-2025 14:55

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 19 gości