Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 8 Głosów - 4.13 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wzmacniacz pośr. (IF) wg. F6CER, ew. hycas wg. W7ZOI
SP9LVZ Offline
Piotr

Liczba postów: 759
RE: Wzmacniacz pośr. (IF) wg. F6CER, ew. hycas wg. W7ZOI
Koledzy, proponuję by temat "burzowy" kontynuować w dziale "Technika Pomiarowa" - metodyka pomiarów... będzie ciekawiej i można wtedy łatwiej wyszukiwać różne tematy... tu się to zgubi.
Natomiast na dziś chciałem przekazać informację o uruchomieniu ostatniej płytki z opracowanych do B-L-U, tj. driver do PA z tranzystorami MRF9045.
Przypominając temat, zaproponowałem zweryfikować jeszcze inną opcje drivera, gdyż na RD07MUS nie udało się uzyskać więcej niż 8W czystego sygnału. Plan był oczywiście by z drivera uzyskiwać 2,5-3W tyle, ile potrzeba do wysterowania typowych PA 100W np. na MRF455. Jednak ciekawość była duża i przeprojektowałem płytkę drivera tylko w zakresie padów pod tranzystory w miejsce RD07 by wlutować MRF9045. Nic więcej w konfiguracji drivera w torze wzmacniacza nie zmieniając. Tranzystory sterujące BFR93 i RD01MUS1 (zamiast RD00 jako trudniej dostępne).
Efekt jest taki, że moc wyjściowa podniosła się o ok 25% przy zasilaniu 13,8V (MRF9045 są tranzystorami do zasilania 28V). Moduł sterowałem z BPF B-L-U. Przy planowaniu większej mocy należało by uwzględnić rdzeń transformatora wyjściowego RF większych rozmiarów. Uruchamiałem na BN43-202.
Dużym plusem jest łatwiejsze wlutowanie MRF9045 niż RD07 oraz lepsze odprowadzenie ciepła ze względu na rozmiary.
W wersji z MRF9045 należy nieco zmienić rezystory w dzielniku bias, gdyż wymagają nieco większego napięcia bias niż RD07. Prąd spoczynkowy ustawiałem na 100mA.
Reasumując, driver w wersji z MRF9045 pracuje poprawnie można go wykorzystywać zamiennie do wersji z RD07. Trzeba tylko uważać, gdyż MRF9045 są bardziej podatne na wzbudzenie niż RD07 (testowałem dodanie kondensatora pomiędzy uzwojenia transformatora wyjściowego).
Wszystkie dotychczasowe wersje płytek IF na mosfetach oraz modułów dodatkowych zostały zatem przetestowanie i pracują poprawnie.
Zdjęcie płytki przygotowanej do testów.

İmage

Schemat do wersji z MRF9045

Załączone pliki
.pdf  Schemat PA_MRF9045.pdf (Rozmiar: 187.75 KB / Pobrań: 75)

http://sp9lvz.sp-radio.eu/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-02-2025 18:01 przez SP9LVZ.)
11-02-2025 17:41
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: Wzmacniacz pośr. (IF) wg. F6CER, ew. hycas wg. W7ZOI - SP9LVZ - 11-02-2025 17:41

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 14 gości