Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 8 Głosów - 4.13 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wzmacniacz pośr. (IF) wg. F6CER, ew. hycas wg. W7ZOI
SP9LVZ Offline
Piotr

Liczba postów: 759
RE: Wzmacniacz pośr. (IF) wg. F6CER, ew. hycas wg. W7ZOI
Z ciekawością zrobił bym symulator burzowy, ale... nie mam czegoś takiego jak cewka TV czy cewka zapłonowa.. to prehistoria...
mam za to lutownicę pistoletową... nie wyobrażam sobie jak zrobić test pstrykając w pobliżu anteny i jednocześnie obserwując układ na stole?... antenę - klasyczny dipol na 80m jak i inne anteny mam na zewnątrz domu rozwieszone ok 10m nad ziemią, a nie na parapecie.. czy możesz nagrać filmik jak taki test robisz i jakie mają być obserwacje?

Z tego co już udało mi się zrobić na szybko to "popstrykać" lutownicą nad obwodami BPF z włączonymi antenami i pre-am w B-L-U ale z p.cz. na 9MHz i nic... ciche trzaski w odbiorniku i brak zauważalnej reakcji ARW, podczas pracy stacji trzaski praktycznie nie zauważalne. Wskaźnik s-metra czyli napięcia ARW ma taką bezwładność że nie wychyla się być może z powody szybkiej reakcji ARW??. A może charakter trzasku - rozkład energetyczny wyładowania atmosferycznego jest inny w funkcji czasu niż iskra na wyłączniku lutownicy?

http://sp9lvz.sp-radio.eu/
07-02-2025 17:13
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: Wzmacniacz pośr. (IF) wg. F6CER, ew. hycas wg. W7ZOI - SP9LVZ - 07-02-2025 17:13

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 12 gości